Bundesliga - A Dortmund 18 éves zseniális szélsője Anglia válasza Neymarra?
A Dortmund 18 éves zseniális szélsője Anglia válasza Neymarra?
Fotó: Europress/AFP

A Dortmund 18 éves zseniális szélsője Anglia válasza Neymarra?

Takács MártonTakács Márton
2019/02/21 16:37

Amikor Louis Lancaster először látta focizni Jadon Sanchót, rögtön tudta, hogy egy óriási tehetséggel dolgozhat majd együtt. Sancho a nála egy évvel idősebbek közé került fel Lancester Watfordjának 15 év alattiak csapatába, és gyorsan világossá vált, hogy ő több mint készen áll az új kihívásra. Arra került a hangsúly, hogy nyilvánvaló képességeiből hogyan lehet a legtöbbet kihasználni.

"Rengeteg olyan játékos van, aki tud focizni, de érdemben mégsem tud hozzájárulni a játékhoz." Lancester, aki a tajvani válogatott szövetségi kapitányaként dolgozik, a Statsbomb-nak elmondta, "leültünk és kitaláltuk, ő hogyan tudna még jobb lenni. Az ő képességeivel nem volt nehéz dolga: gólok, gólpasszok és előre játék. A labdabirtoklásnak két fajtája van. Az egyik a labdatartás a labdabirtoklás kedvéért, amire néha szükséged van, a másik pedig az, amellyel megsebezheted az ellenfelet, amikor áttörsz annak vonalain és kihagyod a riválist a játékból. Mi ez utóbbinál ragadtunk le: betalálni, helyzetet teremteni, mindezt célzott labdabirtoklással." 

A Dortmund 18 éves szupertehetsége tör utat a fiatal angol focistáknak | Hosszabbítás

Egy másik klub, egy másik liga, egy másik város, egy másik ország. Jadon Sancho élete teljesen megváltozott, amióta 20 hónappal ezelőtt a Borussia Dortmundhoz szerződött. Raphael Honigstein az ESPN-en olvasható cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

Sanco 18 évesen is a Borussia Dortmund támadójátékának kulcsembere, és az ő segítségével is áll a Bundesliga élén a klubja. Amikor a pályán van, majd' minden meccsen góllal vagy assziszttal járul hozzá csapata játékához, és ő a gárda legjobban cselező és passzoló tagja. 

Lenyűgözően sokoldalú, de mindez arra épül, hogy kiemelkedően labdabiztos, és a cselezőkészsége is átlagon felüli. Lancesternek van egy elmélete, amit egy pingpong-edzőtől vett át, aki azt mondta, hogy az első 200 tele van olyan játékosokkal, akik közül 10-ből heten széleskörű tudással rendelkeznek, de ők csak azok, akik legalább egy dologban kivételes képességűek, a többiben átlag alattiak, nem úgy, mint a top 10 tagjai.

Sancho 90 percenként 4,17 sikeres cselt követ el, a neve pedig az első tízben van az öt legnagyobb ligát alapul véve, akik több mint 500 percnyi akcióban vettek részt. A védőknek nagyon nehéz dolguk van, hogy megakadályozzák őt az előrejutásban. 

"A játékosok a labdát és a testüket is tudják mozgatni." - magyarázza Lancester. "Jadon ebben is teljesen unortodox módszert követ. Sosem láttam mástól, amit ő csinál. A mód, ahogy mozgatja a vállát, elrejti a valódi szándékait. Amikor látod a másik vállát működésben, le tudod olvasni, hogy merre és mire készül. Hátvédként azt mondhatod, 'láttam már ez a sémát korábban'. De Jadoné teljesen egyedi. Olyan, mintha egy bekk először találkozna ezzel a fajta mozgással. Felemeli a lábát az egyik irányba, a csípőjét más merre mozgatja, a vállait pedig szintén. Szabadon, gördülékenyen csinálja." 


A Bundesliga védői általában a lerántást találják ki, mint az őt megállító leghatékonyabb módszert. Az ilyen jellegű szabálytalanságokból átlagosan 1,68 fordul elő vele 90 percenként, ami az ő posztján meglehetősen átlagos adat. Némelyik ellenfele viszont sokkal agresszívebb vele szemben. Az Eintracht Frankfurttal vívott bajnokin négyszer szabálytalankodtak vele szemben a pályán töltött 65 perce alatt.

