Bundesliga - Gulácsi Péter lipcsei edzőjének Pep Guardiola Barcelonája a követendő példa
Gulácsi Péter lipcsei edzőjének Pep Guardiola Barcelonája a követendő példa
Fotó: Europress/AFP

Gulácsi Péter lipcsei edzőjének Pep Guardiola Barcelonája a követendő példa

Takács MártonTakács Márton
2019/10/02 17:01
Erős a labdabirtoklásban, szakértő a letámadásban, és állandó gólveszélyt jelent az ellenfél kapuja előtt: a Julian Nagelsmann által irányított RB Leipzig nagyon emlékeztet a Barcelonára, de ez nem meglepő, a Lipcse mindössze 32 éves vezetőedzőjének Pep Guardiola Barcája az egyik legfőbb inspirációs forrása.

Nagelsmann mindössze július óta a Leipzig vezetőedzője, négy sikeres szezon után hagyta ott a Hoffenheim kispadját a Red Bull kedvéért, de már szeptember végén is látszik munkája eredménye. A magyar válogatott első számú kapusát, Gulácsi Pétert is foglalkoztató klub hat fordulót követően mindössze egy ponttal van lemaradva a listavezető és címvédő Bayern München mögött a második helyen a Bundesliga tabelláján. Nagelsmann csapata öt győzelmet, illetve egy-egy döntetlent és vereséget könyvelhetett el eddig. A Bayernnel is találkoztak már szeptember közepén, és hazai pályán 1-1-es döntetlent játszottak velük.

Tényleg a Lipcsében pazarul védő Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa? | Hosszabbítás

Négy forduló elteltével az RB Leipzig vezeti a Bundesliga tabelláját, nem kis részben Gulácsi Péternek köszönhetően, aki szombaton a címvédő Bayern Münchennel játszott 1-1-es döntetlen során is igazolta klasszisát, hogy ő a német labdarúgó-bajnokság egyik, ha nem a legjobb kapusa.

Az ellenfelek játékát megfojtó stílus nem véletlen.

"Számomra Pep Guardiola Barcelonája a követendő példa." - nyilatkozta Nagelsmann a France Football-nak. Guardiola négy idényen át volt a Barca vezetőedzője, amely időszak alatt a katalán egyesület 14 címet nyert - köztük két Bajnokok Ligáját -, mégpedig olyan, labdabirtokláson alapuló futballal, amire az ellenfeleknek sokáig nem volt válaszuk. 

"Mindig is figyeltem a munkáját, különösen azt, ahogy csapata előrerobbant a labda megszerzése után néhány másodpercen belül." - folytatta Nagelsmann. "Méltón kezelte Johan Cruyff örökségét. Csak nagyon kevés csapatnak sikerült uralnia a labdabirtoklást azáltal, hogy olyan magasan játszik a pályán."

"Guardiola nagy mértékben inspirált, ahogy Tomas Tuchel is, aki az edzőm is volt az Augsburgnál (a 2007/2008-as szezonban a tartalékcsapatnál - a szerk.). Ő egy perfekcionista, nagyon intenzív és kihívásokkal teli volt vele az az időszak."

Nagelsmann Lipcséjének játékosai kétségtelenül ugyanezt mondanák az főnökükről is, mivel a Bundesliga legszorgalmasabban működő csapatai között összesen 440 mérföldet futottak és 1283 sprintet produkáltak már ebben a szezonban.

Willi_Orban_Gulácsi_Lipcse.jpg Fotó: Europress/AFP

Mindez azonban a lehető legnagyobb siker elérése érdekében történik. Nagelsmann korábban a trófea megnyerését célozta meg a következő négy évben, és úgy gondolja, hogy csapata hosszú távú riválisa lehet a Bayern Münchennek és a Borussia Dortmundnak is, ha maradnak jelenlegi röppályájukon. 

"Meg kell várnunk, hogy megnézhessük, tagjai lehetünk-e az elitnek. A Bayern és a Dortmund szintjének eléréséhez még hosszú út áll előttünk. A Bayern évtizedek óta ott van, és a BVB is odatartozik tíz éve. Ha fenn tudjuk tartani ezt a szintet a következő hét vagy nyolc évben, akkor ugyanabba a kategóriába tartozun majd, mint ők, velük együtt. Még hosszú utat kell megtennünk, de van ambíciónk beérni őket, és hihetetlen következetességünket is inspirációnként fogjuk felhasználni."

A Lipcse előtti következő alkalom, hogy megfeleljenek ennek a kihívásnak, a szerdai, Lyon elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés lesz hazai pályán, amelyet a Benfica otthonában aratott győzelem után játszanak. Nagelsmann legénysége szeretné megőrizni vezető helyét a G-csoport élén. 

Ezután néhány kemény bajnoki meccs vár rájuk a Bayer Leverkusen és a Wolfsburg ellen, ezek olyan mérkőzések lesznek, amelyeket Nagelsmann a legjobban szeret a Bundesligában. 

"El tudom képzelni, hogy egész karrieremet Németországban töltöm majd." Azért, mert nagyon szeretem a játék iránti szenvedélyt és lelkesedést, és azt, hogy a fantasztikus stadionok mindig tele vannak." - zárta nyilatkotatát Nagelsmann.

Nagelsmann_Gulácsi.jpg Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com


Hozzászólások