Bundesliga - A Bayern osztrák multifunkcionális klasszisa még mindig Guardiola hatásából profitál
A Bayern osztrák multifunkcionális klasszisa még mindig Guardiola hatásából profitál
Fotó: Europress/AFP

A Bayern osztrák multifunkcionális klasszisa még mindig Guardiola hatásából profitál

Takács MártonTakács Márton
2019/11/27 11:38
A Bayern München védője, David Alaba azt mondta, hogy a közelmúltban nyújtott magas szintű játéka, amelyet számára kevésbé ismerős poszton nyújtott, részben korábbi edzője, Pep Guardiola tanácsának hosszú távú következményeire vezethetők vissza.

A 27 éves osztrák futballista az elmúlt évtizedben a Bayern első számú balhátvédje volt, de sokszor megfordult a középpálya közepén is, az utóbbi időben pedig Niklas Süle és Lucas Hernandez sérülése és Jerome Boateng eltiltása miatt középhátvédként is pazar teljesítményt nyújtott. 

Alaba a védelem tengelyében szerepelt csapata legutóbbi öt mérkőzésén, amelyek közül az ideiglenes vezetőedző, Hansi Flick vezetésével négyet játszottak, és mindegyiket kapott gól nélkül nyerték meg. 

Még Guardiola irányítása alatt került először a középhátvéd pozíciójába Alaba, a katalán hároméves regnálása alatt 39 meccset kapott ezen a poszton 124 fellépése közül 2013 és 2016 között. 

A Bayern osztrák klasszisa sokkal tartozik a klubtól távozó Ribérynek | Hosszabbítás

A Bayern München balhátvédje, David Alaba nemrégiben távozott csapattársát, a klub legendáját Franck Ribéryt üdvözölte a saját karrierjére gyakorolt hatása miatt. A 36 éves Ribéry az előző szezon vége után távozott a Bayerntől, miután 12 éven át szolgálta a bajor klubot. Ezen időszak alatt kilenc német bajnoki címhez, hat Német Kupához és Bajnokok Ligája-sikerhez is segítette az egyesületet.

"Elképesztő tehetség" - mondta róla Guardiola akkor. "Bármelyik poszton tud játszani. Gyors, jó a játék felépítésében, és mindig 100%-osan koncentrál. Kétségtelenül a világ egyik legjobb középhátvédje lehet belőle. Óriási ajándék a Bayern számára."

Guardiola szavai időközben prófétainak bizonyultak, és Alaba gyorsan meg is dicsérte korábbi mentorát, aki megtanította neki, hogyan kell ebben a szerepkörben játszani.

"Azóta is sokat profitálok Pep itt töltött idejéből, nagyon sok minden maradt velem tőle." - nyilatkozta Alaba a Bayern hétvégi 4-0-s győzelme után, amelyet a Fortuna Düsseldorf otthonában arattak. Megpróbálok középső védőként játszani oly módon, hogy ki tudjam használni az erősségeimet, például a sebességemet és a passzolási képességemet."

Az a tény, hogy mostanában következetesen kiváló teljesítményt nyújt, nem maradt észrevétlenül a klubnál sem. Csapattársa, Thomas Müller a védelem főnökének" nevezte, míg Flick ezt mondta róla: "Nagyon boldog vagyok, mert David olyan játékos, aki képes a védelem vezére lenni és állandóan tanácsokkal látja el a csapattársait."

müller_alaba.jpg Fotó: Europress/AFP

Ez pedig további üzemanyagaként szolgálhat Alabának. "A dicséret jót tesz. Hansi sok önbizalmat ad nekünk. A dolgok emberi oldala meghatározó tényező nála. Nagyszerű fickó, és nagyon jó a velünk folytatott kommunikációban. Hansinak sikerül a lehető legtöbbet kiaknáznia mindenkiből."

"Amikor az edző és a klub ennyire hisz benned, akkor minden utasítást megpróbálsz különösen jól végrehajtani. Az edző mindig megmutatja nekünk, hogy a legutóbbi meccsünkhöz képest mit csinálhatnánk jobban, hogy egy még erősebb sort képezzünk a hátsó négyesben."

via bundesliga.com


Hozzászólások