Bundesliga - Most Dortmundban van a legjobb helyen a norvég csatárcsillag, de egy nap Angliában fog játszani
Most Dortmundban van a legjobb helyen a norvég csatárcsillag, de egy nap Angliában fog játszani
Fotó: Europress/AFP

Most Dortmundban van a legjobb helyen a norvég csatárcsillag, de egy nap Angliában fog játszani

Takács MártonTakács Márton
2020/02/12 12:02
A tinédzser csatár, Erling Braut Haaland jelenleg az egyik legnagyobb érték Európában, és gólátlaga nem csökkent, amióta a Borussia Dortmundhoz szerződött januárban a Red Bull Salzburgtól.

A 19 éves norvég elutasította honfitársa, Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United menedzserének megkeresését, és szenzációs módon kezdte az életét Németországban, nyolc gólt szerezve az első négy mérkőzésén.

"Nem hiszem, hogy volt olyan esély, ami alapján el tudta volna képzelni az ember, hogy erre képes" - mondta róla a Middlesbrough és a Sheffield United egykori csatára, Jan-Age Fjortoft. "Többé-kevésbé valamennyi helyzetét értékesíti. Briliáns játékos, és a labdarúgás egyik legnagyobb értéke. Ne felejtsük el, hogy még csak 19 éves. A futballkarriert mindig összehasonlítom az oktatással. Megpróbálsz a legjobb gimnáziumba menni, majd az egyetemre. Most a legjobb egyetemen van, ahol lehet."

A Dortmund új norvég csatára szerint a BVB és ő nagyon jó párosítás | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund új csatára, Erling Haaland feltárta a német klubhoz való csatlakozásának okait, mondván, hogy a tárgyalások során úgy érezte, hogy ő és a BVB jó párosítás. A 19 éves szupertehetség a jelenlegi szezon első felében remekelt a Red Bull Salzburg csapatában, minden versenysorozatot figyelembe vége 22 mérkőzésén 28 gólt szerzett, és arra késztette a legjobb európai klubokat, hogy versenyezzenek az aláírásáért.

Solskjaer két éven át dolgozott Haalanddal a Moldénél, már 16 éves korában debütált nála a támadó, decemberben egészen Ausztriáig utazott, hogy beszéljen honfitársával. Pályafutását részben az egyik legnevesebb ügynök, Mino Raiola tereli, akinek Zlatan Ibrahimovic és Paul Pogba is a védencei közé tartozik, részben pedig édesapja, Alf-Inge Haaland, aki a Leeds United és a Manchester City csapataiban is játszott a Premier League-ben. Közösen döntöttek úgy, hogy karrierje szempontjából a legjobb az, ha Németországba költözik, miután megállapították, hogy a Juventusba való igazolás még korai lenne ilyen fiatalon. 

"Mindig meghatározhatsz nagy klubokat, de nem olyanokat, mint a Dortmund, amely egy fejlesztő egyesület is egyben" - mondja Fjortoft. "81 ezer szurkoló van minden egyes hazai meccsükön, és a Bajnokok Ligájában szerepelnek, amely egyes klubokról nem mondható el per pillanat, és hozzászoktak a fiatalok nagyszerű játékosokká történő fejlesztéséhez. Erling javulhat, és fejlődnie kell, ezért jött Salzburgba, és nem a Juventusba, mert remek módszereik és eszközeik vannak a fiatal játékosok nevelésére. Lehet, hogy elmehetett volna a Manchester Unitedbe vagy a Juventusba, de inkább a Dortmundot választotta. 

Egy 19 éves srác, aki debütálása után úgy ébredt fel másnap, hogy előző estet triplával nyitott, és nem Manchesterben, vagy Torinóban kelt így fel. Nagyon jó helyen van a pályafutása előmozdítása szempontjából. Alfie Haaland mindig azt mondta, gondolkodjunk azon a különbségen, amikor a klub akar egy bizonyos játékost, és amikor szüksége van egy bizonyos futballistára. Amit szeretek a Haaland-csapatnál, az az, hogy mindig a játékos fejlesztését helyezték előtérbe. És most pont annál a klubnál van, ahol a legtöbbet tud fejlődni. Gondolom, hogy egy nap Angliában fog játszani? Természetesen így lesz. Angliában született, de jelenleg a Dortmund a legjobb hely számára."

Lewandowski óta nem volt olyan szintű csatára a Dortmundnak, mint most a norvég csodatini? | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund csapatkapitánya, Marco Reus úgy véli, Erling Haalanddal a soraiban úgy játszhat a BVB, ahogy Robert Lewandowski eligazolása óta nem tudott. Már majdnem hat éve, hogy Lewandowski elhagyta a Dortmundot a Bayern München kedvéért, és a sárga-feketék sok csatárt alkalmaztak annak érdekében, hogy megfelelően pótolják a lengyel világklasszis elképesztő gólszerzési képességét.

A Manchester United Erling Haalandot tette meg az egyik legfontosabb célpontjának. Annyira szerették volna, hogy Haaland az Old Traffordra kerüljön, hogy Ole Gunnar Solskjaer menedzser Németországba is elrepült, hogy figyelje azt a fiatalt, aki a Moldéban a játékosa volt. De mélyen mindig azt gyanították, hogy Haaland Németországba megy.

Pénzügyi szempontból valószínű, hogy Haalandért nagyobb átigazolásai díjat számítanak majd fel, amikor távozik Dortmundból, mint ha rögtön Angliába vagy Spanyolországba ment volna - ezzel tisztában van tanácsadója, Mino Raiola is.

Ezenkívül az angol Jadon Sancho példája is azt jelzi, hogy Németország jobb hely a fiatal tehetségek számára a felvirágzáshoz, mint a Premier League.

A Dortmund angol szélsője és norvég csatára alkotja a legjobb tinédzser duót a mai futballban | Hosszabbítás

Mit csináltatok 19 éves korotokban? Az biztos, hogy nem döntöttetek Bundesliga-rekordot vagy szereztetek hét gólt 136 percnyi játékidővel a német labdarúgó-bajnokságban. A Borussia Dortmund kettőse, Jadon Sancho és Erling Haaland így töltik a hétvégéiket. A két, egyaránt 19 éves, és már most szupersztár eredményes játékának is köszönhetően 5-0-győztek a hétvégén az Union Berlin ellen a Bundesliga 20.

via BBC Sport


Hozzászólások