Bundesliga - Klinsmann megtiszteltetésnek tartja, hogy a Bundesliga 15. helyén álló Hertha edzője lehet
Klinsmann megtiszteltetésnek tartja, hogy a Bundesliga 15. helyén álló Hertha edzője lehet
Fotó: www.herthabsc.de

Klinsmann megtiszteltetésnek tartja, hogy a Bundesliga 15. helyén álló Hertha edzője lehet

Takács MártonTakács Márton
2019/11/30 16:17
Jürgen Klinsmann azt mondja, hogy örömmel ül le a Hertha Berlin kispadjára, és „megtiszteltetésnek” tartja, hogy több mint egy évtized elteltével újra egy Bundesligában szereplő klub számít a munkájára. 

Noha ragyogó játékoskarrierje során soha nem játszott a Herthában - a Stuttgarter Kickers, a VfB Stuttgart, a Bayern München, valamint az Internazionale, a Monaco és a Tottenham Hotspur voltak a klubcsapatai -, Klinsmannt szoros kötelék fűzi a fővárosi egyesülethez, ahogy kifejtette pénteki berlini sajtótájékoztatóján. 

"Édesapám büszke Hertha-drukker volt, a fiam, Jonathan pedig két éven át játszott itt" - mondta Klinsmann. "Ez az egyetlen klub, amelynek valójában tagja vagyok. Az első meccs, amit gyerekként láttam, egy Stuttgart-Hertha mérkőzés volt, én pedig feltartottam a kezemben lévő kék és fehér zászlót. Bizonyos dolgok a futballban egyik napról a másikra történnek, de ez nem mondható el a Herthához fűződő kapcsolatomról. Azt kérdezték tőlem, hogy tudok-e segíteni a klubnak stabilizálni a szezonjukat. Nagy megtiszteltetés számomra, hogy ilyen izgalmas kihívást fogadhattam el, és hihetetlenül motivált vagyok a kihívás miatt. Amikor belevágok egy ilyen feladatba, 100%-ot beleadok."


Az 1990-ben világbajnok német csapat csatára nem az egyetlen új arc a berlini Olympiastadionban az elkövetkező hetekben és hónapokban, ahogyan ő és a Hertha sportigazgatója, Michael Preetz elmondta. A Werder Bremen korábbi edzői, Alexander Nouri és Markus Feldhoff lesznek Klinsmann asszisztensei, a Hertha ex-védője, Arne Friedrich új szerepet tölt be, ő lesz a teljesítménymenedzser, aki összekötő lesz a csapat és a vezetőség között. Werner Leuthard pedig erőnléti edzőként csatlakozott a stábhoz, ő korábban a Bayern, a Schalke és az Eintracht Frankfurt alkalmazásában állt. Andreas Köpke lett az ideiglenes kapusedző, háttérbe szorítva hosszú távú szerepét a német válogatottnál, hogy annál a klubnál dolgozhasson, ahol a fia, Pascal csatárként játszik.

"Új stábtagokat hívtam magam mellé, akik hihetetlenül jól felkészültek." - nyilatkozta Klinsmann. "Tele vannak energiával és szakértelemmel. A csapatnak jobban kell játszania a következő hetekben! A legfontosabb dolog az, hogy pontokat gyűjtsünk és feljebb lépjünk a tabellán. És amikor majd biztonságban leszünk a mezőny közepén, folyamatosan feljebb kell néznünk. Ez alapján fognak megítélni minket."

Klinsmann kedves szavakkal beszélt elődjéről, Ante Covicról is, akit azután mentettek fel tisztsége alól, miután a szezon első 12 bajnoki mérkőzésén mindössze 11 pontot szerzett a lehetséges 36-ból. A berlini születésű horvát edző a nyár óta vezette a csapatot, a klublegenda Dárdai Páltól átvéve a stafétát. 

"Ante rajongója vagyok, igazán nagyra értékelem őt" - mondta elődjéről Klinsmann. "Két éven át volt itt a fiam, sokat dolgozott Antéval. Biztos vagyok benne, hogy lehetőséget fog kapni egy másik Bundesliga-klubnál, ahol több sikert fog elérni."

Klinsmann_Hertha_sajttáj.jpg Fotó: Europress/AFP

Klinsmann a szezon végéig szóló megállapodást írt alá, és nem tervezi, hogy 2019/2020-as idény utáni időszakban továbbra is vezetőedző maradjon. Az 55 éves szakember ehelyett valószínűleg vállalja tervezett szerepét a Hertha tanácsadó testületében, amelyet még november elején jelentettek be.

"Nem számít, hol voltam eddig, a mottóm az életben mindig a tanulás folytatása volt." - említette Klinsmann, aki 2011 és 2016 között az Egyesült Államok férfi labdarúgó-válogatottjának szövetségi kapitányaként dolgozott. "Természetesen fogok hibákat is elkövetni. Nem lesz tökéletes a munkám, de hiszek magamban. El kell fogadnunk azt a nehéz helyzetet, amelyben vagyunk, csapatként kell együtt dolgozunk, és kapcsolatot létesítünk a szurkolóinkkal. Remélhetőleg az ő támogatásuk megteremti a csapatnak azt az önbizalomnövelő segítséget, amelyre szükségünk van."

Klinsmann és új kollégái a Bundesliga 15. helyén álló Herthát vették át, amely az előző évad ezüstérmesét, a Borussia Dortmundot fogadja cikkünk megjelenésének napján, szombaton. Még ha a BVB szerdán ki is kapott 3-1-re a Barcelona vendégeként, a játékosként 108-szoros válogatott tréner kemény tesztre számít. 

Klinsmann, aki évek óta az Egyesült Államokban él, azt is elmesélte, hogy amerikai felesége, Debbie zöld utat adott neki a Herthánál kapott feladatára. 

"Nem lehettem otthon hálaadáskor, de ez a feleségemnek még oké. Két nappal ezelőtt még nem terveztem itt lenni, de a futballban a dolgok néha nagyon gyorsan történnek. A Kaliforniába való visszatérésem további értesítésig csúszik."

via bundesliga.com

Hozzászólások