Bundesliga - Miért nem sérül meg szinte soha Robert Lewandowski?
Miért nem sérül meg szinte soha Robert Lewandowski?
Fotó: Europress/AFP

Miért nem sérül meg szinte soha Robert Lewandowski?

Takács MártonTakács Márton
2019/05/08 09:19

Desszert elsőnek és fő fogás desszertnek? Ez úgy hangzik, mint egy ízletes étkezés fenekestül felforgatva. Ez a Bayern München csatára, Robert Lewandowski kipróbált és megbízható módszere az optimális teljesítmény biztosítására. 

És működik. A Nürnberg elleni múlt heti mérkőzésen a lengyel támadó a 30. Bundesliga-meccsét játszotta a szezonban, sorozatban kilencedik éve éri el ezt a számot.

Ebben az időszakban, amikor a játékot egyre nagyobb ütemben és három-négy naponta űzik, nem beszélve a gyakori utazás feszültségéről, érthető, ha sok játékos szenved a fáradtság okozta izomsérülésektől. De nem Lewa.

Már 44 mérkőzésen szerepelt ebben az idényben. Az elmúlt nyolc évben 51 volt a legtöbb egy évadon belül (34 a Bundesligában), a további számok így alakultak: 47 (33), 51 (32), 49 (31), 48 (33), 49 (31), 47 (34) és 43 (33).

Lewa_labda.jpg Fotó: Europress/AFP

Ha ezt perspektívába helyezzük, a Bayern legendái, Franz Beckenbauer (12 szezon) és Gerd Müller (10) elhomályosítják Lewandowski jelenlegi számait, de az 1970-es években, mielőtt a profizmus, a szakértelem lett volna a norma, a pályán 22 szuper sportoló állt. Ma csak a hoffenheimi Oliver Baumannnak sikerül Lewandowskit is felülmúlva kilenc egymást követő szezonban 30 lejátszott meccset jegyeznie, és ő kapus.

Németországban eddig töltött kilenc éve alatt a leghosszabb időszak, amit Lewandowski sérülés miatt kihagyott, két meccs volt. Igen, kettő. 2017 áprilisában a Real Madrid és a Bayer Leverkusen elleni mérkőzésen nem játszhatott, vállsérülést szenvedett, de a rá következő héten már újra a pályán volt. A 304 lehetséges meccsből mindössze 16 találkozóról hiányzott.

Úgy tűnik, hogy a 30 éves játékos soha nem szenved az izmok sérüléseitől, és hihetetlen gyorsan felépül a zúzódásokból. Törött állkapocs? Négy nap pauza, egy kihagyott mérkőzés. Törött orr? Hasonló. Zúzott borda? Másik négy nap. Hogyan csinálja?

Az egykori Bayern-edző, Pep Guardiola számára nem volt kérdés, hogy milyen lesz Lewandowskival együtt dolgozni: "Ő a legprofibb játékos, akivel valaha találkoztam." - mondta 2016 februárjában. "A fejében állandóan a helyes étkezés, az alvás és az edzés jár. Mindig ezekre fókuszál, sohasem sérült, mert mindig ezekre a dolgokra koncentrál. Mindig tudja, mi a legfontosabb a legjobb állapot elérésére."

Lewa_Pep.jpg Fotó: Europress/AFP

Konkrétan ez azt jelenti, hogy figyelmet kell fordítani a kis részletekre a legkisebb haszon érdekében is. A Bayernnel folytatott rendszeres edzésein kívül Lewandowski  gyakran a saját idejében is pluszmunkát végez. 

"Ez feltétlenül fontos tényező." - mondta egy német lapnak. "Otthon van egy tornatermünk, és a szabadnapokon azt használom, általában a feleségemmel, Annával együtt. Néha speciális gyakorlatokat végzek a koncentrációm erősítése érdekében, ami nagyon fontos egy csatárnak. És ahhoz is erőre van szükségem, hogy versenyezzek a hatalmas védőkkel." Nem csoda, ha A Test volt a beceneve a Borussia Dortmundnál.

Valószínűleg nagyobb jelentőségű Lewandowski fegyelme és a táplálkozás iránti elkötelezettsége. A gyerekek örömére most érvényes érvük van a szüleiknek, hogy először egyék a desszertet, ezt követi egy előétel, majd a főétel. 

"A desszertek édesek, gyorsabban emészthetőek."  - magyarázta Lewandowski a saját módszerét egy interjúban. "A levesek szintén. A fehérjéket azonban hosszabb ideig kell emészteni. Ha valamit édeset ennék a végén, az keveredne a gyomromban lévő fehérjével, és akkor nehezebb lenne feldolgozni.

Lewa.jpg Fotó: Europress/AFP

Az egészséges táplálkozás fontos számomra, és ez a módszer megfelel nekem. Javítja a zsírégetést. A feleségem  javasolta ezt nekem. Ő fitnesz edző, és nagy tapasztalattal rendelkezik a test működésének terén. Nagyon jó, amit csinál - annyira jó, hogy sok más labdarúgó szeretne vele dolgozni."

Az ilyen táplálkozási szokások, valamint a tehéntej elhagyása miatt, amiért „letargikusnak” érezte magát a tréning előtt, és drasztikusan csökkentette a csokoládé fogyasztását is, elismeri, hogy korábban dézsmálta a csokit, ami hozzájárult a sérülésekhez, vagy inkább annak hiányához.

"Ennek a tudásnak a hiányában nem lettem volna képes a legjobbamat nyújtani 90 percen át hetente háromszor." - mondta a Bildnek. Mostanra sokkal jobbnak és felkészültebbnek érzem magam."

Az eredmények magukért beszélnek. Lewandowski egy rakás címet nyert a Bayernnel, a Bundesliga történetének legeredményesebb, nem német góllövője, mindössze az ötödik olyan játékos, aki elérte a 200 gólos határt a ligában, és negyedszer is gólkirályként végezhet. Ha valaki rendelkezik a siker receptjével, az Lewa.

Lewa_Bayern.jpg Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com


Hozzászólások