Bundesliga - Miért Joshua Kimmich sokoldalúsága a Bayern egyik legnagyobb fegyvere?
Miért Joshua Kimmich sokoldalúsága a Bayern egyik legnagyobb fegyvere?
Fotó: Europress/AFP

Miért Joshua Kimmich sokoldalúsága a Bayern egyik legnagyobb fegyvere?

Takács MártonTakács Márton
2019/11/18 15:19
A Bayern Münchennél a parádés és a gyászos eredmények váltották egymást a szezon elején. A klub edzőváltással igyekezett úrrá lenni a gondokon, és ez egyelőre működik, amihez az egyik kulcsjátékos kitűnő teljesítménye is kellett, és ezúttal nem Robert Lewandowskira gondolunk. 

A hónap elején kolosszális káosz uralkodott a Bayern Münchennél. A bajorok 5-1-es vereséget szenvedtek az Eintracht Frankfurt otthonában, miután Jerome Boateng már az első félidőben piros lapot kapott. Két nappal később közös megegyezéssel távozott a Bayern vezetőedzője, Niko Kovac. A horvát asszisztense, Hansi Flick lépett elő ideiglenes vezetőedzőnek, míg a folyamatos sérülések miatt a helyzet még aggodalmasabbá vált. A Bundesliga címvédője azonban egy kerülőút megtételével megtalálta a módját, hogyan lehet kihasználni a legjobban Joshua Kimmich sokoldalúságát.

Öt ok, amiért a Bayern ideiglenesen kinevezett vezetőedzőjét akár véglegesíthetnék is a posztján | Hosszabbítás

Még a por is alig ülepedett le a Bayern München stadionjában a Borussia Dortmund ellen aratott 4-0-s győzelem után, amikor a klub vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummennige "további értesítésig" szavakat fogalmazott meg Hansi Flick ideiglenesen kinevezett vezetőedzővel kapcsolatban. A bundesliga.com öt indokot hozott fel amellett, hogy az 54 éves szakember Niko Kovac méltó utódja lehetne hosszú távon is.

A szezon eleji időszakban Kimmich a középpálya közepén játszott Thiago Alcantara oldalán, Phillippe Coutinho mögött. A Bayernnek így gyorsan mozgó, dinamikus középpályája volt. Miután Benjamin Parvard nyáron megérkezett Münchenbe, Kovac megkapta annak a lehetőségét, hogy Kimmichet az általa preferált szerepébe állítsa.

Kimmich ragyogó teljesítménye ezen a poszton egyáltalán nem okozott meglepetést. Mielőtt Pep Guardiola 2015-ben betette volna őt a védelembe, az RB Leipzig csapatában középső középpályásként játszott, annál a klubnál, ahol nevet szerzett magának. A nemzetközi színtéren a német szövetségi kapitány, Joachim Löw szintén Toni Kroos fantasztikus partnereként látja őt ebben a pozícióban, míg a Bayern új mestere, Flick, Löw mellett dolgozott a 2014-es világbajnoki arany idején is, és nagyon hasonló ideológiát követ.

A 24 éves Kimmich Phillip Lahm öntőformájából került ki. Mindkettő hihetetlenül sokoldalúak, és azonos készségekkel rendelkeznek. Kimmich nem félelmetesen gyors, ám intelligens helyezkedése miatt ritkán kapja el a rivális játékos az egy-egy elleni csatában. A német középpályás remekül olvassa a játékot, feldolgozza a látottatakat és reagál rájuk. Hatékonyan és eredményesen. Ez a német út, igaz?

Kimmich maga beszélt preferencáiról a sajtónak:

"A pályán nagyobb befolyást tudok gyakorolni a középpályán, ott közelebb vagyok a csapattársaimhoz, és több kapcsolatom van az ellenfelekkel is. Onnan sokkal jobban befolyásolhatom a játékot."

Kimmich_Bayern.jpg Fotó: Europress/AFP

Az Augsburg elleni bajnokin Kimmich érdekes szerepet játszott. Amikor Niklas Süle partvonalon kívülre került sérülése miatt, Benjamin Pavard és Lucas Hernandez is játszott középhátvédet Javi Martinez mellett. Kimmich pedig több poszton is feltűnt, játszott jobbhátvédet, jobbszélsőt és középső középpályást is.

