Bundesliga - Élete szezonját futja a Leipzig kreatív középpályása - bemutatjuk Marcel Sabitzert
Élete szezonját futja a Leipzig kreatív középpályása - bemutatjuk Marcel Sabitzert
Fotó: Europress/AFP

Élete szezonját futja a Leipzig kreatív középpályása - bemutatjuk Marcel Sabitzert

HosszabbitásHosszabbitás
2020/03/14 15:06
Kedd este az elmúlt szezon döntősét simán legyőzve jutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe az RB Leipzig, amely ezzel rövid története legjobb szereplését érte el a legrangosabb európai kupasorozatban. A játék képe alapján sima győzelemből két góljával és remek mezőnyjátékával főszerepet vállalt Marcel Sabitzer, a németek 25 éves osztrák középpályása.

Ha az RB Leipzig csapatára gondolunk, nekünk magyaroknak természetesen első körben Gulácsi Péter jut eszünkbe, aki a csapat elsőszámú kapusaként hétről hétre egy Bundesliga élcsapatban bizonyítja, hogy rászolgált a bizalomra. A csapat góljait elsősorban Timo Werner szállítja, aki a lipcsei csapatból lett stabil német válogatott, és manapság leginkább a Liverpoollal boronálják össze. Van azonban egy olyan játékosa is a klubnak, akire eddig kevesebb figyelem irányult, ebben a szezonban viszont olyan teljesítményt nyújt, ami mellett nem lehet szó nélkül elmenni. 

Marcel Sabitzer 2014-ben igazolt az akkor még a Bundesliga 2-ben szereplő klubhoz, de mielőtt egyetlen mérkőzésen is pályára lépett volna, kölcsönadták a salzburgi testvércsapathoz. A középpályás 33 osztrák bajnokin szerzett 19 góljával tevékeny részt vállalt abban, hogy csapata megnyerte az osztrák Bundesligát és mellé a kupát is, bekerült a válogatottba, egyértelműen jót tett tehát neki a kölcsönjáték. A váltás nem törte meg a fejlődését, első két lipcsei évében egyaránt nyolcszor volt eredményes harminckét lejátszott mérkőzésen ─ az adat jelentőségét növeli, hogy míg első németországi évében még a másodosztályban szerepelt a lipcsei csapat, addig a 2016/2017-es idényt már az élvonalban töltötte. Sabitzer tehát az osztályváltás ellenére is meg tudta tartani a góllövő formáját, mellette pedig nagyon hasznos mezőnymunkáját.

A következő két év némi visszaesést hozott az osztrák középpályás számára, hiszen mindössze három, majd négy góllal zárta szezonjait. A jelenleg is futó, és remélhetőleg idő előtt be nem fejeződő idény azonban a jelek szerint meghozta az áttörést a sokak szerint David Beckham stílusjegyeit magán viselő osztrák számára. Az új edző Julian Nagelsmann nagy hangsúlyt fektet arra, hogy ne csak „csatárközpontú” legyen a Leipzig játéka, hanem a középpályások is lőjenek gólokat. Sabitzer annyira komolyan megfogadta edzője tanácsát, hogy már most, huszonöt lejátszott Bundesliga forduló után beállította eddigi legjobb góltermését (8), ezek mellett pedig kiosztott hat gólpasszt is. A Bajnokok Ligájában hét meccsen négyszer volt eredményes, melyek közül kiemelkedik a legfrissebb emlék, a Tottenham elleni hazai dupla, amivel tulajdonképpen egymaga eldöntötte a mérkőzés, és ezzel a párharc sorsát. A 2017-ben hazájában az év játékosának megválasztott középpályás eredményessége nem ment egyéb mutatóinak rovására, hiszen átlagban párharcainak 52%-át nyeri meg, továbbá 78%-os hatékonysággal passzol. 

Sabitzer teljesítménye mellett természetesen nem mentek el szó nélkül edzői és játékostársai sem:

Julian Nagelsmann, a Leipzig vezetőedzője: „Sokszor elmondtam, hogy szeretném, ha többet veszélyeztetnénk a középpályáról. Marcel ezt a jelek szerint személyesen is nagyon komolyan vette. Ő egy nagyon fontos játékos számunkra.” 
Willi Orbán, a Leipzig magyar válogatott csapatkapitánya a Zenit elleni BL-mérkőzés után: „Nagyon jó rúgótechnikával rendelkezik, amit bármikor elő tud húzni és használni. Fantasztikus gólt lőtt, ami ráadásul győzelmet ért számunkra.”

Franco Foda, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya: „Marcel egy kilencven percen keresztül robotoló játékos, rengeteget tesz a csapatért és a védekezésből is kiveszi a részét. Rengeteget fut, kivételes technikai tudása van és most már gólokat is szerez.”

via Bundesliga

Szerző: Nánási Antal

Hozzászólások