Bundesliga - Hol fog játszani a Barcelonától kölcsönvett Coutinho a nélküle is erős Bayern Münchenben?
Hol fog játszani a Barcelonától kölcsönvett Coutinho a nélküle is erős Bayern Münchenben?
Fotó: Europress/AFP

Hol fog játszani a Barcelonától kölcsönvett Coutinho a nélküle is erős Bayern Münchenben?

Takács MártonTakács Márton
2019/08/20 10:50
A Bayern München már a Bundesliga 2019/2020-as szezonjának elrajtolása után erősítette meg a támadó szekcióját, miután kölcsönvette a Barcelonától Philippe Coutinhót. Mire mehet a bajoroknál a jó formáját még a Liverpoolnál hagyó brazil támadó középpályás?

Az egyéves kölcsön 7,8 millió fontba került a münchenieknek, akiknek jövőre opciós joguk lesz Coutinho megvételére, a brazil kivásárlási ára 109.8 millió fontra rúg. A középpályás még 2018 januárjában igazolt a Barcelonához, mindenképpen Bajnokok Ligáját szeretett volna nyerni, csak hogy idén éppen a Pool hódította el a BL-serleget, többek között éppen a Barca kiejtésével. Coutinho 75 meccsen 21 gólt szerzett és 11 asszisztot jegyzett a Barcelona mezében, ahol összeségében nem tudt hozni liverpooli formáját. Az elmúlt két szezonban a Real Madridnak nem kellő James Rodriguez szerepelt kölcsönben Münchenben, idén a másik spanyol óriásklub biztosít erősítést a bajoroknak.

Coutinho_Bayern_mez.jpg Fotó: Europress/AFP

A német labdarúgó-bajnokság hivatalos honlapja, a bundesliga.com azt vizsgálta meg cikkében, hogy hol lehet a helye a Bayern Münchenben Philippe Coutinhónak?

1. opció: támadó középpályásként Robert Lewandowski mögött

A Barcelona szurkolói hozzászokhattak, hogy Coutinho a csapat támadóhármasának bal oldalán szerepeljen, Lionel Messi és Luis Suárez társaként. Mélyebben játszott, mint Liverpoolban, 75 mérkőzésén produkált 21 gólja és 11 asszisztja azt jelentette, hogy 150 percenként benne volt egy gólban, de a Barca rendszere nem hozta ki a legjobbat a 27 éves labdarúgóból.

Az Anfielden töltött utolsó három szezonjában Coutinho 38 gólt szerzett és előkészített további 24-et 99 mérkőzése alatt, vagyis 102 percenként benne volt egy találatban. Egy gyengébb csapatban, de mélyebb szereppel Coutinho jóval hatékonyabb volt. Nem véletlen, hogy Brazília 10-esként használta őt a Copa Américát aranyéremmel záró válogatottjában júliusban. Az érkezése felszabadíthatja Thomas Müllert, hogy még előrébb játszhasson Münchenben, ott, ahol a legjobban érezte magát korábban, Lewandowski mellett. Müller és Coutinho akár meccs közben többször is helyet cserélhetnek majd, hogy túljárjanak az aktuális ellenfél eszén. 

Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak? | Hosszabbítás

A hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

2. opció: balszélsőként, középre törve, hogy helyzeteket alakítson ki

Coutinho akár a Bayern bal oldalán is találhatja magát, ahogy tette azt Barcelonában is, pláne, ha Kingsley Coman nem szerepelhet majd sérülés miatt. A francia egyike a Bayern legtehetségesebb játékosainak, és minden kétséget kizáróan ő a keret leggyorsabb tagja, de még akkor is, ha sérülésmentes, Coutinho érdekes tempóváltást produkálhat a franciához képest a széles területeken.

Coutinho sem lomha, de Coman olyan gyors, hogy még jobb lábasként is kiemelkedően tud teljesíteni a bal szélen, egy sima támadásban a veszélyes zónána tudja eltolni a labdát, vagy éppen befelé törve a labdát az erősebb lábára téve maga tud gólhelyzetbe kerülni. 

Coutinho hajlandósága a középre való betöréssel kiszoríthatja az ellenfél védőit azok pozíciójából, miközben megvan az a képessége is, hogy a távolságtól függetlenül kapura lőjön, méghozzá kiválóan. Az Evertonnal vívott liverpooli városi derbin, a Real Madriddal játszott El Clásicón, vagy az Argentína elleni rangadón is láthattunk tőle bombagólt, és ez a készség teszi őt tökéletes ellenszerré, ha a védekezés a mélyen lévő szélsőkkel szemben működik.

Még ha minden erőfeszítése nem is találja meg a célt, a világon alig van nagyobb ragadozó a tizenhatoson belül, mint Lewandowski, akit kiszolgálhat jobbnál jobb passzaival a brazil.

Coutinho_Bayern_2.jpg Fotó: Europress/AFP

3. opció: Középső középpályásként Thiago Alcantara oldalán, vagy a spanyol helyett

Ez a legkevésbé valószínű választás a Bayern és Coutinho számára, de a brazil mélyebbre tolása megadhatja az esélyt Niko Kovacnak, hogy egyszerre tehesse fel a pályára a brazilt, Comant, Müllert és Serge Gnabryt is Lewandowski mögött. De ki fog akkor védekezni a középpályán?

Thiago azzal a statisztikai mutatóval büszkélkedhet, hogy a tavalyi szezonban 90%-nál jobb passzolási mutatóval rendelkezett, de Coutinho számai e tekintetben feltűnően hasonlóak voltak a Barcelonánál: a Rio de Janeiro-ban született játékos a La Liga-ban 89%-ot teljesített ebben a szegmensben.

Thiago hiányában Javi Martinezzel az oldalán játszhatna Coutinho abban az esetben, amennyiben a Barcelona korábbi középpályásának pihenésre van szüksége. A Bayern középső középpályásainnak, Corentin Tolissónak, Leon Goretzkának és Renato Sanchesnek is biztosa lábakon kell állniuk, ha melléjük kerülne Coutinho.

"Ezzel a játékossal látványos dolgot kínálhatunk szurkolóinknak”- lelkesítette a Bayern sportigazgatója, Hasan Salihamidzic a Bayern drukkereit. Coutinho tehetségével és sokoldalúságával valószínűtlen, hogy téved ebben.

Coutinho a top bajnokságok közül hét éven belül megjárta az olasz (Inter), az angol (Liverpool), a spanyol (Barcelona) és a német pontvadászatot. Vajon melyikben lesz helye hosszú távon?

Öt ok, amiért a Bayern München megvédi címét a Bundesligában | Hosszabbítás

A Bayern Münchennek kemény versennyel kell szembenéznie, hogy megvédhesse bajnoki címét a Bundesligában, a kihívás elsősorban a Borussia Dortmund és az RB Leipzig felől érkezhet a német labdarúgó-bajnokság pénteken kezdődő szezonjában. A bundesliga.com öt érvet is felsorakoztatott amellett, hogy Niko Kovac csapata ismét aranyérmes lesz. 1.


via bundesliga.com


Hozzászólások