Bundesliga - A Bayern kanadai tinédzsere lenne a világ egyik legkiválóbb balhátvédje?
A Bayern kanadai tinédzsere lenne a világ egyik legkiválóbb balhátvédje?
Fotó: Europress/AFP

A Bayern kanadai tinédzsere lenne a világ egyik legkiválóbb balhátvédje?

Takács MártonTakács Márton
2020/02/17 17:06
A Bayern München 19 éves játékosa, Alphonso Davies a világ egyik legjobb balhátvédjévé vált. A bundesliga.com megvizsgálta, mitől kaphatja ezt a minősítést a kanadai labdarúgó.

Nem titok, hogy Davies még szélsőként csatlakozott a Bayernhez egy évvel ezelőtt. A 19 éves futballista időnként a védekezésből nem feltétlen vette ki a részét, inkább támadó szerepet töltött be a kanadai foci legragyogóbb tehetségeként.

15 esztendősen már a Major League Soccerben szerepelt a Vancouver Whitecaps színeiben. Egy évvel később, 2017 júniusában ő lett hazája legfiatalabb felnőtt válogatott játékosa (16 évesen, hát hónaposan és 12 naposan), majd gólszerzője is. 

Ő lehet a "következő Arjen Robben" - mondták róla, a Bayern pedig 2018 júliusában szerezte meg Davies aláírását, megelőzve nagynevű európai riválisokat. Davies nem sokkal 18. születésnapja után, 2019 januárjában váltott klubot hivatalosan, rendkívüli képességét, amely az egy az egy elleni csatákban volt kiemelkedő, hamar bemutatta. Még Robben mellőzésével és karrierjének hattyúdalával is többen álltak előtte a rangsorban: Serge Gnabry, Kingsley Coman és Franck Ribery is megelőzte őt a szélsők között. 

Davies_Alaba.jpg Davies és Alaba - Fotó: Europress/AFP

A Bundesligában 2019. január 21-én debütált, és a Bayern Bundesliga-elsőséggel és Német Kupa-győzelemmel záruló szezonjában Davies hatszor lépett pályára csereként az első csapatban, valamint négy alkalommal volt kezdő a negyedik ligában szereplő tartalékcsapatban. Az első komolyabb lehetőséghez 2019. március 17-én jutott, amikor a Bayern első, már a 2000-es években született gólszerzője lett a Mainzban szerzett találatával, 31 percnyi játékidő után. 

Vízválasztó pillanat volt, de nem a szintén mérföldkövet jelentő gólja miatt. Davies David Alaba helyére állt be csereként - balhátvédnek. 

Az áttörést a 2019/20-as idény korai szakasza hozta meg. Az első számú középhátvédek, Niklas Süle és Lucas Hernandez sérülései nyitották meg számára az utat. A Bundesliga hatodik fordulójában a Paderborn elleni mérkőzés teljes második félidejében a négyfős Bayern-védelem bal oldalán játszott, mielőtt először kapott volna lehetőséget a bajnokságban a kezdőcsapatban, miután Alaba egy hónapra a partvonalon kívülre szorult. Október óta zsinórban 14 bajnokin kezdett, Hansi Flick összes, mind a 16 eddigi meccsén ott volt a pályán a kezdősípszó felhangzásakor, Alaba pedig a védelem közepére csúszott. 

A Bayern osztrák multifunkcionális klasszisa még mindig Guardiola hatásából profitál | Hosszabbítás

A Bayern München védője, David Alaba azt mondta, hogy a közelmúltban nyújtott magas szintű játéka, amelyet számára kevésbé ismerős poszton nyújtott, részben korábbi edzője, Pep Guardiola tanácsának hosszú távú következményeire vezethetők vissza.

