Bundesliga - Gulácsiék edzője szerint Mourinho mindent tud a futballról, ezért örül, hogy ellene meccselhet
Gulácsiék edzője szerint Mourinho mindent tud a futballról, ezért örül, hogy ellene meccselhet
Fotó: Europress/AFP

Gulácsiék edzője szerint Mourinho mindent tud a futballról, ezért örül, hogy ellene meccselhet

Németh DánielNémeth Dániel
2020/02/19 18:53
Szerda este a Gulácsi Pétert és Willi Orbánt foglalkoztató RB Lepizig a tavalyi döntős Tottenham Hotspurhoz látogat a Bajnokok Ligájában. A találkozó előtt az Independent hosszú interjút készített a németek vezetőedzőjével, Julian Nagelsmann-nal, aki beszélt az eddigi ajánlatairól, a terveiről, a lipcsei projektről és leendő ellenfeléről, José Mourinhóról is.

Julian Nagelsmann egészen fiatalon, 28 éves korában vette át a Hoffenheim irányítását. Pályafutása azóta is felfelé ível: csapatát a limitált lehetőségek ellenére többször európai kupaindulást érő helyre vezette a Bundesligában. Eredményeivel a legnagyobb klubok érdeklődését is felkeltette, 2018 nyarán például a Real Madrid egyik vezetője, José Ángel Sánchez kereste meg telefonon, elvállalná-e a csapat irányítását. Alapos megfontolást követően végül nemet mondott az ajánlatra, mert úgy érezte, korai lenne még ez a váltás.

"Teljesen normális, hogy elgondolkozol, amikor a Real Madridtól hívnak fel. Először meglepődtem, de miután alaposan átgondoltam, úgy éreztem, nem lenne jó döntés. Most még fejlődni szeretnék. Ha viszont a Real Madridnál vagy, erre nincs időd edzőként. Nincs esély, hogy jobb edzővé válj, mert már a legjobbként kell hozzájuk menned. Jelenleg nem én vagyok a legjobb, de azt nem tagadom, hogy az szeretnék lenni a jövőben. A Real Madridnál vagy a Barcelonánál hatalmas az elvárás a szurkolók, a média és a vezetőség részéről, nincs tér a kibontakozásra."

Egyéb érvek is akadtak az ajánlat visszautasítása mellett. Az egyik, hogy Nagelsmann szem előtt tartja a fokozatosságot is a karrierépítésben, márpedig a Real Madrid az a szint, amihez több lépcsőt kellett volna átugrani, ráadásul nem nagyon vezetett volna feljebb út. Az edzőt a nyelvi korlátok is aggasztották. "Fontosnak tartom a kommunikációt, igyekszem mindent elmagyarázni a játékosaimnak. Jelenleg nem beszélek spanyolul, azt leszámítva, hogy 'hola, que tal'. Ez lett volna a legnagyobb lépés a karrieremben, ám nem a helyes lépés."

043_dpa-pa_129600784.jpg Fotó: Europress/AFP

Nagelsmann személyiségére jelentős hatással volt egy családi tragédia. 20 éves volt, amikor édesapja egy rövid lefolyású betegséget követően váratlanul elhunyt, és nem csak a saját gyászát kellett feldolgoznia, de próbált édesanyja mellett is támaszként funkcionálni. Mindez saját bevallása szerint megerősítette emberként, ráébresztette arra, hogy vannak a futballnál lényegesen fontosabb dolgok is. Szinte a tragédiával egy időben derült ki, hogy egy súlyos térdsérülés miatt le kell mondania álmáról, hogy futballista legyen.

Mégsem távolodott el a futballtól, előbb scoutként kezdett el dolgozni, majd az akkoriban Mainznál dolgozó Thomas Tuchel hatására edzősködni kezdett. Rövidesen már a Hoffenheim U17-es csapatát irányította, itt figyelt fel rá a Hoffenheim felnőtt csapatát irányító Ralf Rangnick, aki később az RB Leipzig felépítésében oroszlánrészt vállalt. Rangnick Németország legnagyobb tehetségeként tekintett az ígéretes szakemberre, így amikor felvetődött az a kérdés, ki tudná magasabb szintre emelni a lipcsei projektet, egyből Nagelsmann neve merült fel.

"Nagyon keményen harcoltak értem" - mondta a Lepizig edzője. "Edzőként fontos, hogy a vezetők higgyenek bennem és a módszereimben. Oliver Mintzlaff és Ralf Rangnick megmutatták ezt a hitet. Már egy évvel korábban felkerestek az állás miatt, elmagyarázták, milyen elképzeléseik vannak. Másnap máris átküldték a szerződéstervezetet e-mailben. Alig 20 órával korábban egyeztettünk telefonon, ez a gyorsaság nem megszokott. Nyaranta több klub felkeresett azzal az ajánlattal, hogy talán szeretnének engem megszerezni."

