Bundesliga - A Gladbach új francia csatára elismeri vb-aranyérmes édesapja hatását, miközben ő világklasszis védő volt
A Gladbach új francia csatára elismeri vb-aranyérmes édesapja hatását, miközben ő világklasszis védő volt
Fotó: Europress/AFP

A Gladbach új francia csatára elismeri vb-aranyérmes édesapja hatását, miközben ő világklasszis védő volt

Takács MártonTakács Márton
2019/08/02 15:53
A Borussia Mönchengladbach új csatára, Marcus Thuram elárulta, milyen tanácsokkal segítette őt édesapja, a világbajnok, Európa-bajnoki aranyérmes Lilian Thuram, hogy jobb játékossá váljon.

Az 1998-ban a francia válogatott egyik alapembereként vébét, két évvel később pedig Eb-t, a Parmával a kettő között UEFA-kupát nyerő, a Juventussal később háromszoros Serie A-bajnok jobbhátvéd, Lilian Thuram minden idők egyik legnagyszerűbb jobbhátvédje. Érdekesség, hogy Marcus Parmában született 1997. augusztus 6-án.

Marcus Thuram talán még járni sem tudott, amikor édesapja vb-győztes lett, és még csak 10 esztendős volt, amikor a papája bejelentette a visszavonulását, de a foci génje veleszületettnek bizonyult. Thuram Jnr. 17 évesen debütált az FC Sochaux csapatában, és miután 115 mérkőzést játszott e klub és a Guingamp színeiben öt szezon alatt, idén nyáron a Gladbachhoz ment, és négyéves szerződést kötött a német egyesülettel. 


A 21 éves támadó elmondta, hogy klasszis édesapjának óriási hatása volt a saját karrierjére fiatal korában.

"Édesapám tett jobb emberré és játékossá egyaránt" - nyilatkozta Marcus Thuram, aki úgy érkezett a Borussia-Parkba, hogy kilenc gólt szerzett tavaly a Ligue 1-ben a Guingamp csapatában. "Ő volt az, aki azt mondta, hogy meneküljek a csingi-lingitől."

Annak ellenére, hogy Lilian jobbhátvéd volt, híressé vált néhány góljával is. Az 1998-as vb-elődöntőn az ő két találatával fordított a francia válogatott a horvátokkal szemben, ez az egyik legemlékezetesebb mérkőzése klub- és válogatott szinten egyaránt. Talán nem meglepő, hogy Marcus örökölte édesapja támadó ösztöneit. 

Lilia_Thuram.jpg Fotó: Europress/AFP

"Gyors játékos vagyok, aki szereti a csapattársaival való kombinatív játékot" - meséli az U21-es válogatott csatár. "Szeretek játszani, imádom a futballt, de a leginkább támadni, támadni és támadni szeretek."

Ez az egyik fő oka annak, hogy Thuram a Gladbachot választotta a másutt tapasztalható csili-vili hangulat helyett. Marco Rose, a Borussia új vezetőedzője - aki a Mainznál volt Jürgen Klopp csapattársa, majd a játékosa is - a progresszív modern futball frissítő hatását a Red Bull Salzburgnál már kifejtette, a 2017/18-a szezonban az Európa-liga elődöntőjéig menetelt az osztrák csapattal. 

Thuram csak néhány napja volt új német klubjánál, amikor meggyőződött róla, hogy helyes döntést hozott, amikor a Gladbachot választotta. 

"Ő egy fiatal edző, aki rengeteg munkát fektet a fiatal játékosokba." - mondta a 42 éves szakemberről. "Jól tudja, mit akar és rengeteget tud a futballról. Szeretnék sokat játszani, fejlődni és élvezni a Gladbachnál töltött időszakot. Pontosan ez a megfelelő klub számomra." - zárta nyilatkozatát Marcus Thuram.

Marcus_Thuram_Borussia.jpg Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com

Hozzászólások