Bajnokok Ligája - Súlyos bírói hiba is kellett a Juventus BL-kieséséhez
Sarri állásába kerülhet a Juventus korai BL-búcsúja
Fotó: Europress/AFP

Súlyos bírói hiba is kellett a Juventus BL-kieséséhez

Németh DánielNémeth Dániel
2020/08/08 14:40
Pénteken a nyolcaddöntős visszavágókkal tért vissza a Bajnokok Ligája, ráadásul rögtön egy óriási meglepetéssel, hiszen hiába nyert 2-1-re a Juventus, az idegenben lőtt gólok miatt a Lyon jutott a legjobb nyolc közé. Ez az eredmény pedig sokba kerülhet Maurizio Sarrinak, de legalábbis az állásába, az olasz sajtó már a lehetséges utódjelöltekről ír.

Eleve nem volt könnyű helyzetben a Juventus, hiszen a párharc első mérkőzését a Lyon nyerte meg 1-0-ra, így a hazai csapatnak hátrányból kellett felállnia. Nem kellett sokat várni, hogy a torinói meccsen a kiesés szélére sodródjon a Juve, hiszen a Rodrigo Bentancur becsúszása után érthetetlenül megítélt, Depay által értékesített büntetőt követően már három gólt kellett szereznie a csapatnak. Cristiano Ronaldo duplája visszahozta a párharcba az olasz bajnokot, de a továbbjutáshoz kevésnek bizonyult, és a Lyon utazhat Portugáliába.

1. Az egész világ megismerte Felix Zwayer nevét

Rég rossz, amikor egy BL-mérkőzés után a játékvezetők ténykedéséről kell beszélni, de ebben a párosításban muszáj ezzel kezdeni. Az, hogy Felix Zwayer két olyan tizenegyest is befújt a mérkőzésen, ami finoman szólva sem tűnt annak, egy olyan korszakban, amikor már lehetőség van a videóbíró alkalmazására, elfogadható dolog. Az viszont, hogy a lassítások ellenére helyben maradtak az ítéletek, miközben a felvételek egyik szituációban sem utaltak szabálytalanságra, nehezen értelmezhető, pedig sok mindent láttunk már a VAR működéséből.

  

De nézzük is a szituációkat! Zwayer először a 10. percben mutatott a büntetőpontra, miután Bentancur látványos becsúszással szerelte Houssem Aouart a tizenhatoson belül. A felvételekről egyértelműen kiderült, hogy az uruguayi középpályás a labdát találta el, és egy tökéletes tisztázást sikerült bemutatnia. Hogy mégis büntető lett a vége, az talán Federico Bernardeschi mozgásával magyarázható, aki esetleg hozzáérhetett a berobbanó középpályáshoz, mielőtt megérkezett volna a remek ütemben szerelő Bentancur. De hogy büntetőt ért volna?

A másik szituáció már egy tipikus VAR-hülyeség volt. Egyértelműen hozzáért Memphis Depay kezéhez a labda, de mit tehetett volna abban a helyzetben? Az újhullámos VAR-szemlélet szerint minden olyan szituáció büntetőt ér, amikor a labda hozzáér a védekező játékos kezéhez, teljesen függetlenül a körülményektől. Vagyis teljesen mindegy, hogy a játékos mennyire igyekezett elkerülni a kontaktot, meghosszabbította-e a test sziluettjét, automatikusan jár a büntető. Mondjuk jogos: Depay akár amputálhatta is volna a kezét, és akkor nincs tizenegyes.

2. Döntőnek bizonyult a Lyon ajándék gólja

Ha nincs az idegenbeli gól szabálya, akkor kevésbé lenne bosszantó a játékvezetői team hibája, hiszen legrosszabb esetben is hosszabbítással folytatódhatott volna a mérkőzés. Így viszont a Juventust duplán sújtotta az ítélet, hiszen a 12. perctől kezdve már három gólt kellett volna szereznie Maurizio Sarri csapatának, ami - bár nem volt nagyon messze - végül nem sikerült. Nagyon valószínű, hogy egy igazságosabb játékvezetői felfogás esetén a Juventus továbbjutott volna, már csak azért is, mert a Lyon a második félidőre látványosan elfogyott.

A torinóiak ezúttal a szerencsével is hadilábon álltak, hiszen a helyzetek alapján a visszavágón legalább kétgólos különbség volt a csapatok között. Bernardeschi szólója gólt érdemelt volna - itt azért érdemes kiemelni az emberfeletti mentést bemutató Marcelót - Ronaldo pedig a két gólja mellett többször is tisztán kapta a tizenhatoson belül a labdát. A második félidő közepén volt olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor kifejezetten veszélyesen futballozott a Juventus, épp csak a legfontosabb, a továbbjutást érő gól maradt el.