A német rendkívül jól tudott együttműködni Serge Gnabry-val, és pontos passzokat adott a tizenhatoson belülre is Robert Lewandowski és Kingsley Coman számára. Kimmich pozíciója megváltozott, amikor a Bayern a középpályáról előrehaladt a labdával, támadásba váltva, azzal segítve a szélső védőket - miközben a két oldalon ők előrementek -, ő biztosított hátul. 

Kimmich állandó veszélyt jelent szinte mindegyik pozíciójából. Az a képessége, hogy pontosan el tudja juttatni a labdákat az ellenfél védői mögé, segítik őt a távolabbi szabadrúgások és szögletek elvégzésében is. Ezek a tulajdonságok és képességek megkönnyítik a Bayern bátor stílusát is, mivel Manuel Neuert is rendszeresen  bevonják a hátulról induló játékba. Növeli a réseket az ellenfél csatárai és a középpályásai között, és nagy helyet hagy számukra a kínálkozó lehetőségek kiaknázásához. Bárki, aki az elmúlt években közelebbről is figyelte a Bayernt, tudja, hogy Kimmich varázsatosan passzol. A mély helyzetéből származó labdái létfontosságú eszközök a Bundesliga gyengébb csapatainak és azok mélyebb védekezésének feltöréséhez.

A Bajnokok Ligájában az Olympiakosz elleni mérkőzésen Kimmich Leon Goretzka mellett kezdett a középpályán. Goretzkának megvan a képessége megvédeni a labdát, és kiszabadulni vele a szűk térből, Kimmich pedig szabad szerepet kapott, amely lehetőséget adott neki a játék felépítése során; így 70%-os labdabirtoklást tudtak produkálni. Kimmich uralta a középpályát, folyamatos átjárásaival 137 labdaérintést hajtott végre a 90 perc alatt. Tanúi lehettünk annak a széles skálának is, hogy hosszú labdákkal is operált, és minden szögből képes a tizenhatoson belülre juttatni a labdát.

Süle szezonja véget ért, míg Hernandez várhatóan visszatér karácsonyra sérülése után, Boateng pedig el van tiltva november 24-ig. Ez azt is jelentheti, hogy Kimmichnek néha fel kell adnia az előnyben részesített középpályás pozícióját, és vissza kell térnie a védelembe, jobbhátvédnek. De ez még jelent számára okot a szomorúságra, mivel Kimmich még ebben a szerepben is kitűnő. Valójában a német vitathatatlanul a világ legjobbja volt a védelem jobb oldalán az utóbbi években.

A Bayernt egyedülállóvá teszi, hogy egyetlen másik csapat sem rendelkezik ilyen szintű bőséggel és sokoldalúsággal a védelemben. 

Hernandez, Pavard és David Alaba egyaránt képesek középső védőt és szélső hátvédet is játszani, míg Javi Martinez szükség esetén a védekező középpályás posztjáról egy másik középpályás szerephez is juthat. És még a fiatal kanadai Alphonso Davies-t is hozzáadhatjuk ehhez a kínálathoz, aki szintén képes balhátvédet is játszani szélső létére. Ez egy olyan hátsó vonal, amelyet többféleképpen lehet összerakni, és így különféle módokon lehet eredményeket elérni. 

Flick nem csak 4-2-3-1-es formációban játszatta csapatát az Olympiakosz és a Dortmund ellen; ráadásul mindkétszer ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, ez először fordult elő a Bayernnel ebben az évadban. Egy középhátvéd szerepelt a védelem jobb oldalán (Benjamin Pavard), egy védekező középpályás volt az egyik bekk (Javi Martinez), egy balhátvéd volt a másik középhátvéd (David Alaba), és egy tinédzser balszélső volt a balhátvéd (Alphonso Davies), ők együtt képeztek akadályt Manuel Neuer kapuja előtt. Joshua Kimmich Leon Goretzka mellett játszhatott a középpálya közepén, Thomas Müller pedig 10-esként szerepelt Serge Gnabry és Kingsley Coman között. Az eredmény két moráljavító győzelem, és további három találat a pótolhatatlan Robert Lewandowski lőlapján. 

kimmich.jpg Fotó: Europress/AFP

via itsroundanditswhite.co.uk


Hozzászólások