Bundesliga - Gulácsi Pétert Európa legjobb kapusai között tartja számon a neves szaklap
Gulácsi Pétert Európa legjobb kapusai között tartja számon a neves szaklap
Fotó: Europress/AFP

Gulácsi Pétert Európa legjobb kapusai között tartja számon a neves szaklap

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/15 13:03
Gulácsi Péter, a magyar válogatott és az RB Leipzig játékosa is felkerült a Squawka listájára, amely Európa legjobban teljesítő - és legjobb képességű - kapusait tartalmazza. A szaklap szerint Gulácsi kiváló teljesítményére is szükség volt ahhoz, hogy a Lipcse a Bundesliga leghatékonyabban védekező csapatává váljon az idei szezonban.

Bizonyos szempontból a kapusoké az egyik leghálátlanabb szerep a futballpályán. Megbízható játékukkal gyakran szinte észrevétlenül válnak egy csapat támaszává, közben minden egyes hibájuk a figyelem középpontjába kerül, főként azért, mert esetükben egy-egy kihagyás jó eséllyel kapott góllal zárul. Manapság ráadásul már nem csak a bravúrokat várják el a kapusoktól, de felértékelődött azon játékosok jelentősége, akik képesek lábbal beavatkozni a játékba és olykor az ellenfél kontráit megakadályozni.

Mindezek fényében még inkább figyelemreméltó, hogy Gulácsi Pétersquawka.com szerint Európa legjobban teljesítő kapusai közé tartozik.

10. Ederson (Manchester City)

A brazil kapus volt az egyik katalizátora annak a folyamatnak, amely végül a ma ismert erővé emelte a Manchester Cityt. Ebben az idényben minden sorozatot figyelembe véve 13 mérkőzést hozott le kapott gól nélkül, amihez a Premier League-ben 67,57%-os védési hatékonysággal járult hozzá. Ezzel jócskán elmarad a saját mércéjétől, ugyanakkor a manchesteriek passzjátékában változatlanul megkerülhetetlen láncszem, emiatt Ederson még mindig a legjobb modern kapusok közé tartozik.

9. David de Gea (Manchester United)

A 2017/18-as szezonban a spanyol válogatott kapus olyan volt, mintha átlépett volna egy másik dimenzióba; hasonló módon, mint amikor Doctor Strange és az általa megidézett klónok harcoltak Thanosszal. Sokszor De Gea is így tartotta meccsben a Manchester Unitedet olyan találkozókon, amiket egyébként el kellett volna veszíteniük. Ezt a szintet nem tudta fenntartani, ennek ellenére még mindig nagyon jó kapusnak számít. Az utóbbi időben voltak gólt eredményező hibái is, ezért veszített néhány helyet a listán.

De Gea mostanság többször hibázik, de megkérdőjelezhetetlenül a világ legjobbjai közé tartozik. -De Gea mostanság többször hibázik, de megkérdőjelezhetetlenül a világ legjobbjai közé tartozik. - Fotó: Europress/AFP

8. Samir Handanovic (Inter)

A szlovén kapus pályafutásának egészét meghatározza az alulértékeltség, amit valószínűleg az Inter instabilitása és ingadozó formája okozott. Handanovicon azonban nem múlt semmi, sőt, évek óta a világ legjobb kapusai között kell számon tartani. Ebben az idényben hét mérkőzést hozott le kapott gól nélkül a Serie A-ban, amihez egészen szenzációs, 74,68%-os védési hatékonyság tartozik. Pályán nyújtott teljesítménye mellett azt is érdemes megjegyezni, hogy a védelem és a csapat vezére, nem véletlenül viseli a csapatkapitányi karszalagot.

7. GULÁCSI PÉTER (RB Lepizig)

Az RB Lepizig rendelkezik a Bundesliga legjobb védelmével, és a magyar kapus - aki egykoron volt a Liverpool harmadik számú opciója is - az egyik fő oka ennek. Gulácsi nevetségesen jó teljesítményt nyújtott ebben a szezonban. Nyolc kapott gól nélküli mérkőzését csak Manuel Neuer szárnyalta túl (10) és egészen kiváló a védési százaléka is, amely jelenleg 72,09%. A német élvonal rendszeresen védő, legalább öt kapott gól nélküli meccsel rendelkező kapusai között ez a legmagasabb védési hatékonyság.

