Bundesliga - Mégis mi történik a Herthánál?
Mégis mi történik a Herthánál?
Fotó: Europress/AFP

Mégis mi történik a Herthánál?

HosszabbitásHosszabbitás
2020/02/21 21:10
Dárdai Pál távozása óta két edző megbukott Berlinben, nagy költekezésekbe kezdtek és új gigastadion építését tervezik. Felborult a korábbi, jól bevált élet a német főváros élcsapatánál, ami érdekes gondokig vezethet.

A Hertha mindig is a Bundesliga egyik legstabilabb egyesületének számított. A korábbi nagy sikerek, kupagyőzelmek és nemzetközi szereplések után ugyan a 2010-es évek elején megtört picit a lendület, ezzel együtt a másodosztályban találta magát a klub, innen Dárdai Pál vezetésével visszazárkóztak és ismét eljutottak a hőn áhított magas szintre - a magyar edző egészen az Európa-liga főtáblájáig repítette a nem éppen a legerősebb, de masszív és szerethető keretet, amelyből többen válogatottságig és európai nagycsapatokig jutottak, jutnak azóta.

2019 nyarán aztán valami megváltozott. Dárdai négy és fél év után távozott a tréneri posztról, a helyére pedig az az Ante Covic került, akinek már a kinevezése több kérdőjelt vetett fel. Sokan úgy érezték, a horvát menedzserrel nemhogy az élmezőnyben nem fog szerepelni a csapat, a kiesés ellen küzdenek majd. Hogy a sors fintora vagy a véletlen műve, netalántán a valóságé, mindenesetre a jóslatok beigazolódtak, Covicnak pedig szűk öt hónap után fognia kellett a sátorfáját. 

Ekkor a 15. helyen állt a Hertha, és most sincsenek sokkal előrébb (a 23. forduló előtt a 13. pozíciót foglalják el a tabellán), csakhogy eltelt újabb tíz hét, lényegében a semmiért. Jürgen Klinsmann kinevezése ugyanis legalább akkora ballépés volt a vezetőség részéről, mint Covicé, a korábbi kiváló játékos, majd német szövetségi kapitány stílusa egyáltalán nem passzolt a berliniekéhez, és állítása szerint azért mondott fel önként február 11-én, mert nem kapta meg az általa elvárt támogatást sem a vezetőség, sem a játékosok részéről. Az érem másik oldala, hogy egy-két öltözői balhé is övezte a rövid és velős közös munkát, s noha Michael Preetz sportigazgatót meglepte Klinsmann - szerinte - váratlan döntése, Lars Windhorst, a Hertha befektetője nyilvánosan kritizálta az edző viselkedését, és még azt is megtiltotta, hogy a klub felügyelőbizottságának a tagja maradhasson.

A berlinieknél érdekességként fellépő viszonyokhoz hozzátartozik, hogy Klinsmann a téli átigazolási időszakban 78 millió eurót költhetett új játékosokra, bőven kétszeresét annak, mint amennyit Dárdai rendelkezésére állt edzői korszaka alatt. Szűk fél év alatt 12-en hagyták el a csapatot, és hiába érkezett a Piatek, Cunha, Ascacíbar, Tousart négyes személyében minőségi állomány Berlinbe, a két fő kiszemelt közül sem Julian Draxlert, sem pedig Granit Xhakát nem tudták megszerezni. Pedig a hírek szerint összeg terén akár a 200 millió euróig is elmentek volna...

A stábban lényegében havonta történik változás (Klinsmann távozásával például Petry Zsolt is visszakerült a kapusedzői posztra), emellett a vezetőségi-befektetői rétegben a 2025-re tervezett, új stadion körül sincs túlságosan nagy összhang. Eredetileg 55 ezresre tervezték az arénát, hisz a Hertha hazai meccseire átlagban 49-50 ezer néző jár ki (ezek alól kivétel volt a Bayern és a Dortmund elleni rangadó, és kivétel lesz a márciusi városi derbi az Union ellen, ahova már most elkelt mind a 75 ezer jegy), a már említett Windhorst előállt egy 90 ezres ötlettel, Werner Gegenbauer, a klub elnöke pedig a leendő új épület mellett az Olympiastadiont is meghagyná használatra, pont a nagy nézőszámmal járó meccsek érdekében. Egyelőre az sem biztos, a főváros melyik részére épülhet a stadion, ebben a tekintetben a várossal nem ért egyet a klubvezetés.

Hogy a másodedzőből vezetőedzővé előrelépő Alexander Nouri irányítása alatt lenyugszanak-e a kedélyek a csapat háza táján, az a jövő zenéje, mindenesetre a Hertha szépen-csendben elindult a sokszor, sokat látott pénzügyi "világiasodás" útján - ami a futballvilágban nem minden esetben jelent éppenséggel jót...

Nagy Benjámin

Hozzászólások