Bajnokok Ligája - Ronaldo megint lecsapott, újabb idegenbeli bravúr kell az Ajaxtól
Ronaldo megint lecsapott, újabb idegenbeli bravúr kell az Ajaxtól
Fotó: Europress/AFP

Ronaldo megint lecsapott, újabb idegenbeli bravúr kell az Ajaxtól

Mártha BenceMártha Bence
2019/04/11 09:08
A helyzetek alapján jogosnak mondható döntetlen született a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében az Ajax és a Juventus között. A hollandok sokat tettek a győzelemért, de Cristiano Ronaldo egy szép támadás végén megszerezte azt a gólt, ami miatt az olasz bajnok várja komoly előnyből a visszavágót. 

Izgalmasnak ígérkezett az előző BL-forduló két nagy fordítójának amszterdami találkozója, hiszen a két csapat játékfelfogása között sok a hasonlóság, karakterükben azonban elég távol állnak egymástól. Leginkább az tűnt fontos kérdésnek, hogy mivel egyik csapat sem él igazán a labda nélkül, kinél lesz többet, és ki él jobban a helyzeteivel.

Bár a Juve játékoskerete szemre jóval erősebbnek tűnik, az Ajax mellett szólt, hogy a hollandok tűzből jöttek a meccsbe, hiszen hazai bajnokságukban késhegyig menő küzdelmet folytatnak a bajnoki címért, a Juventus viszont gyakorlatilag hetek óta bajnoknak tekinthető, és ez érződik is a csapat motiváltságán. Azt pedig a Real ellen megvillantotta az Ajax, hogy milyen játékra képes egy nem elég magas hőfokon pörgő, mégoly jó játékossal rendelkező csapattal ellen.

Bekezdett az Ajax

A frenetikus hangulatban induló meccsen az Ajax nem sokat tapogatózott, irgalmatlan magasra feltolt presszinggel zaklatták a Juventus lomha labdakihozatalait, és az első 20 percben fokozatosan lépegettek egyre közelebb a gólhoz. Előbb blokkolt lövések, aztán kapura lövés, aztán kaput eltaláló, végül nagy Szczesny-védést előcsaló lövés után azonban Van de Beek három centivel mellé lőtte a gólt. Ilyen is van.

vandebeek.jpgFotó: Europress/AFP

A Juve lassan ébredezett, de a javuló középpályás teljesítményt nem a várt Miralem Pjanic, hanem az utóbbi időben gyengén játszó Rodrigo Bentancur tette a közösbe. Az Ajax továbbra is rendületlenül próbálta nyomás alatt tartani a labdást, de a félidő második felében egyre többször tudta átvinni a játékot az ellenfele térfelére a Juventus.

Sőt, helyzetei is voltak, elsősorban a rengeteget dolgozó Federico Bernardeschi lövésénél járt közel az olasz bajnok, amihez Cristiano Ronaldo lefejelt labdája kellett. A portugáltól mára már nem meglepő, hogy a Juventusban sokkal inkább csapatjátékosnak tűnik, mint Madridban, az első félidőben két kapura lövésére két kulcspassz is jutott, de persze nem erre tartják Torinóban. Hanem.

Dalra fakad a kövér hölgy

Bár az első félidő végén már kiegyenlített játék folyt, azért nem a semmiből jött a Juventus vezető gólja, az viszont mindenképpen kijelenthető, hogy a vendégek az első kellő sebességgel, szépen végigvitt támadásukból azonnal betaláltak.

Bentancur nyert párharcot, Ronaldo indította Joao Cancelót, majd vad sprintbe kezdve lerázta magáról De Liegtet, válogatott csapattársa pedig gyönyörűen löbbölte a fejére a labdát. Ronaldo pedig az ilyeneket nem hibázza el, Onana is csak belepiszkálni tudott a közelről érkező, erős fejesbe.

ajax-juventus.jpgFotó: Europress/AFP

A 45. percben eső gólokra szokták mondani, hogy pszichológiailag nagyon fontosak, és ez különösen igaz lehetett az Ajaxra, hiszen a meccs elején lefocizták az olaszokat, mégis hátrányban, a Juve pedig idegenben lőtt góllal a zsebében mehetett a szünetre.

Cancelo gyorsan nullára hozta a meccsét

A zseniális gólpasszát leszámítva kétségbeejtően rosszul játszó Joao Cancelo a második félidő első percében gondoskodott róla, hogy a Juve mentális előnye füstbe menjen: a portugál sokadik hibáját David Neres hasznjálta ki gyönyörűen. Miután megszerezte a labdát a mélán tébláboló jobbhátvédtől, betört a 16-oson belülre, ahol még egyszer megforgatta Cancelót, mielőtt brilliáns lövést csavart a hosszú sarokba.

Az Ajax egyenlítése után is támadásban maradt - mondani sem kell, az 1-1 még kimondottan kellemetlen eredmény volt számukra -, és visszatért az első félidő játéka. A kaput kitartóan kartácsoló Hakim Ziyech, és a rengeteget dolgozó Van de Beek játékához ugyan nem tudott felnőni Dusan Tadic (akit remekül fogott Daniele Rugani, aki miatt előzetesen talán a leginkább citerázott Allegri), de így is voltak olyan periódusok, amikor a levegőben lógott a hollandok második gólja.

De a Juve, ahogy az első félidőben, úgy a másodikban is túlélte a nyomást, és a meccsbe jól beszálló Douglas Costa játékával újra veszélyes ellentámadásokat vezetett, miközben az Ajax játékosain elkezdte beszedni a sarcát a labda folyamatos nyomás alatt tartásának óriási igénybevétele. A hollandok ennek ellenére mentek előre, amikor csak tudtak, és volt is labdájuk a vezetéshez, de gólt már nem szereztek.

Ahogy a Juve sem, pedig Allegri viszonylag korán, negyedórával a lefújás előtt meglepően kockázatos lépésre szánta el magát: a védekező középpályás Matuidi helyére Paulo Dybalát hozta be, nem a már felépült (és később be is álló) Sami Khedirát. Bizonyára érezte, hogy az Ajax elfáradt, és megpróbálta bevinni a döntő csapást, amit Douglas Costa kis híján szállított is, de a lövése kijött a kapufáról.

Igazságos a döntetlen, előnyben a Juve

Az 1-1-gyel a Juventus kezdi sokkal jobb helyzetből a visszavágót, és nem csak azért, mert a visszavágóra visszatérhet a csapatkapitány, Giorgio Chiellini, hanem azért is, mert a Juventust elég nehéz megverni hazai pályán. Főleg, ha úgy játszik, mint az Atlético Madrid elleni visszavágón. Akkor talán még az is kevés lesz, ha az Ajax meg azt a teljesítményt hozza, amivel a Real Madrid ellen még a torinóiak elleninél is jóval siralmasabb állást fordítottak meg idegenben. 

Az Ajax Amszterdamban a jobbhátvédjére nem számíthatott, Torinóban a balhátvédje nem lesz ott, hiszen Tagliafico kisárgult a visszavágóról. Megúszta viszont ugyanezt mindkét fél veszélyeztetett csoportjának összes fontos tagja, a hollandoknál játszhat De Liegt és Van de Beek, az olaszoknál Bernardeschi és Matuidi maradt lap nélkül.

Hozzászólások