Bundesliga - A Bayern osztrák klasszisa sokkal tartozik a klubtól távozó Ribérynek
A Bayern osztrák klasszisa sokkal tartozik a klubtól távozó Ribérynek
Fotó: Europress/AFP

A Bayern osztrák klasszisa sokkal tartozik a klubtól távozó Ribérynek

Takács MártonTakács Márton
2019/08/01 11:29
A Bayern München balhátvédje, David Alaba nemrégiben távozott csapattársát, a klub legendáját Franck Ribéryt üdvözölte a saját karrierjére gyakorolt hatása miatt.

A 36 éves Ribéry az előző szezon vége után távozott a Bayerntől, miután 12 éven át szolgálta a bajor klubot. Ezen időszak alatt kilenc német bajnoki címhez, hat Német Kupához és Bajnokok Ligája-sikerhez is segítette az egyesületet. 

Robben és Ribéry a Bayern legendái közé emelkedtek, de mennyire számítanak pótolhatatlannak? | Hosszabbítás

A hétvégén játszott utoljára a Bayern Münchenben bajnoki mérkőzésen a klub elmúlt évtizedének két legmeghatározóbb játékosa, Arjen Robben és Franck Ribéry. A bajor egyesületre tett hatásukról és pótlásuk fontosságáról az egyik legelismertebb szakíró, Raphael Honigstein az ESPN-en megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban.

A francia szélső korán összebarátkozott David Alabával, amikor az osztrák labdarúgó még csak 16 éves volt, és a Bayern akadémiáján focizott. Idővel az ő kettősük együttműködése a müncheniek bal oldalán a Bundesliga egyik legerősebb duójává tette őket, úgy mozogtak együtt, mintha születésük óta ismerték volna egymást. Amikor Alabát megkérdezték a Bayern amerikai túráján arról, hogy mennyire hiányzott előle a varázslatos szélső, így felelt: "10 éven játszottunk együtt. Sokkal tartozom neki. Közeli barátok lettünk és még mindig tartjuk a kapcsolatot." 

Ez nem az első eset, amikor Alaba Ribéryt méltatta a rá gyakorolt hatás miatt: "Nagyon szerencsés vagyok, hogy 2010-ben egy jól felépített csapathoz csatlakozhattam, ahol mindenki figyelmet fordított a fiatal játékosok fejlesztésére." - mondta Alaba még tavaly. "Basti Schweinsteiger, Mario Gomez, Philipp Lahm és persze Franck tartoztnak karrierem legfontosabb emberei közé. Franck már az első naptól kezdve segített nekem, nem csak példakép, hanem nagyon közeli barátom is."

A lelkesedés és a tisztelet minden bizonnyal kölcsönös volt azután, hogy ők ketten több mint 100 Bundesliga-mérkőzésen játszottak együtt. "Szeretek vele együtt játszani, és ő is örül, ha én is a pályán vagyok" - mondta erről Ribéry. "Jól megértjük egymást."

Azonban Alaba van olyan profi, hogy tisztában van azzal, nem ragadhat a múltban, és már nagyon várja az új szezont. Úgy tűnik, Kingsley Coman lehet az új társa a balszélen - már, ha nem sikerül leigazolninuk Leroy Sanét a Manchester Citytől. "Nem titok, hogy vele folytatom, és már tavalyi megmutattuk, hogy jól tudunk együtt dolgozni." - mondta Alaba.

A 27 éves szélsőhátvéd üdvözölte Lucas Hernandez érkezését is a nyáron. Niko Kovac, a Bayern München vezeteőedzője szerint a világbajnok francia inkább középső védőként fog játszani, annak ellenére, hogy tavaly balhátvédként segítette világbajnoki aranyhoz Didier Deschamps együttesét. 

Vezérszerepet töltene be a Bayernnél a klub új világbajnok balhátvédje | Hosszabbítás

Lucas Hernandez, a Bayern München új, francia védője már a bemutató sajtótájékoztatóján leszögezte, készen áll arra, hogy a bajor csapat vezére legyen a hátsó alakzatban. A világbajnok balhátvédet még július elején mutatta be a német rekordbajnok, aki a Bayern ügyvezetője, Karl-Heinz Rummeniggével az oldalán vett részt a sajtótéjékoztatón.


A kanadai válogatott Alphonso Davies szintén képes játszani Alaba posztján, ahogy tette azt a Milan felett aratott győzelem során egy hete. 

"A helyekért folytatott verseny mindenkinek csak jót tehet, köztük nekem is" - mondta ezzel kapcsolatban az osztrák, aki ennek ellenére harc nélkül nem adja oda a helyét senkinek. "Már egy jó ideje itt vagyok, és a múltban is voltak versenytársaim."

via bundesliga.com

Hozzászólások