Gulácsi akcióban a Spurs elleni BL-meccsen. -Gulácsi akcióban a Spurs elleni BL-meccsen. - Fotó: Europress/AFP

6. Manuel Neuer (Bayern München)

Minden bizonnyal sokan emlékeznek még arra az időszakra, amikor Manuel Neuer számított a világ legjobb kapusának. Gyakorlatilag átjátszhatatlan volt, mintha Conan, a barbár és az X-akták idegen fejvadászának keresztezése lett volna. Egy lábsérülés miatt kénytelen volt közel egy évet kihagyni, és a visszatérése óta... nos, nem rossz, viszont már messze nem az az elit kapus, aki egykoron volt. Tíz kapott gól nélküli meccse lenyűgöző teljesítmény, 69,41%-os védési hatékonyságával viszont a Bundesliga mezőnyének végéhez tartozik.

5. Keylor Navas (PSG)

Hosszú ideig tartott, de a Paris Saint-Germain végül megtalálta azt a kapust, aki jelentősen növelte az esélyt egy európai kupagyőzelemre. A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes leigazolásán egy percig sem kellett gondolkodnia a klub vezetőségének, ráadásul minden centet megért. A francia élvonalban Navas kapta a legkevesebb gólt (18), a kapuját eltaláló lövések 73,13%-át hárította, ám az igazi különbséget az európai színtéren jelenti, ahol öt kapott gól nélküli meccset is lehozott már. Ezzel pedig az elithez tartozik.

Keylor Navasra kulcsszerep hárulhat a PSG BL-menetelésében. -Keylor Navasra kulcsszerep hárulhat a PSG BL-menetelésében. - Fotó: Europress/AFP

4. Marc-André ter Stegen (Barcelona)

A német kapus évek óta kiegyensúlyozottan teljesít, ezért is tartják számon a világ legjobbjai között. Kicsit olyan, mintha Ederson és Alisson erősségeiből egyaránt lenne enne egy kicsi: lábbal nagyon magabiztos, ezért az ellenfelek letámadását könnyedén hatástalanítja íveléseivel. Emellett viszont az egy az egy elleni párharcokban is kimondottan erős. Ter Stegenben minden megvan, olyannyira, hogy még a gólok előkészítéséből is kiveszi a részét, ebben a szezonban két gólpassza is van, ami egyedülálló a top öt európai bajnokságban.

3. Thibaut Courtois (Real Madrid)

Kellett hozzá némi idő, de Thibaut Courtois most már otthon érzi magát Madridban. Eleinte a klub szurkolói nem voltak túlontúl barátságosak vele szemben, sokan bűnbakot kreáltak belőle a vártnál gyengébb eredmények miatt. Ezek azonban már csak távoli emléknek tűnnek, hiszen a gyenge kezdés után bőven bizonyította képességeit. A belga kapus rendelkezik a legtöbb kapott gól nélküli mérkőzéssel a La Ligában, szám szerint 12-vel, és a 74,68%-is hatékonyságával is a bajnokság legjobbjai közé tartozik.

Courtois a gyenge kezdés után otthonra talált Madridban. -Courtois a gyenge kezdés után otthonra talált Madridban. - Fotó: Europress/AFP

2. Alisson (Liverpool)

A kapusok elsődleges feladata, hogy megakadályozzák az ellenfelet a gólszerzésben, márpedig ebben a műfajban Alisson kimagaslóan jó. Az elmúlt években a brazil kapus nyugalmat sugárzó jelenléte köré épült a Liverpool védelme. Nagy, erős és egészen nevetségesen jó reflexekkel rendelkezik, 80,36%-os védési hatékonyságával pedig első a Premier League kapusai között. Tavaly a Bajnokok Ligája elődöntős párharcának visszavágóján, majd a döntőben is kiválóan védett, utóbbin nyolc védést mutatott be, beállítva ezzel a rekordot.

1. Jan Oblak (Atlético Madrid)

Ha viszont Európa legkimagaslóbb kapusáról van szó, más nem jöhet szóba. Vannak akik időnként felnőnek a szintjére, ám igazán senki sem tudott Jan Oblak helyére lépni. Teljesítménye mellett eltörpül az érte kifizetett 16 millió euró, hiszen év óta minőségi védésekkel járul hozzá az Atlético játékához. Ebben az idényben 11 meccset hozott le kapott gól nélkül, 21 kapott gól és 73,75%-os védési hatékonyság mellett. Atléticós pályafutását tekintve ez csak az egyike az egészen elképesztő számok sorának. 

180 La Liga-meccsen 115 gólt kapott, és 99 clean sheetet hozott össze. Az, hogy e két szám között szinte egyenlőségjelet tehetünk, egy valóságos csoda. De Jan Oblak már csak ilyen: egy egészen csodálatos kapus.

Oblak emberfeletti teljesítményt nyújtott a Liverpool ellen is. -Oblak emberfeletti teljesítményt nyújtott a Liverpool ellen is. - Fotó: Europress/AFP

via Squawka

Hozzászólások