Bundesliga - A Dortmund angol szélsője és norvég csatára alkotja a legjobb tinédzser duót a mai futballban
A Dortmund angol szélsője és norvég csatára alkotja a legjobb tinédzser duót a mai futballban
Fotó: Europress/AFP

A Dortmund angol szélsője és norvég csatára alkotja a legjobb tinédzser duót a mai futballban

Takács MártonTakács Márton
2020/02/06 15:14
Mit csináltatok 19 éves korotokban? Az biztos, hogy nem döntöttetek Bundesliga-rekordot vagy szereztetek hét gólt 136 percnyi játékidővel a német labdarúgó-bajnokságban. A Borussia Dortmund kettőse, Jadon Sancho és Erling Haaland így töltik a hétvégéiket.

A két, egyaránt 19 éves, és már most szupersztár eredményes játékának is köszönhetően 5-0-győztek a hétvégén az Union Berlin ellen a Bundesliga 20. fordulójában. Sancho góllal és gólpasszal jelentkezett, Haaland pedig kétszer volt eredményes, és kiharcolt egy büntetőt is. A Dortmund lett mindössze a negyedik olyan klub a német liga 57 esztendős történetében, amely legalább öt gólig jutott három egymást követő bajnokin. Lucien Favre legénysége a harmadik helyen áll a tabellán, stabilan ott van a dobogó közelében, három ponttal lemaradva a listavezető Bayern Münchentől, kettővel a második Lipcse mögött, harcban a bajnoki címért. 

Figyelemre méltó, hogy ennek a lendületnek a forrása két tizenéves, Sancho és Haaland mindegyik közös meccsükön olyan számokat produkálnak, amelyek még a legoptimistább szurkolókat is meglepik. A londoni születésű Sancho 12 góllal és 13 assziszttal áll a bajnokság most futó szezonjában, és a legfiatalabb játékos lett 19 évesen, aki elérte a 25 gólos határt a Bundesligában. Miközben Haaland hétszer volt már eredményes mindössze három meccs alatt a Dortmundban.

A Dortmund edzője világklasszisnak nevezte 19 éves angol szélsőjét | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund vezetőedzője, Lucien Favre a világklasszis jelzővel illette Jadon Sanchót, angol válogatott szélsője szerinte olyan képességekkel rendelkezik, amely ebben a korban nem sok mindenkire jellemzőek. Favre 2017 októberében adta meg a debütálási lehetőséget az akkor 17 éves Sanchónak a Dortmund első csapatában, mielőtt a 2018/2019-es szezonban elképesztő teljesítményt nyújtott volna.

A két labdarúgó kiválóan megérti egymást, és teljes mértékben elismert a másik tulajdonságait. "Tényleg nagyon jól együtt tudunk játszani, és ezt az együttműködést a csapat érdekébe tudjuk állítani, amellyel segítjük a Dortmundot." - mondta Sancho az Union elleni kiütéses siker után. Majd hozzátette: "Nagyon örülök, hogy Erling itt van velünk."

Haaland így reagált a bókra: "Láthatjuk, Jadon milyen jó a pályán. Nagyszerű srác." - nyilatkozta a norvég égimeszelő. "Eddig nagyon élvezem az itt töltött időt. A csapattársaim nagyon jók, és ez megkönnyíti az én helyzetemet is."

Gondoljunk arra, hogy más tizenéves játékosok hogyan működnek együtt különböző csapatokban. Ha megnézzük a számaikat, láthatjuk, senki sem áll olyan jó adatokkal, mint amilyeneket a Dortmund két halálos fegyvere ad. Angliában a Manchester Unitedben Mason Greenwood (19 éves) négy gólt szerzett eddig a Premier League-ben, míg az arsenalos Gabriel Martinelli (18) hármat. Spanyolországban Rodrygo és Vinicius Jr (mindkettő Real Madrid, 19 évesek) valamint Ansu Fati (Barcelona, 17) is erős szezont futnak. Franciaországban Eduardo Camavinga (17) és William Saliba (18) a Rennes és a St. Etienne állandó tagjai. A Serie A-ban Sebastiano Esposito (17) okozhat örömet az Inter szurkolóinak, a Bundesligában Alphonso Davies (19) is remekel a Bayern Münchenben, de nincs másik tinédzser az oldalán, aki ugyanolyan hatással lenne a csapatra. 

Sancho és Haaland velük szemben gólt szereznek vagy készítenek elő, és meccseket döntenek el Európa egyik topbajnokságának élcsapatában játszva. Folytatva jelenlegi formájukat, a BVB sok érdeklődő kedvence lesz. A klub 2012 óta először emelhetné fel újra a Bundesliga-elsőségert járó Salátástálat, amely nagyban lenne köszönhető a két válogatott szupertehetségnek góljaik és asszisztjaik miatt. 

Lewandowski óta nem volt olyan szintű csatára a Dortmundnak, mint most a norvég csodatini? | Hosszabbítás

A Borussia Dortmund csapatkapitánya, Marco Reus úgy véli, Erling Haalanddal a soraiban úgy játszhat a BVB, ahogy Robert Lewandowski eligazolása óta nem tudott. Már majdnem hat éve, hogy Lewandowski elhagyta a Dortmundot a Bayern München kedvéért, és a sárga-feketék sok csatárt alkalmaztak annak érdekében, hogy megfelelően pótolják a lengyel világklasszis elképesztő gólszerzési képességét.

És van még egy második, talán sokkal szembeszökőbb pont, amelyet Sancho és Haaland összehasonlítása, valamint a fenti játékosok összehasonlítása kapcsán kell megjegyezni. Nem könnyű találni két olyan tinédzsert, akik rendszeresen együtt játszanak az európai legfelső ligákban, mert a topedzők ezt a felelősséget nem adják könnyen a tapasztalatlan játékosoknak. 

De itt a Dortmund és a Bundesliga egésze különbözik a többi bajnokságtól és klubtól is: ha elég jó vagy, akkor elég öreg is.

Mindössze két hónap van Sancho és a Manchester City-ben futballozó Phil Foden között, de amióta Sancho 2017-ben eljött a City-től, mert nem kapott lehetőséget az első csapatban, már 64 mérkőzésen szerepelt a Bundesligában, ebből 50-szer kezdőként, és összesen 4596 játékpercet tudhat maga mögött. Miután 2017 decemberében Foden debütált a PL-ben, az alábbi számokat produkálta: 30 mérkőzés, öt kezdőként, 629 játékperc. Habár kétszeres angol bajnok, kíváncsiak lennénk, hogy érezheti magát, amikor arról gondolkodik, hogy korábbi csapattársa 2017 óta milyen magasságokig jutott hozzá képest. 

Házon belülről pótolhatja Pep Guardiola a nyáron távozó világklasszis középpályást? | Hosszabbítás

Pep Guardiolának és a Manchester City vezetőségének a jelenben is megvannak a problémái, de egy, a klub jövőjét is meghatározó problémát egészen biztosan meg kell oldaniuk a nyáron. David Silva ugyanis már az év elején bejelentette, hogy az utolsó szezonját tölti Manchesterben, vagyis gondoskodni kell a világklasszis középpályás pótlásáról.

Ami Sanchót és Haaland-t illeti, a jövő kétségtelenül több játékot, több gólt és még több gólpasszt eredményez számukra, és elég idejük van ahhoz, hogy tizenéves koruk vége után (március 25-én, illetve július 21-én) még sokkal többet tegyenek a közösbe. Aztán jönnek a trófeák is, valószínűleg özönleni fognak a különböző címek.

via bundesliga.com


Hozzászólások