Bundesliga - Messit és Ronaldót is túlszárnyalta tinédzserként a Dortmund szenzációs támadója
Messit és Ronaldót is túlszárnyalta tinédzserként a Dortmund szenzációs támadója
Fotó: Europress/AFP

Messit és Ronaldót is túlszárnyalta tinédzserként a Dortmund szenzációs támadója

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/25 17:18
Bárhogyan is alakítja át a koronavírus-járvány az átigazolási piacot a labdarúgásban, Jadon Sancho megítélésére mindez nem lesz hatással. Márpedig az angol válogatott támadót manapság az egyik legnagyobb ígéretként, a jövő egyik nagy sztárjaként tartják számon. Ennek megfelelően hatalmas versenyfutás bontakozhat ki a legnagyobb klubok között.

Az angol tehetség legutóbb 2017-ben váltott klubot, amikor a Manchester Cityt hátrahagyva a Borussia Dortmund felé vette az irányt. Egy év után már alapembernek számított a németeknél, teljesítményével az angol válogatottba is beverekedte magát, majd az áttörést jelentő 2018/19-es szezon után megugrotta a magasra tett lécet, bizonyítva ezzel, hogy nem csak egy kifutott évről volt szó. Klubja legalább 100 millió fontot szeretne érte, azonban az árcédula ellenére nincs hiány kérőkből, az MU, a Chelsea és a Liverpool érdeklődéséről is hallani.

Korszakos tehetség

Sancho ebben az idényben megállíthatatlannak bizonyult, 23 bajnokin 14 gólt és 15 gólpasszt jegyzett. Bár még kilenc forduló hátravan, máris túlszárnyalta az előző évi bundesligás teljesítményét, ami amúgy szintén szenzációsra sikeredett, hiszen 12 gólig és 14 gólpasszig jutott. Sancho a Bundesliga szüneteltetéséig 29 gólban játszott szerepet, ami a topbajnokságokat tekintve is kiemelkedő teljesítmény, csak ketten rendelkeznek jobb mutatókkal, és közülük az egyik játékost Lionel Messinek hívják.

Csak Ciro Immobile és Lionel Messi előzi meg Sanchót hatékonyságban. -Csak Ciro Immobile és Lionel Messi előzi meg Sanchót hatékonyságban. - Fotó: Sky Sports 

Az angol játékos teljesítménye azért különösen impresszív, mert ezeket a számokat tinédzserként érte el. Mindent egybevetve már 60 élvonalbeli gól köthető hozzá a gólpasszokat is beleszámolva, ami több mint kétszer annyi, mint amivel Messi rendelkezett hasonló korban. Sancho teljesítménye mellett eltörpülnek Eden Hazard és Raheem Sterling számai is. Cristiano Ronaldóval összevetve is kifejezetten jól áll, közel kétszer annyi találattal rendelkezik, mint amennyit a portugál összehozott tinédzseréveiben.

Az elmúlt tíz évből egy olyan támadó akad, aki még Sanchónál is eredményesebb tinédzseréveket tudhat maga mögött, méghozzá a francia válogatottal 2018-ban világbajnoki címet is szerző Kylian Mbappé. A Paris Saint-German sztárja gólok tekintetében messze kiemelkedik a mezőnyből, ugyanakkor a gólpasszokkal együtt Sanchót mindössze kettő választja el tőle. Mbappéban sokan a labdarúgás következő világsztárját látják, és a számok alapján az angol játékost is hasonló polcra kell helyeznünk.

Sancho egyike az elmúlt tíz év legsikeresebb tinédzsereinek. -Sancho egyike az elmúlt tíz év legsikeresebb tinédzsereinek. - Fotó: Sky Sports

Miben fejlődött?

A gólok és gólpasszok sokat elárulnak Sancho kiemelkedő támadó harmadbeli teljesítményéről, a teljes képet viszont nem mutatják meg a játékos fejlődéséről. Az angol játékos az előző idényben szinte kizárólagosan a támadósor jobb oldalán kapott lehetőséget, ezzel szemben az aktuális szezonban már a sokoldalúságát is bizonyíthatta. Játszhatott középen is, ám a legtöbbször a bal oldalon számított rá vezetőedzője, ami lehetővé tette számára, hogy a pálya közepe felé mozogjon, és többször vegye célba az ügyesebbik lábával a kaput.

Sokoldalúsága miatt a Dortmund szabadon variálhatja a támadósorát, ami gyakran összezavarja az ellenfeleket. Ugyanakkor ez ahhoz is hozzájárult, hogy Sancho sebessége és technikai képzettsége jobb döntéshozatali képességekkel egészült ki. "Veszélyes helyzeteket tud kialakítani a technikáján, a gyorsaságán és a cselezőképességén keresztül" - ismerte el Thomas Müller, a Bayern München kiválósága. "Vannak hasonló cselezőkészséggel rendelkező játékosai a Bundesligának, de közülük senki sem hoz ennyire jó döntéseket."

Ebben a szezonban többnyire bal oldalon számítottak rá. -Ebben a szezonban többnyire bal oldalon számítottak rá. - Fotó: Sky Sports

Ez a statisztikákban is megfigyelhető. Amellett, hogy jobban termeli a gólokat és a gólpasszokat, kevesebbszer veszíti el a labdát. Sikertelen labdaérintései a tavalyi 90 percenkénti 3,4-ről 2,3-ra csökkentek. Ebben a szezonban csak 1,2-szer választották el a labdától 90 perc alatt átlagban, miközben tavaly ez a szám 2,3 volt. Ez azt mutatja, hogy ma már sokkal inkább megérti, mikor kell kockáztatnia és mikor biztonságra játszatnia, ami minden szélső esetében kulcsfontosságú a modern futballban. Minden jel arra mutat, hogy védekezésben is fejlődött.

