Bundesliga - Matthäus szerint a világ legjobbja is lehet a Leverkusen 20 éves támadó középpályása
Matthäus szerint a világ legjobbja is lehet a Leverkusen 20 éves támadó középpályása
Fotó: Europress/AFP

Matthäus szerint a világ legjobbja is lehet a Leverkusen 20 éves támadó középpályása

Takács MártonTakács Márton
2019/08/02 19:20
A német labdarúgás legendás alakja, Lothar Matthäus kiadta a figyelmeztetést, szerinte Kai Havertz, a Bayer Leverkusen nagyszerű támadó középpályása követheti őt, és egyszer akár a világ legjobb labdarúgója is válhat belőle.

Havertz júniusban lett 20 éves, a Bundesliga előző szezonjában 17 gólt szerzett, amely hozzásegítette a Leverkusent a német labdarúgó-bajnokság negyedik helyéhez, és a Bajnokok Ligájába való visszatéréshez. 

Háromszor a német válogatottban is szerepelt már, és az Év legjobb német labdarúgója-választáson Marco Reus mögött a második helyen végzett. A Bundesliga hivatalos honlapja az öt legkiemelkedőbb ifjú labdarúgó közé nevezte őt, akkor ezt írták róla:

A 2016/17-es idényben tört be a Bayer Leverkusen első csapatába Kai Havertz, aki ott folytatta tavaly, ahol két éve abbahagyta. Akkor 24 Bundesliga-mérkőzésen négy, tavaly 30 bajnokiján három gólig jutott támadó középpályásként. Mindannyian tudhattuk róla, hogy jó, de azt még nem, hogy mennyire. 

Kai_Havertz_Leverkusen.jpg Fotó: Europress/AFP

A 2018/19-es évadban fiatal tehetségként elindult világhódító útjára. Csapata összes Bundesliga-mérkőzésén játszott, és alaposan meghálálta a bizalmat, 17 góllal és négy assziszttal zárt. 19 évesen. A német válogatottban is bemutatkozhatott. 

Míg az előző szezonban a középpályás hasznos játékos volt, a mögöttünk hagyott évadban az elsők között lehetett a neve a kezdőcsapat összeállításakor. A Leverkusen 34 bajnoki meccsének 97%-én a kezdőben szerepelt, csupán egyszer, a Werder Bremen elleni hazai mérkőzésen állt be csereként, ki is kaptak 3-1-re. Harmadik Bundesliga-szezonját már a liga egyik legjobbjaként fejezte be, ő az egyik legtermékenyebb középpályás, és klubja egyik legfontosabb játékosa, mindezt a 20. születésnapja előtt érte el.

Íme, a hétvégén véget ért Bundesliga-szezon öt legfényesebben ragyogó fiatal csillaga | Hosszabbítás

A 2018/19-es Bundesliga-szezon a Bayern München aranyérmével ért véget. Az idény fiatal főszereplői közül többen hétről hétre kimagasló játékot nyújtottak a német labdarúgó-bajnokságban. Íme a bajnokság hivatalos honlapjának válogatása az öt legkiemelkedőbb ifjú labdarúgóról, akiknek produkciója meghatározta klubjaik sikereit. az előző szezon: Jovic kétéves kölcsönszerződés keretében érkezett a Benficától az Eintracht Frankfurthoz.


Matthäust 1991-ben választotta a FIFA az Év labdarúgójának, miután a német válogatott csapatkapitányaként emelhette magasba a világbajnoki trófeát. Az 58 éves Lothar, aki hét bajnoki címet nyert a Bayern Münchennel, úgy érzi, Havertz is esélyes arra, hogy egyszer az adott év legjobbja legyen. 

"Nagyon magasra állította a mércét - nálam ő volt a szezon legjobb játékosa." - mondta Matthäus a Kickernek. "Ha képes fenntartani ezt a magas színvonalat, akkor a vele született tehetségével, okosságával, egyéniségével és a gólveszélyével később követhet engem mint az Év labdarúgója."

Matthäus dicsérte Havertzt, hogy eddig két lábbal a földön maradt, az pedig, hogy ismét szerepelhet a Bajnokok Ligájában, segíteni fogja a fejlődését. 

A Leverkusen szlovák születésű, finn válogatott kapusa, Lukáš Hrádecký idézte Lars Bendert, a csapatkapitányt, mindkettejükre nagy hatással volt Havertz teljesítménye. Ő gyakran mosolyog magában, miközben figyeli, hogy Havertz milyen egyszerűnek látja a játékot.

"A fiúk örömmel játszanak vele" - mondta róla Hradecky. "A játékosok meg csatlakozni akarnak hozzánk, hogy vele játszhassanak. Az az elegancia, higgadtság, térérzék általában 28 éves korukban jellemző a jó futballistákra."

Tavaly, 18 évesen és 307 naposan Havertz vált a Bundesliga legfiatalabb játékosává, aki elérte az 50 mérkőzést a ligában. Áprilisban már a 100. alkalommal lépett pályára a Leverkusen színeiben, ezt a mérföldkövet győztes góllal tette még emlékezetesébbé a VfB Stuttgart ellen. 

A Bundesliga előző szezonjának utolsó fordulójában, a Hertha felett aratott 5-1-es kiütéses siker alkalmával szerzett góljával pedig a legeredményesebb tinédzserré vált a német bajnokságban.

Az aacheni születésű játékos ilyen fiatalon is szerepelt csapara összes tavalyi bajnokiján, és amellett, hogy 17 alkalommal volt ott eredményes, háromszor az Európa-ligában is betalált. 

via bundesliga.com

Hozzászólások