Bundesliga - A PSG és az MU helyett választotta tavaly a Dortmundot a BVB egyik legfontosabb embere
A PSG és az MU helyett választotta tavaly a Dortmundot a BVB egyik legfontosabb embere
Fotó: Europress/AFP

A PSG és az MU helyett választotta tavaly a Dortmundot a BVB egyik legfontosabb embere

Takács MártonTakács Márton
2019/08/25 16:14
Axel Witsel elárulta, hogy tavaly esélye lett volna a Paris Saint-Germain és a Manchester United ajánlatát is elfogadnia, de ő inkább a Borussia Dortmundhoz szerződött. 

Witsel az európai karrierjét megszakítva másfél szezont a kínai Tianjin Quanjian klubnál töltött, majd a tavalyi világbajnokságon a bronzérmet megszerző belga labdarúgó-válogatott egyik fontos embere volt, de a vágy, hogy közelebb legyen a családjához, Európa topcsapataitól vörös jelzést váltott ki.

A Dortmund volt az egyik ilyen, és a 30 éves középpályás mostani elmondása szerint nem kellett sok, hogy meggyőzzék, költözzön a Signal Iduna Parkba. 

"A sportigazgató, Michael Zorc lépett először kapcsolatba velem, őt követte az edző, Lucien Favre" - emlékezett vissza Axel Witsel a BVB megkeresésére. 

Witsel_Dortmund.jpg Fotó: Europress/AFP

"Voltak más ajánlataim is. Mehettem volna Párizsba vagy Manchesterbe is, de az volt az érzésem, hogy én vagyok a Dortmund elsődleges célpontja, és fontos, hogy jó érzéseim legyenek, amikor új klubhoz megyek. Miután beszéltem velük és a BVB ügyvezetőjével, Hans-Joachim Watzkéval, meghoztam a döntésem. A Dortmund egy topklub, és én nagyon szerettem volna egy ilyen szintű egyesülnél játszani, mert 29 évesen ez lehetett az utolsó esélyem erre."

Ez pedig egy olyan lehetőség, amelyet Witsel mindkét kezével erősen megragadott. A Standard Liege, a Benfica, a Zenit és a Tianjin egykori játékosa góllal debütált a Bundesligában 2018 augusztusában, és összesen 33 mérkőzésen lépett pályára tavaly a német labdarúgó-bajnokságban, az egyik legjobbja volt a bajnok Bayern Münchentől mindössze két ponttal lemaradó, és a második helyen végző Dortmundnak.

A belga átlagban 85 alkalommal ért a labdához meccsenként, és 94,4%-kal passzol - ez utóbbival vezette a rangsort a középpályások között -, az új szezont pedig két gólpasszal kezdte az Augsburg 5-1-es legyőzésekor. 

"Utálom elveszíteni a labdát" - mondja Witsel. "Ha már két vagy három alkalommal elveszítem a labdát egy meccsen, az túl sok. Ha így történik, az dühössé tesz a lefújás után, és azon gondolkodom magamban, hogyan történhetett mindez. Mindig is ilyen voltam, de próbálok nyugodt maradni a játék során. Ez az én stílusom."

Saját elmondása szerint Witsel még sosem volt annyira higgadt, nyugodt és fegyelmezett, mint most.

Witsel_BVB.jpg Fotó: Europress/AFP

"Gyakran mentem haza sírva az edzésről, mert az apám olyan kemény volt velem." - meséli a Standard Liege akadémiáján töltött tinédzser éveiről a Dortmund 28-asa. "Nem volt könnyű az életem 16, 17 évesen. Voltak olyan dolgok, amiket nem tudtam a barátaimmal együtt csinálni. Edzések, iskola - nehéz volt, de élveztem. Emlékszem, hogy apámnak mondtam, amikor egy nap elhaladtunk a Liege stadionjánál, hogy egy nap ott fogok játszani. Azt mondta, keményen kell dolgoznom, és mindig hinnem kell magamban, hogy megvalósítsam az álmomat - sikerült.

Miután 2007-ben profi lett, Witsel öt évet töltött Liege-ben, két belga bajnoki címet is nyert, majd a Benficához szerződött. A 2007/2008-as szezonban az Év belga labdarúgója lett, mindössze egy, a portugál rekordbajnoknál töltött idény után meglepetésre az orosz Zenit igazolta le. Öt évet húzott le, 2017-ben ment Kínába, állítása szerint elképzelhető, hogy hosszú ideig Dortmundban marad, még a 30-as évei későbbi felében is.

"Nem tudod megtervezni a karriered" - mondta ennek kapcsán, "elmentem volna a Real Madridba", mielőtt a Zenithez csatlakozott. "Elképzeltem, hogy öt évig a Benficában maradok, végül csak egy esztendő lett belőle."

"Amikor megérkeztem Dortmundba, volt egy elképzelés a fejemben. Négyéves szerződést kötöttem, és tényleg négy szezonon át a BVB játékosa akartam lenni, talán még tovább is. Soha nem voltam még olyan csapat tagja, ahol ilyen sok fiatal és tehetséges játékos van. Annnyi utazás és város után itt a megfelelő idő számomra és a családomnak is, hogy egy helyen maradjunk."

witsel_borussia.jpg Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com

Hozzászólások