"Jadon sokkal összetettebb és hatékonyabb a támadó mozgásoknál, és szép lassan a védekezést is elsajátítja" - jegyezte meg Jürgen Koers, a Sky Sports által megszólaltatott szakértő. "Az erősebb mérkőzésein gyakran előfordul, hogy neki van a legtöbb sprintje a Dortmund játékosai közül, mivel már a védekezésben is elkezdett segíteni." Ez azonban nem csak a visszazárásra terjed ki, mert a védekezést elöl kezdi. Sok más csapathoz hasonlóan a Dortmund is letámadással próbálja hibára kényszeríteni az ellenfeleket.

Sancho pedig a Bundesliga hatodik helyén áll a támadó harmadban megszerzett labdákat tekintve, megelőzve ezzel az összes csapattársát.

Időnként voltak fegyelmezetlenségre utaló jelek is. Októberben büntetést kapott azért, mert a válogatott szünetet követően elkésett az edzésről. Novemberben a Bayern München elleni találkozó első félidejében lekapta a pályáról Lucien Favre. "Azt hiszem, láttátok, hogy nem volt elég jó" - magyarázta a dortmundi edző, aki a Barcelona elleni BL-mérkőzésen a keretből is kihagyta a játékost. Profizmusát és hozzáállását illetően ma már nem nagyon merülnek fel kétségek.

A számok azt mutatják, mindenben fejlődött. -A számok azt mutatják, mindenben fejlődött. - Fotó: Europress/AFP

"Jadonnak voltak problémái és nehézségei, de ez inkább szórakozottságból fakad, mintsem a fegyelmezetlenségből" - magyarázta Koers. "Nem olyan játékos, aki ok nélkül zűrzavart csinál. Megérti, hogy ezen a szinten a profi futball az élet minden terén profizmust követel meg." Sancho remekül alkalmazkodott a dortmundi élethez, és az öltözőben is népszerű figurának számít. A mentori szerepet Marco Reus vállalta el, aki gyakran dicsérte a mentalitását, és  Favre elismerését is elnyerte játékával. 

Sorban állnak a sztárklubok

A Sky Sports szerint a Manchester United, a Liverpool és a Chelsea hármasból kerülhet ki Sancho új klubja, ugyanakkor számolni kell a Manchester Cityvel is. Az angol játékos fejlődését a korábbi csapatánál is figyelemmel követték, aminek azért van jelentősége, mert a City rendelkezik egy olyan opcióval, amely előnyben részesíti, amennyiben hajlandó megadni a riválisok ajánlatait. Európa többi csapata közül a Barcelona mutatott érdeklődést, de a Dortmund legnagyobb riválisa, a Bayern München is szaglászik körülötte.

Sancho a sajtótájékoztatókon nem árult el részleteket a céljait illetően, de az érdeklődők száma, és az a vad ambíció, ami Dortmund felé hajtotta, magában hordozza az elkerülhetetlenség érzetét. "A Dortmund mindig is a nagy potenciállal rendelkező játékosokat kereste, Jadon fejlődése azonban rendkívülinek mondható. Csak jelentős összegért cserébe lennének hajlandóak lemondani róla, illetve abban az esetben, ha ezt ő is forszírozná. Ha az átigazolási díj 150 millió felé közeledik, a tárgyalások azonnal megkezdődhetnek" - mondta Koers.

Vajon hova vezet majd a dortmundi sztár útja? -Vajon hova vezet majd a dortmundi sztár útja? - Fotó: Europress/AFP

Érthető módon az angolok sztárja Bajnokok Ligája-résztvevőnél szeretne szerepelni. Ez alapján a Premier League ötödik helyén álló Manchester United akár ki is eshet, ugyanakkor ahhoz a fiatal brit vonalhoz illene, amit Aaron Wan-Bissaka, Harry Maguire és Daniel James szerződtetésével elkezdtek. Fiatalítás szempontjából illene a Chelsea keretéhez is. Frank Lampardot sokan dicsérték az akadémisták, mint Mason Maount és Tammy Abraham fejlődése miatt, az pedig nem titok, hogy a Chelsea edzője egy klasszis gólvágót szeretne igazolni.

Könnyű belátni azt is, hogy a Liverpoolt miért izgatja a játékos. Sancho fejlődésére a Dortmundnál hét évig edzősködő Klopp is felfigyelt, mivel 20 éves játékos villámgyors, intenzív játéka tökéletesen illene a Liverpool stílusához. Ebben az esetben az lenne a kérdés, hova férne be Sancho. Mohamed Salah és Sadio Mané jelenleg kirobbanthatatlan a két szélről, így ebben a leosztásban az angol játékos kevesebb játéklehetőségre számíthatna. Azt pedig nehéz elképzelni, hogy akárhol is beletörődne a csere szerepébe.

Barcelona mellett az szólhat leginkább, hogy a katalánok támadósora átalakításra szorul, hiszen Messi mellett Luis Suárez is belépett pályafutása utolsó szakaszába, és az angol játékos némi életet lehelhetne a Barca régóta kritizált széljátékába. Ismerve azt, hogy a Bayern München előszeretettel rabolja le riválisai legnagyobb értékeit, a bajorokkal is számolni kell, bár az nagy kérdés, hogy egy jelentősebb licitbe mennyire hajlandóak belemenni. Remélhetőleg hamarosan minden kérdésre választ kapunk.

via Sky Sports

Hozzászólások