Bundesliga - A Dortmund megtalálhatta a bajnoki címéhez szükséges kirakósának utolsó elemét
A Dortmund megtalálhatta a bajnoki címéhez szükséges kirakósának utolsó elemét
Fotó: Europress/AFP

A Dortmund megtalálhatta a bajnoki címéhez szükséges kirakósának utolsó elemét

Takács MártonTakács Márton
2020/01/04 13:53
A tizenéves csodagyerek, Erling Haaland érkezésével a Borussia Dortmund eddig is erős frontvonalja újabb szintet lépett. De ha Lucien Favre rendelkezésére áll egy ilyen tehetség, hogyan fogja a svájci edző beilleszteni a BVB taktikájába a norvég csatárcsillagot?

bundesliga.com azt vizsgálta meg cikkében, hogy a 19 éves Haaland mennyire illeszkedik a Dortmund terveihez, valamint, hogy a BVB taktikájában milyen hozzáadott értéket jelent a leigazolása. 

Miért jobb választás a norvég tinisztár számára a Dortmund, mint a Manchester United? | Hosszabbítás

A világ egyik legígéretesebb tizenéves tehetsége elhagyta Ausztriát és Németországba szerződött annak ellenére, hogy a Vörös Ördögök is nagyon szerették volna megszerezni. A téli átigazolási ablakot ugyan még nem nyitották meg, de Európa egyik legtöbbre taksált tizenéves tehetsége már új klubot talált, miután nagy kötélhúzás folyt érte a kontinens topklubjai között.

1. opció: 3-4-3

Favre először váltotta 3-4-3-ra a kedvelt 4-2-3-1-es formációját a Bundesliga 13. fordulójában, amikor a Hertha Berlin otthonában egy nagyon fontos 2-1 győzelmet aratott a Dortmund. A 62 éves edző azóta megragadt ennél a formációnál, mivel csapata így nyert a Fortuna Düsseldorf (5-0), a Mainz (4-0) ellen, és játszott emlékezetes 3-3-as döntetlent a listavezető Leipziggel. 

A Dortmund csak egyszer veszített ebben a sorozatban ezzel a felállással -  2-1-es vereség a Hoffenheimtől a 17. körben -, és figyelembe véve, hogy ez miként segített visszatérni ahhoz a támadó focihoz, amely Favre karrierjét fémjelezte addig, nehéz elképzelni, hogy megváljon tőle. 

A védelem ismerős lehet mindenkinek, az alapot Roman Bürki jelentette a kapuban, aki előtt a legtöbbször a Mats Hummels, Manuel Akanji, Dan-Axel Zagadou hármas alkotta a védelmet. Achraf Hakimi és Raphael Guerreiro a szélsőhátvéd pozíciójában kapott szerepet - Nico Schulz és Lukasz Piszczek révén kiváló versenyhelyzetet biztosítva -, Julian Brandt pedig csatlakozott Alex Witselhez, hogy alkossanak egy művészeti-ipar találkozást a középpályán. 

A támadó trióhoz szükséges gördülékeny átmenet magas technikai képzettséget igényel, és noha Haaland 194 centiméteres magassága és fizikai felépítése kiemelkedő, minden bizonnyal nem csak ez határozza meg a játékát.

A norvég válogatott csatár csak a közelmúltban ment át fizikai fejlődésének „kitöltési” szakaszában, és Haaland megtévesztően jó a lábával, mivel kezdetben inkább az agyával, mintsem az izmosságával kellett megtalálnia a szerepét a játékban. Kiváló első labdaérintésével, valamint a játék bonyolult kapcsolati készségével és tudatosságával rendelkezik, amely lehetővé tenné Haaland, Marco Reus és Jadon Sancho együttes szabad mozgását a támadó hármasban.

Eddig a csapatkapitány, Reus foglalta el nagyrészt azt a központi pozíciót, amelyből Haaland várhatóan elindul, de a német válogatott kényelmesen kiléphet a bal oldalra, hogy még jobb minőséget biztosítson az RB Salzburgtól érkező toronynak. 

Ez azt jelenti, hogy a Dortmund legfőbb gólszerzői (mind Reusnak, mind Sanchónak kilenc-kilenc bajnoki gólja van) kapnak maguk mellé egy brutális számokkal rendelkező középcsatárt, félelmetes támadóvonalt alkotva, amelynek felállása kedv szerint cserélhető.

Rajtuk kívül Thorgan Hazard, Mario Götze és Paco Alcacer játszhat még elöl, ők továbbra is nagyon fontos szerepet játszhatnak a helyek valódi, minőségi versenyének biztosításában, és mindannyian klasszisteljesítményre képesek a kispadról beszállva is. 


2. opció: 4-2-3-1

Haaland érkezése azt jelenti, hogy ha Favre visszatérne a 4-2-3-1-hez, még mindig jól fel lenne állítva a támadószekció, ő pedig tovább növelné annak potenciálját.

A védelem fő változása azt jelentené, hogy Zagadou a kispadra kerül, és így alakítana egy változatlanul védekező vonalat, amely egyre megszokottabb négyessé válik Bürki előtt, míg a Brandt-Witsel párosnál nincs szükség kiigazításra a középpályán.

Előttük a bal oldalon maradna Hazard, Reus belép az előnyben részesített középső kiindulási helyzetbe, a jobb oldalon pedig Sancho száguldozhat. Ez lehetővé tenné Reus számára, hogy szabadon mozogjon a pályán és így játsszon együtt Haalanddal.

A Dortmund edzője világklasszisnak nevezte 19 éves angol szélsőjét | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund vezetőedzője, Lucien Favre a világklasszis jelzővel illette Jadon Sanchót, angol válogatott szélsője szerinte olyan képességekkel rendelkezik, amely ebben a korban nem sok mindenkire jellemzőek. Favre 2017 októberében adta meg a debütálási lehetőséget az akkor 17 éves Sanchónak a Dortmund első csapatában, mielőtt a 2018/2019-es szezonban elképesztő teljesítményt nyújtott volna.

Figyelembe véve mindkét játékos sebességét, a középen végzett tartós munkájuk rémálom lenne az ellenfél védőinek, ha a rivális csapat hátvédjeinek folyton rajtuk kell tartania a szemüket, és a védekező vonalon túl sodródnának.

Miután Haaland elfoglalta előnyben részesített középcsatári pozícióját, valódi kapcsolattartási pontot kínál a Guerreiro, Hakimi, Sancho és Hazard alkotta szélsőhátvédeknek, vagy szélsőknek. Újfajta fizikai képessége, párosulva a levegőben nyújtott fejjátékával és a halálos befejezéssel, kiváló célpont lesz a csapattársai számára, hogy jó passzokkal kínálják meg. 

Sőt, Sancho (kilenc) és Hazard (hét) a második és a harmadik helyen áll a 2019/20-es bajnoki szezon legjobb előkészítői közöt, így örömmel fognak megtalálni egy olyan embert, aki már 28 gólt szerzett eddigi 22 mérkőzésén a szezonban, mielőtt csatlakozott volna a Dortmundhoz. 

Azonban, ha Favre úgy dönt, hogy szabadon engedi új csatárát, a Dortmund egy első osztályú frontembert kaphat, aki segíthet abban, hogy a Dortmund (41 gól) olyan szinten termelje a gólokat, mint a Bayern München (46) és az RB Leipzig (48).

És Haaland bizonyítani tudja majd, hogy ő hiányzó elem abból a kirakósból, amely összehozhatja a Dortmund nyolc év várt újabb bajnoki címét. 

bundesliga.com


Hozzászólások