Bundesliga - "Eldöntöttem, elpusztítom őt, és én hagyom el a pályát győztesként"
"Eldöntöttem, elpusztítom őt, és én hagyom el a pályát győztesként"
Fotó: Europress/AFP

"Eldöntöttem, elpusztítom őt, és én hagyom el a pályát győztesként"

Takács MártonTakács Márton
2020/04/24 18:05
A korábbi hamburgi és Schalke-védő, Dennis Aogo azt nyilatkozta, hogy a védekezés minden lehetséges sötét eszközét felhasználta karrierje során a Bayern Münchenben futballozó Arjen Robben megfékezésére, de a holland szélső túl jó volt. 

Arjen Robben legyőzte a kemény fellépéseket és a vele szemben fellépő hátvédeket, de minden vele szemben alkalmazott kevésbé sportszerű fellépés ellenére a mérkőzések végén mindig kezet rázott a védőkkel - mondta a  Bundesligában több mint tíz évet lehúzó Dennis Aogo.

Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak? | Hosszabbítás

A hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Robben a tavaly nyári visszavonulásáig 17 évet magába foglaló szakmai karrierjét a PSV, a Chelsea, a Real Madrid és a Bayern München kötelékében töltötte, a védjegyévé vált, hogy a jobb szélről befelé fordulva jobbal lőtt látványos gólokat. Aogo most feltárta, milyen nehéz volt még csak megpróbálni is megállítani a hollandot.

A Bayernnél lejátszott tíz szezonja során Aogo többször fellépett vele szemben a Freiburgban, a Hamburgban, a Schalkéban és a Stuttgartban, és bedobta a védekezés sötét művészetének teljes repertoárját, hogy megpróbálja megállítani őt. 

Aogo így nyilatkozott a témában: "Egyértelműen ő a legjobb ellenfél, akivel valaha játszottam. Sok párbajt vívtam vele szemben. Rendkívül módon lenyűgöző volt számomra. Amikor fiatalkori meggondolatlanságomban az járt a fejemben, hogy válogatott is vagyok, gyakran nagy volt a szám a Bayern elleni mérkőzések előtt. Minden meccs előtt eldöntöttem: 'Ma én hagyom el a pályát győztesként, és elpusztítom őt.' Kerestem a párharcot a pályán, és megpróbáltam megzavarni őt provokációkkal vagy sértéssel - de annyira nyilvánvalóan koncentrált, hogy nem engedte, hogy egyáltalán befolyásolja ez, és 90 percen át így tett. Többször teljesen elpusztított.

Robben és Aogo párharcaRobben és Aogo párharca Fotó: Europress/AFP


"Szörnyű szavakkal sértegettem Arjent, és túl keményen próbáltam játszani. Emlékszem egy olyan találkozóra, ahol tíz perc elteltével sárga lapot kaptam. Ez volt a halálos ítéletem, utána teljesen bolondot csinált belőlem. Még ha sértegettem és rugdostam is, mindig megmutatta a klasszisát.  Vannak olyan játékosok, akik oda mennek hozzád és provokálnak, miután elpusztítottak téged, de Robben a lefújás után mindig tisztelettel kezet rázott velem, és a legjobbakat kívánta nekem. Ő egy hatalmas sportoló és szinte megállíthatatlan volt a játékban, bár mindenki tudta, mi következik. A sebessége és az ütemérzéke egyedülállónak bizonyult. Másrészt emberileg is kiemelkedett, mert soha süllyedt az én szintemre. Megemelem a kalapom Arjen Robben előtt."

Aogo a teljes eddigi karrierjét a német labdarúgásban töltötte, de a 33 éves focistának jelenleg nincs klubja, miután januárban elhagyta a másodosztályú Hannovert, amelyben csak négy alkalommal szerepelt a tavaly nyári csatlakozása óta. Ráadásul Achilles-ínproblémával is küszködik, miközben a német labdarúgás határozatlan időre szünetet tart a koronavírus-pandémia miatt.

Egy korszakos zseni, akit csak Messi és Ronaldo tudott háttérbe szorítani | Hosszabbítás

Bejelentette visszavonulását Arjen Robben, a Bayern München és a holland válogatott klasszisa. Hosszú és eredményes pályafutása során szinte mindent megnyert, amit futballista megnyerhetett, egyénileg azonban sosem díjazták azon a szinten, amit teljesítménye alapján megérdemelt volna. Noha generációja legjobbjai közé tartozott, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellett esélye sem volt labdába rúgni.

via goal.com

Hozzászólások