Bajnokok Ligája - Utolérheti Messi Cristiano Ronaldo BL-rekordját?
Utolérheti Messi Cristiano Ronaldo BL-rekordját?
Fotó: Europress/AFP

Utolérheti Messi Cristiano Ronaldo BL-rekordját?


2019/04/12 09:27
Az Ajax és a Juventus nem bírt egymással Amszterdamban, a vendégek a szünet előtti hajrában Cristiano Ronaldo fejesével ugyan megszerezték a vezetést, de a második játékrész elején Neres találatával megérdemelten egyenlített a sokat dolgozó és gólra törően támadó Ajax. Ronaldo ezzel a találatával mindenesetre megszerezte a 125. gólját a Bajnokok ligájában, ami azt jelenti, hogy a legközelebbi riválisához, Messihez képest 17 gólos előnnyel vezeti az örökranglistát.

Utolérheti-e még a Barcelona sztárja, aki legutóbb a 2012/13-as szezon végén áll egyedül a BL-góllövői listájának élén, a nála csaknem három évvel idősebb riválisát?

A most 34 éves Ronaldo 2003-ban, a United színeiben mutatkozott be a Bajnokok Ligájában, de egészen 2007-ig kellett várnia ahhoz, hogy gólt is szerezzen ebben a sorozatban. Akkor azonban rögtön duplázott is a Roma elleni, 7-1-es győzelemmel véget érő találkozón. 

stat1.jpgA grafikonon pirossal Ronaldo, kékkel Messi összes BL-gólja látható. (BBC)

Most, tizenkét évvel később pedig már ott tartunk, hogy Ronaldo az első focista a világon, aki 125 gólig jutott a BL-ben. Összesen 161-szer lépett pályára eddig Bajnokok Ligája meccsen, ez azt jelenit, hogy a az átlaga 0,77 gól mérkőzésenként. 

000_Par1189475.jpgCristiano Ronaldo 2007-ben, a United mezében. Fotó: Europress/AFP

Ahogy az a fenti grafikonon is látható, a két focista, akiket korunk - és talán minden idők - legnagyobbjainak is szokás tartani, egészen a 2009/10-es szezonig szinte fej-fej mellett halat a BL-ben rúgott gólok tekintetében, aztán egy háro éves időszakra Messi tudott fölénybe kerülni. Azóta azonban, hogy a portugál legutóbb beérte riválisát, szép lassan tetemes előnyre tett szert, ugyan tavaly ez már 20 gólos is volt, de a jelenlegi 17 gólos kettejük közti különbség is tetemesebb, mint amivel Messi valaha rendelkezett.

Mi kellene ahhoz, hogy Messi ismét beérje Ronaldót?

Messi, aki jelenleg 31 esztendős és 2004-ben debütált a Bajnokok Ligájában, az első BL-találatát pedig 2005-ben, a Panathinaikos szerezte meg. A Barcelona argentín játékosának a 2012/13-as szezon végére már 13 gólos előnye volt a kettejük párharcában, azonban Ronaldo 2011 és 2018 között minden szezonban legalább tízszer betalált a BL-ben. Ennek a könyörtelen sorozatnak köszönhetően pedig nem csak beérte, de egyelőre jócskán magamögött is hagyta legnagyobb riválisát.

Persze, ha a meccsenkénti gólátlagot nézzük, Messi a maga 0,81-es mutatójával egyelőre jobban áll, hisze ő a maga 108 gólját 132 találkozón szerezte meg. 

stat2.jpgFotó: Europress/AFP

Elvileg a jobb átlagán túl az életkora miatt is bizakodó lehet a Barca ötszörös aranylabdás klasszisa, a tekintetben, hogy utolérheti-e Ronaldót.  Ugyanakkor, ha csak a mostani számaikból indulunk ki, és azt feltételezzük, hogy Ronaldo mostantól kezdve egyetlen találatot sem szerez a BL-ben, akkor is úgy tűnik, 21 meccsre lenne szüksége ahhoz, hogy a jelenlegi átlagán nem rontva, elérje a 125. Bajnokok Ligájában megszerzett góljáig.

Ehhez pedig idő szempontjából azt is jelenti, hogy még akkor is, ha idén és jövőre is döntőt tudna játszani Messi a Barcával, valahol a 2020/21-es BL-szezon csoportköreiben kellene járnunk, mire ez összejönne az argentinnak. 

Hogy ez megvalósítható-e Messi részéről? Nyilván. Na de ki az aki arra merne fogadni, hogy Ronaldo mostanában fogja abbahagyni a gólszerzést a BL-ben?

És hogy mikor éri be valaki más őket kettőjüket?

Nem mostanában. Ha ránézünk ugyanis az örökranglista, akkor azt látjuk, hogy Ronalót és Messit közvetlenül az a Karim Benzema követi, aki Messivel szinte egyidős, szintén 31 éves, ráadásul még az ő hátránya is tetemes. A Real Madrid francia csatárának már ahhoz is 48 találatra lenne szüksége, hogy az argentin klasszis jelenlegi eredményével lehessen holtversenyben. Ahhoz viszont, hogy a portugált is beérje, még az sem lenne elég, ha megduplázná az eddigi BL-ben lőtt góljainak számát, miközben sem Messi, sem Ronaldo nem szerezhetne több gólt a Bajnokok Ligájában.

000_TH51J.jpgNagyjából egy évtized múlva lesz érdemes arra visszatérnünk, hogy hol tart Harry Kane Ronaldo rekordjához képest. Fotó: Europress/AFP

Ha még tovább tekintünk, akkor láthatjuk, hogy a ma is aktív játékosok közül a harminc esztendős Sergio Aguero a maga jelenlegi 31 gólos eredményével 89 gólnyira van lemaradva az örökranglistát vezető Ronaldóhoz képest, míg a 27 éves és a BL-ben 32 gólos Neymar hátránya több, mint 90 találatnyi.

A jelenleg is aktív játékosok a BL-góllövői listájának élén:

126: Cristiano Ronaldo (Manchester United, Real Madrid, Juventus)
108: Lionel Messi (Barcelona)
60: Karim Benzema (Lyon, Real Madrid)
50: Filippo Inzaghi (Juventus, AC Milan)
42: Thomas Müller (Bayern)
35: Sergio Agüero (Atlético Madrid, Manchester City)
34: Edinson Cavani (Napoli, Paris Saint-Germain)
32: Neymar (Barcelona, Paris Saint-German)
23: Arjen Robben (PSV Eindhoven, Chelsea, Real Madrid, Bayern)
22: Edin Dzeko (Wolfsburg, Manchester City, Roma)
21: Antoine Griezmann (Real Sociedad, Atlético Madrid)
21: Mario Mandzukic (Bayern, Atlético Madrid, Juventus)

Még a jelenleg 25 éves Harry Kane-nek is, - akinek amúgy eddig káprázatos, 0,82-es a góllövő mutatója a BL-ben, hiszen 17-szer lépett pályára ebben a sorozatban és ez alatt 14 gól szerzett  - legalább 10 masszív, legalább 11 BL-gólt hozó szezonra lenne szüksége ahhoz, hogy elérjen a bűvös 125-ösig.

via BBC/UEFA

Hozzászólások