"Mindig is biztos voltam benne, hogy Davies képes magas szinten teljesíteni balhátvédként is." - mondta erről a Bayern vezetőedzője, Hansi Flick a téli szünet alatt. "Az erejével és a sebességével játssza be ezt a posztot, ezen kívül kitűnően passzol. Szerencsére elég jól el voltunk látva eddig is a posztján, vele és David Alabával is meg tudjuk oldani ezt a csapatrészt."

Enyhén szólva így van. Alaba már régóta a világ egyik legkitűnőbb baloldali védői közé tartozik. Az osztrák válogatott futballista közel 150 Bundesliga-fellépést hozott le a Bayern védelmének bal szélén, és így is 15 gólig és 36 asszisztig jutott el, és nyolc bajnoki cím részese volt még a 28. születésnapja előtt. Noha Davies szignifikánsan kisebb számokat ért el ezekben a mutatókban első 23 Bundesliga-mérkőzésén - két gól, öt gólpassz és egy Bundesliga-aranyérem -, a statisztikák egy szintén kiváló balhátvédre utalnak.

A margók rendben vannak és a kanadai keresztmetszete kisebb, de a meccsenkénti átlag szempontjából már meghaladja Alabát a megnyert párharcok átlaga szempontjából (58% vs. 55, 7%); a labdaérintéseknél (94,7% vs. 84,8%); megtett távolságban (6,84 mérföld vs. 6,60); sikeres sprint kísérleteknél (36.3 vs. 28.8); és a végsebességnél is (22 mph vs. 21.4mph). A passzok és a keresztlabdák a két olyan terület, ahol a Bayern 19-ese a második legjobb a csapattársa és mentora mögött. Daviest ezek alapján egyszer Bixente Lizarazuval és Philipp Lahmmal emlegethetik együtt egy lapon.

Miért nincs szüksége a Bayernnek új igazolásokra ahhoz, hogy pótolja sérült, kulcsembernek számító szélsőit? | Hosszabbítás

A Bayern München az elmúlt nyolc évben talán idén küzd a legnagyobb kihívással a bajnoki címének megvédéséért folytatott harcban, és a riválisok ereje mellett két sérült kulcsjátékosának pótlását is meg kell oldania, ami jelek szerint házon belül sikerülhet.

A nem müncheni kortársait illetően pedig csak a lipcsei Marcel Halstenberggel, valamint a dortmundi Raphael Guerreiróval és Achraf Hakimivel vethető össze. Davies itt is a legjobb a kategóriák többségében: Halstenberg jobban teljesít a kapura lövésekben, a keresztezésben és a légi párbajokban; Guerreiro a labdaérintésekben és a megtett távolságokban; Hakimi pedig az egész szezonon átívelő sikeres cselekben (52 vs. 54) előzi csak meg.

A különbség az, hogy mindhárom riválisa ezen a poszton szerepel karrierje kezdete óta, míg Davies csak néhány hónapja szerepel a baloldalon német környezetben.

Általában véve egy ilyen támadásokban gondolkodó és jeleskedő játékos védekező szerepkörbe helyezése a 911-es hívásnak felel meg. 

Az a tény, hogy Davies most teljes munkaidőben balhátvéd, tükrözi a futballintellingenciáját. 

"Azt, hogy korábban szélsőként játszott, hátvédként az előnyére tudja fordítani." - mondta róla a Bayern tartalékcsapatának edzője, Sebastian Hoeneß. "A fizikuma az egyik legnagyobb erőssége. Atletikus testfelépítéssel rendelkezik, gyors és nagyon robusztus. Ennek megfelelően a testi ereje a legnagyobb fegyvere. Még nagy sebességgel futva is meg tudja őrizni technikás labdakezelését. Ha fejlődése így folytatódik, akkor minden bizonnyal lehetősége van arra, hogy posztján a világ egyik legjobbjává váljon."

Ez egy merész állítás, de a számok szerint Davies már elérte ezt a szintet.

Davies_Flick.jpg Davies és Flick - Fotó: Europress/AFP

via bundesliga.com

Hozzászólások