Lancester szerint "például egy az egy elleni szituációban kapsz egy képet arról, ki hogyan védekezik. Az én lábam és az ellenfél lába lehet ugyanolyan távolságra a labdától. Mivel az ő lába olyan közel van a labdához, dönthet, hogy mit csináljon vele, vagy inkább várjon a másik lépésére? Mivel az ő lába annyira közel van a labdához, ha el akarnád venni tőle, azonnal ott hagy a labdával együtt."

Mivel Sancho remekül fedezi a labdát, nehéz tőle elvenni azt. Gyerekként Dél-Kelet-London zárt területein játszott fiatalabbak és idősebbek ellen is, kifinomult a képessége arra is, hogy elegendő helyet csináljon magának lövéshez és passzoláshoz is. Az egyik korábbi nevelőedzője úgy jellemezte, hogy ő Anglia válasza Neymarra, de van valami a sasszézó lépteiben, a testtartásában, abban, ahogy megáll játék közben, az ösztönös ügyességében, amelyek inkább Luis Figóra emlékeztetnek.


Képességei alapján nem csak a támadó harmadban képes hasznos teljesítményre. Értékes abban is, amikor védekezésből támadásba vált át a Dortmund, gyakran mélyen visszajön labdáért és segít felhozni azt.

"A labdával rendelkező játékosnak két választási lehetősége van" - mondja Lancester. "A könnyű és a nehezebb opció. Mi mindig arra próbáljuk ösztönözni a játékosokat, hogy kérjék a labdát. Amikor eljut hozzád, már szembe is nézhetsz a védőddel, és jöhet az egy az egy. Vagy visszajátszod a labdát, hátrafelé, ez az óvatosabb és biztos megoldás. Jadon sosem volt boldog ez utóbbival. Ha előrefordul és támad, az a védekezésben is segítség."

Sancho jól érzi magát középen is, mivel különleges képességek birtokában van, ott is kitűnő teljesítményre képes. Lancester szerint "ha középen játszik, még inkább részt tud venni a játékban, nem csak azzal, hogy labdát kap, hanem azzal is, hogy az agya több szerepet kap. Ha esetleg nem jutna labdához, eldöntheti, hogy merre mozdul, ha megmozdul, melyik irányba teszi, kiválaszthatja, hogy melyik a legjobb megoldás az adott helyzetben. Több játékos is van körülötte, mint a szélen, folyamatosan döntési helyzetbe kerül, ami alakítja a játék menetét."

Sancho_BVB.jpg Fotó: Europress/AFP

Mostanra az ellenfelek már tisztában vannak Sancho képességeivel, a tőle való aggodalom viszont a Dortmund előnyére válhat. Csapatként igazodhatnak ehhez, és kiaknázhatják az ebben rejlő lehetőségeket. 

Sancho még mindig csak 18 éves. "Tudja magáról, hogy még sok mindenben kell fejlődnie." - mondta róla korábban a Dortmund edzője, Lucien Favre. De az ő kivételes tulajdonságaival hozzájárulhat a Bundesliga bajnoki címének megszerzéséhez, és a Bajnokok Ligájában való minél jobb szerepléshez (a BVB azóta 3-0-s vereséget szenvedett a Tottenham otthonában a BL-nyolcaddöntő első felvonásán - a szerk.). 

Lancester szerint egyértelmű, hogy a rendszeres szereplés a Dortmund első csapatában óriási haszonnal jár Sanchónak. "Amikor őt nézem, és a fejlődése útját látom, azt is látom, hogy nagyon fegyelmezett. A Dortmund meccseit hétről hétre igyekszem figyelemmel követni a tévében, és kiszámíthatatlannak találom Jadont. Ahogy megkapja a labdát, egy vagy két érintéssel már tovább is tudja adni. Amikor fiatal volt, csak a támadás számított, most viszont megfontoltnak tűnik, tudja, hogyan spóroljon az energiáival, amely együtt jár az érettséggel."

via Statsbomb

Hozzászólások