3. Ronaldo nem ezt várta

Két évvel ezelőtt Cristiano Ronaldo és a Juventus tökéletes párosításnak tűnt. A portugál nagyon helyesen ismerte fel, hogy a Real Madridnak a BL-triplázást követően újjáépítésre van szüksége, így ha Bajnokok Ligáját akar nyerni, más csapathoz kell szerződnie. Ha van klub, amelyik igazán akarja ezt a címet, az épp a Juventus, amely 2015-ben és 2017-ben is közel volt a győzelemhez, és pont az a plusz hiányzott a csapatból, amit egy Ronaldo-szintű klasszistól várhattak. A mostani Juventus azonban CR ellenére is súlytalannak tűnik nemzetközi szinten.

Némiképp ironikus módon ennek az az egyik oka, hogy a Juve is egy nagy ciklus végéhez közeledik, és talán csak CR akadályozza meg a vezetőséget abban, hogy egy új csapat felépítésén kezdjen munkálkodni.

Ronaldo teljesítményét egyébként nem érheti panasz, őt a Realban védjegyévé vált clutch-pillanatok miatt szerződtették, amikből már Torinóban is mutatott néhányat. Tavaly az ő mesterhármasával sikerült 2-0-s hátrányból fordítani az Atlético Madrid ellen, ezúttal pedig a Lyon ellen duplázott. Ez most nem ért továbbjutást a Juventusnak, és a csapat idei teljesítményét elnézve drasztikus változásoknak kell történniük ahhoz, hogy a következő BL-szezonban valódi kihívók legyenek.

4. Folytatódott Depay nagy sorozata

A holland támadó decemberben térdszalag-sérülést szenvedett, vagyis a párharc első mérkőzésén nem számíthatott rá Rudi Garcia. Ha nincs a koronavírus miatti leállás, a visszavágóval is ez lett volna a helyzet, a több hónapos szünet miatt azonban visszatérhetett a pályára Depay. Ha már így alakult, magabiztosan értékesítette az egyetlen lehetőségét, egy pimasz panenkás büntetővel vette be a Juve kapuját. Ezzel zsinórban hatodik BL-meccsén volt eredményes, és ha a negyeddöntőben is betalál, beállíthatja Edinson Cavani hétmeccses sorozatát.

5. Maradhat ezek után Sarri a Juventus edzője?

Az igazán nagy kérdést a végére hagytuk. Hét elején a Regista-podcastben Mártha Bence amellett érvelt, hogy Sarrinak nem fogják elnézni a Juventus vezetői, ha a Lyon elleni párharcban búcsúzik a csapat, és a pénteki mérkőzés után az olasz sajtó is az edző távozásáról írt. A torinói székhelyű Tuttosport címlapja egészen konkrétan a "Sarri out" felirattal jelent meg. Andrea Agnelli, a Juventus elnöke elmondta, a Juventus számára a BL már nem csak egy álom, hanem konkrét cél, és ennek fényében fogják elemezni a szezont.

tutaug8_2.jpgFotó: Europress/AFP

"Szeretném világossá tenni, hogy nem tekinthetjük garantáltnak a bajnoki címet, minden idényt az elejéről és nulla pontról kell indítanunk. A címeket nem az előző szezonok lendületével lehet megszerezni, minden egyes alkalommal meg kell nyerni. Ugyanakkor az egész idényt elemezni kell, benne a stáb összes tagjával. Fel kell mérnünk, hogyan szerezhetjük vissza a motivációnkat, ami ahhoz szükséges, hogy éhesen kezdjük az idényt. Ez egy 360 fokos elemzést igényel. Folyton azt hallom, miénk Európa legidősebb kerete, ezt is felül kell vizsgálnunk."

Az olasz sajtóban három név forog, mint lehetséges Sarri-utód: Zinedine Zidane, Simone Inzaghi és Maurizio Pochettino. Közülük az első kettőt kizárhatjuk, mivel érvényes szerződés köti őket klubjaikhoz, és az aktuális szezon sikerei után nem fogják elengedni őket. Ez alapján Pochettino érkezésére lehetne a legnagyobb esély, kivéve, ha máshogy gondolkozik a Juventus vezetősége, vagy a várakozásokkal ellentétben kap még egy esélyt Sarri. Az biztos, hogy gyorsan kell dönteni, hiszen az új Serie A-idény szeptember 19-én rajtol. 

Frissítés: szombat délután több forrás megerősítette, hogy a Juventus vezetősége menesztette a vezetőedzőt a BL-mérkőzés után, hivatalos bejelentés még a mai nap folyamán várható. 
Hozzászólások