Bundesliga - Az ég kék, a fű zöld, a víz nedves, Lewandowski gólt lő
Az ég kék, a fű zöld, a víz nedves, Lewandowski gólt lő
Fotó: Europress/AFP

Az ég kék, a fű zöld, a víz nedves, Lewandowski gólt lő

Takács MártonTakács Márton
2019/11/11 11:37
Robert Lewandowski egészen elképesztő idényt produkál. Szezonbeli összes (!) eddigi mérkőzésén szerzett gólt a Bundesligában és a Bajnokok Ligájában egyaránt, 18 meccsén 23 találatnál jár. 

"Az ég kék, a fű zöld, a víz nedves, mi meg szépek vagyunk!" - szól Az utolsó cserkész című film egyik aranyköpése. Robert Lewandowski olyan természetességgel lövi a gólokat, mint ahogy az ég kék, a fű zöld, a víz nedves. Már eddig is olyan rekordok fűződtek a nevéhez, mint hogy ő a német labdarúgó-bajnokság történetének legeredményesebb külföldi góllövője, övé a legtöbb találat az Allianz Arénában is, szombattól pedig ő a Bundesliga történetének első olyan játékosa, aki zsinórban 11 bajnoki meccsen tud eredményes lenni. Németországban már az ötödik gólkirályi címéért szállt harcba, sorozatban a harmadikért. 

A hétvégén duplázott a Der Klassikeren, a Bayern München-Borussia Dortmund szuperrangadón, amelyet 4-0-ra nyert meg a címvédő a lengyel korábbi klubja ellen. 15. és 16. gólját szerezte ezzel a Bundesliga jelenlegi évadában 11 kör alatt, így továbbra is nagy eséllyel pályázik rá, hogy megdöntse Gerd Müller félelmetes, 40 gólos rekordját, amelyet a német legenda az 1971/1972-es szezonban produkált. A Bajnokok Ligájában is nagyot alkot Lewa, eddig négy találkozón hat találatnál jár.

Robert Lewandowski jelenleg vitathatatlanul a világ legjobb középcsatára.

A számok nem hazudnak, és az, hogy csapata minden egyes eddigi ellenfelének lőtt, lesöpörhetetlen érv emellett. Pályafutása során csak az öt európai topliga mezőnyét nézve eddig 53 klub életét keserítette meg azzal, hogy eredményes volt velük szemben. Ez a lista olyan egyesületeket tartalmaz, mint Manchester United, az Atlético Madrid, az AC Milan, a Marseille.

Tényleg a Bayern Münchenben focizik a világ legjobb csatára? | Hosszabbítás

Robert Lewandowski volt a Bayern München egyik legjobbja a Tottenham Hotspur 7-2-es legyőzésekor, 14. gólját szerezte aznap szezonbeli 10. mérkőzésén - azóta 15 találatnál jár 11 meccsen -, amely tény elgondolkodtatta a bundesliga.com szerkesztőségét: ő a legjobb csatár a világon?


Még a Bayern Münchennél is elképedve nyilatkoznak róla, a szintén pazarul játszó Serge Gnabry szerint "nagyon szerencsések vagyunk, hogy ő játszik előttünk. Olyan formában van, amit szerintem senki sem látott korábban, ez jó a csapatnak, és különösen neki. Mindannyian nagyon elégedettek vagyunk vele, és remélhetőleg a nemzetközi szünet után folytatja ezt a teljesítményét!"

A bajor klubot irányító gazdasági társaság vezérigazgatója, Karl-Heinz Rummenigge pedig elismerte, hogy a lengyel képes lehet Gerd Müller fent jelzett rekordját megdönteni. 

"Azt hittem, hogy Gerd Müller rekordja az örökkévalóságé lesz. De szerintem Robert az első olyan játékos, aki közel került ehhez és veszélybe is fogja sodorni azt. Elképesztő, hogy mennyi gólt lő, olyan minőséget képvisel, aki előtt meg kell emelnünk a kalapunkat. 

A világbajnok Miroslav KloseBayern U17-es csapatának jelenlegi edzője pedig azt mondta róla, hogy "Robert Lewandowski kicsit úgy játszik, mint én, de vagy tízszer jobb nálam. Ő egy tökéletes, komplett csatár, mindkét lábát használja, erős a levegőben is, és nagyszerűen lő."

A németek vb-gólrekordere szerint Lewandowski tízszer jobb még nála is | Hosszabbítás

A világbajnok Miroslav Klose 2016 novemberében vonult vissza az aktív játéktól, a német labdarúgó-válogatott gólrekordere és a Bayern München egykori csatára saját bevallása szerint közel sem volt olyan jó, mint a német rekordbajnok jelenlegi világklasszis támadója, Robert Lewandowski.


Robert Lewandowski jelszava: "légy résen!", mint  Joe Hallenbecknek aka Bruce Willisnek Az utolsó cserkész című filmben. Cirkumveniálja bármelyik csapat védelmét. A lengyel gólgép az egyik utolsó cserkész a klasszikus középcsatárok között. 

Hozzászólások