"Lipcsében azonban nem volt talán. Fiatal edző vagyok, nagyon vonzott a lehetőség, hogy egy olyan klubhoz mehettem, ahol ennyire világos struktúra áll a rendelkezésre, és nincs ott 20 ember, mindegyik különböző véleménnyel, más iránnyal. Itt döntési jogkörrel rendelkezem, és minden gyorsan történik, mert mindenkinek ugyanaz a víziója. Érdekes kihívás egy fiatal csapattal dolgozni. Fejlődni szeretnének, növelni a terhelhetőségüket és napról napra javulni. Nekem hasonló céljaim vannak, így közös úton járunk" - fogalmazott az edző.

000_1OQ4OD.jpg Fotó: Europress/AFP

Szerdán az RB Lepizig a Tottenham ellen lép pályára a Bajnokok Ligájában, ami már csak a kispadok ülők miatt is érdekes párharcnak ígérkezik. Nagelsmannt ugyanis pályafutása elején sokszor hasonlították a laptopedzők között úttörőnek számító José Mourinhóhoz, aki jelenleg a londoniak menedzsere. "Hat éve lehetett, hogy Tim Wiese, a Hoffenheim akkori kapusa, "Mini Mourinhónak" hívott. Másodedző voltam, de az U19-es csapatnak is dolgoztam. Én voltam a fiatal srác, aki mindent meg akart tanulni" - mesélte Nagelsmann.

"Filozófia terén különbözőek vagyunk, de azt gondolom, nem a világ legrosszabb dolga, ha egy edző becenevének köze van José Mourinhóhoz. 25 trófeát nyert pályafutása során, és ő az egyik legnagyobb név a labdarúgásban. Örülök, hogy megkaptam a lehetőséget, hogy egy általa irányított csapattal meccselhessek" - idézi az edzőt az Independent. Mourinho és Nagelsmann karrierje között akad néhány párhuzam: mindketten scoutként kezdtek, korán elmélyültek a sporttudományban, dolgoztak utánpótlásban és asszisztensként.

Az sem utolsó szempont, hogy kiváló edzők karolták fel őket. Nagelsmannt Tuchel és Rangnick, Mourinhót Sir Bobby Robson és Louis Van Gaal.

Nagelsmann nem becsüli le ellenfelét, aki szerinte mindent tud a játékról. "Josénak mindenféle szituációból van rutinja. Rengeteg egyenes kieséses meccsen irányította már csapatait. Tudja, mit kell tennie, ha előnybe kerülnek, ha hátrányban vannak, ha korán gólt kapnak, ha a hajrában szükségük van egy találatra. Kieséses párharcban eddig csak a Német Kupában volt részem, európai szinten ez lesz az első, ha nem számítjuk a Liverpool elleni Bajnokok Ligája-selejtezőt. Ez teljesen új élmény lesz, ami nagyban különbözik a Bundesligától."

043_dpa-pa_129585454.jpg Fotó: Europress/AFP

A két évvel ezelőtti BL-selejtezőben saját bevallása szerint hibát követett el azzal, hogy túl sokat variált a meccs előtt. "Rájöttem, hogy nagyobb stabilitásra van szükség. Szükséged van öt-hat állandó pontra, ami a csapat gerincét biztosítja. Ez nagyon fontos. Mentális és taktikai részről is vannak eltérések. Túl sok támadó felfogású játékosunk volt az európai meccsekhez, az ellenfeleink megbüntették a védekezés hiányát. Ellenben a Bundesligában hat-hét játékost is egészen nyugodtan előre lehet küldeni" - mondta Nagelsmann.

A lipcsei csapat fiatal edzője elismerte, hogy képben van a Bundesliga megnyerésére, de nem szeretne túl nagy terhet pakolni játékosaira. "Normális, hogy gondolunk a bajnoki címre. De ha értesz hozzá, tudod, hogy egy fiatal csapat teljesítménye sosem egyenletes. Vannak jobb és rosszabb időszakok. Nem minden meccsen tökéletesek. Van esélyünk, hogy elérjük a céljainkat, küzdeni is fogunk. Azonban számunkra nem csak a német bajnoki cím jelent sikert, mert nem csak az eredmény, a folyamat is fontos. Az is megfelelő, ha ismét BL-be jutunk."

via Independent

Hozzászólások