Bundesliga - A Dortmund spanyolja Gerd Müllert is megelőzve lett a Bundesliga leghatékonyabb csatára
A Dortmund spanyolja Gerd Müllert is megelőzve lett a Bundesliga leghatékonyabb csatára
Fotó: Europress/AFP

A Dortmund spanyolja Gerd Müllert is megelőzve lett a Bundesliga leghatékonyabb csatára

Takács MártonTakács Márton
2019/05/06 18:18

A Borussia Dortmund  csatára, Paco Alcacer megdöntötte a legendás Gerd Müller és a brazil Grafite gól/perc mutatóban elért rekordját, így már ő áll a legjobban ebben a statisztikai összevetésben a Bundesliga történetében, miután a bajnokság hétvégi 32. fordulójában eredményes volt a Werder Bremen otthonában is.

Alcacer már szezonbeli 18 találatát jegyezte szombaton, amihez 1098 játékpercre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy 61 percenként talált be, ehhez mindössze 24 mérkőzés kellett neki.

A spanyol válogatott támadó fent részletezett mérlege a liga történetének eddigi legjobbja, felülmúlva az eddigi listavezető, a Wolfsburgot a 2008/2009-es szezonban bajnoki címig vezető brazil Grafite produkcióját.

Grafite tíz évvel ezelőtt haza vihette a liga gólkirályának járó Torjägerkanone elnevezésű díjat, 28 találatot jegyzett akkor 2092 perc és 25 meccs alatt, átlagban 74,7 percenként volt eredményes. A Wolfsburg hőse az idény utolsó három találkozóján öt gólt szerzett, ez segítette hozzá, hogy átadja a múltnak az addigi, megdönthetetlennek hitt rekordot, amelyet Gerd Müller tartott. 

Müller eredménye 37 éven át volt első, nevezetes, 40 gólos teljesítménye az 1971/72-es évadból abszolút felülmúlhatatlannak tűnt először Grafite, majd most Alcacer feltűnéséig. A „Nemzet Bombázója” 76,5 percenként szerzett gólt. 

A hétvégén egy pazar szabadrúgásból volt eredményes a spanyol, ennek a találatának köszönhetően mindkét férfiú teljesítményét elfedte a leghatékonyabb támadók között egy adott Bundesliga-szezont nézve. Egyébként egy másik rekord is fűződik a nevéhez, övé a legtöbb, csereként beszállva szerzett gól is egy idényben, szám szerint 12. 

A góllövőlista élén még mindig a Bayern lengyel támadója, Robert Lewandowski áll 22 találattal, mögötte Paco Alcácer a második 18 góllal. A spanyol lehet az első, aki Müllerrel és Grafite-csal ellentétben úgy éri el ezt a rekordot, hogy sem a bajnoki címet nem nyeri el az évad végén, sem gólkirály nem lesz. 

Ez egy apró vigasz lenne a Dortmundnak, amennyiben lemaradna az aranyéremről, az meg már csak a hab lenne a tortán, ha Alcacer segítené hozzá a BVB-t a Salátástálhoz.

via bundesliga.com


Hozzászólások