Bundesliga - Már májusban újraindulhat a Bundesliga, hetente tesztelnék Gulácsiékat
Már májusban újraindulhat a Bundesliga, hetente tesztelnék Gulácsiékat
Fotó: Europress/AFP

Már májusban újraindulhat a Bundesliga, hetente tesztelnék Gulácsiékat

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/04/24 11:13
A Német Labdarúgóliga (DFL) készen áll arra, hogy akár már május elején zárt kapuk mögött folytatódjanak a Bundesliga küzdelmei. A bajnokság újraindulása csak szigorú szabályok betartása mellett jöhetne létre, de előbb a német politikai vezetőknek kell engedélyt adniuk.

A Német Labdarúgóliga (DFL) csütörtöki taggyűlésén központi témaként jelent meg a Bundesliga esetleges májusi folytatása. A DFL vezérigazgatója, Christian Seifert szerint a liga készen áll arra, hogy zárt kapuk mögött már akár május elején rendezzenek mérkőzéseket. Hogy lehet-e játszani, és ha igen, mikortól, az nem a DFL, hanem a kormány és szövetségi tartományok kezében van. Az viszont a liga felelőssége, hogy garantálja az újrainduláshoz szükséges feltételeket- hangsúlyozta Seifert.

Legkorábban akár már május 9-én folytatódhatna a bajnokság, ha az ország vezetői is megadnák a zöld utat. A végső döntés valószínűleg április 30-án fog megszületni, amikor is a tartományi vezetők és Angela Merkel kancellár konferenciabeszélgetésben tárgyalják meg a további járványügyi intézkedéseket.

Ahhoz, hogy folytatódhasson a Bundesliga, rendkívül szigorú követelményeknek kell megfelelni. A stadion környékén maximum 300-an tartózkodhatnak, meghatározott higiéniai feltételek mellett játszanák le a mérkőzéseket. A megelőzéshez szükséges lépésektől a pályán és azon kívül sem lehet eltérni, a résztvevőknek otthon is tartaniuk kell magukat a megszabott előírásokhoz. A játékosokat legalább heti egyszer tesztelik majd, ehhez minimum 20.000 teszt szükséges. Amennyiben valamelyik focista megfertőződik koronavírussal, nem kell az egész együttesnek kéthetes karanténba vonulnia, hiszen úgy lehetetlen lenne végigjátszani a bajnokságot. Ez azonban sokakban komoly ellenérzést vált ki, hiszen a csapatok ezáltal eltérnének az általános járványkezelési protokolltól.

koronavirus.jpg Fotó: Europress/AFP

A Bundesliga esetleges májusi folytatása erősen megosztja a közvéleményt. Sokan várják már, hogy újra élő focit nézhessenek, és ez egyfajta reményt adhat, hogy hamarosan máshol is újraindulhat az élet. Többen viszont felelőtlennek tartják a DFL-t, a bajnokság újraindítását pedig rossz példának tekintik, hiszen erősen ellentmondásos, hogy miközben több ágazat leállt, az embereket arra buzdítják, hogy maradjanak otthon, a labdarúgás folytatódhat. A játékosok tesztelése is sok kritikát vált ki. Egyesek szerint a heti egy teszt nem elég, mások viszont azt nehezményezik, hogy a folyamatos mintavétellel erősen terhelik az ország tesztkapacitását. A DFL alaptalan támadásoknak véli ezeket a felvetéseket. A játékosokon elvégzett gyorstesztek aránya a fél százalékot sem érné el a Németországban végzett összes vizsgálathoz képest. Miként azt is kiemelték, amennyiben szükséges, hajlandóak változtatni a tesztek mennyiségén, és az újraindulást követően természetesen folyamatosan figyelnék, milyen hatással van a Bundesliga a járványhelyzetre. A fő cél, hogy a szezont június 30-ig befejezzék, de a júliusi mérkőzések sem tűnnek megoldhatatlannak.

A bajnokság folytatása természetesen jókora rizikót jelent, de precíz szervezéssel és a szabályok fegyelmezett betartásával meg lehetne valósítani, hogy a járvány ellenére is tudjanak mérkőzéseket rendezni, legalábbis a német klubok szerint. Egy komplett egészségügyi tervet dolgoztak ki a Bundesliga újraindításához, de ezen kívül is merültek fel egyéb ötletek, például, hogy a játékosok maszkban focizzanak, illetve hogy az egész szezon során karantén alatt legyenek. Az elképzelések szerint a gólöröm is eltérne a szokásostól, a nélkülözhető testi kontaktust kerülni kell, a találatot követő ölelkezés semmiképp sem férne bele.

nemleszgolöröm.jpg Fotó: Europress/AFP

Az ultrák egy része nem támogatja a Bundesliga folytatását, erősen nehezményezik, hogy zárt kapuk mögött fejeződne be a szezon. A DFL kiemelte, a klubok felelőssége, hogy párbeszéddel elérjék, az ultracsoportok is fogadják el a döntést, és semmiképp se gyűljenek össze a stadion előtt. Amennyiben nagy létszámban jelennek meg szurkolók, a mérkőzést félbe lehet szakítani, és automatikus 2:0-s vereséggel sújtják a drukkerek által biztatott csapatot.

A végső döntést a német kormány és a szövetségi tartományok hozzák meg. Bajorország és Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke, Markus Söder, illetve Armin Laschet korábban támogatásukról biztosították a Bundesliga folytatását, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy megnyilvánulásuk talán inkább a szurkolóknak szólt, hiszen a bajnoki címért küzdő Bayern München és Borussia Dortmund ebben a két tartományban található. Ezzel ellentétben Angela Merkel szövetségi kancellár a napokban arról beszélt, hogy bizonyos területeken túl korainak érzi a korlátozások enyhítését. Hogy ezt mennyire értette a labdarúgásra, az alighanem a jövő héten kiderül. Mindenesetre a jelenlegi állás szerint a május 9-i folytatás talán túlzottan is optimista, május vége viszont már reálisabb időpontnak tűnik.

Hozzászólások