Bajnokok Ligája - A nagy meccseken szórja a gólokat a United csereként mesterhármast szerző klasszisa
A nagy meccseken szórja a gólokat a United csereként mesterhármast szerző klasszisa
Fotó: Europress/AFP

A nagy meccseken szórja a gólokat a United csereként mesterhármast szerző klasszisa

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/10/29 17:10
Marcus Rashford csereként beállva, 18 perc alatt szerzett mesterhármast a Manchester United RB Leipzig ellen aratott 5:0-ás győzelme során. A 22 éves focista a fontos mérkőzéseken kifejezetten gólerős, emellett komoly érettségről tesz tanúbizonyságot.  

Marcus Rashford stílusosan szerezte meg pályafutása első mesterhármasát. A 22 éves angol támadó a kispadról beszállva, kevesebb mint fél órát játszott, mégis három gólt lőtt 18 perc alatt. Ilyen rövid időn belül még egyetlen cserejátékos sem tudott mesterhármast szerezni a BL történetében. Az utolsó United-focista, aki a cserepadról beállva három gólt lőtt, a csapat jelenlegi mestere, Ole Gunnar Solskjaer volt, aki 1999-ben a Premier Leauge-ben a Nottingham Forest ellen tette meg ugyanezt.  

A United nagyon magabiztosan kezdte a Bajnokok Ligája idei kiírását, a PSG ellen aratott idegenbeli győzelem és a Lipcse elleni ötgólos siker után vezetik a H-csoportot, és ugyan még csak a csoportküzdelmek elején járunk, de már most komoly lépést tett az együttes a továbbjutás felé. Rashford már a PSG elleni összecsapáson is kulcsfigurává vált, hiszen a 87. percben ő szerezte a manchesteriek győztes gólját. Minden sorozatot és a válogatott meccseket is figyelembe véve pedig 8 gólnál tart 11 mérkőzésen, remekül kezdte tehát a szezont.

Marcus Rashford kitüntetést vehet át II. Erzsébettől | Eurosport

Az angol válogatott és a Manchester United támadója mindössze 22 évesen kapja meg az igen magas rangú kitüntetést II. Erzsébet királynőtől. Rashford a koronavírus járvány alatt folyamatosan azért kampányolt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek az iskolabezárások alatt is hozzájuthassanak a napi étkezésükhöz.

Az angol válogatott focista, játéka mellett az utóbbi időben pályán kívüli tevékenységével is felhívta magára a figyelmet, kiemelkedő küzdelmet folytat a hátrányos helyzetű gyermekek ingyenes étkeztetéséért. Nyáron sikerült elérnie, hogy az iskolabezárások alatt is ételhez jussanak a nehéz helyzetben lévő gyermekek. A brit parlament azonban a múlt héten nem fogadta el javaslatát, miszerint 2021 húsvétjáig az iskolai szünetek alatt is biztosítani kellene az ingyenes étkeztetést, a 22 éves focista ennek ellenére komoly támogatókat szerzett az ügynek, sőt karitatív munkájáért kitüntetést is átvehetett II. Erzsébet királynőtőlA petíció pedig, amit azért indított, hogy a parlament döntése ellenére az iskolai szünet alatt is ingyenes legyen az étkeztetés, pont tegnap érte el az 1 millió aláírást. Közéleti szerepvállalása miatt komoly kritikákat is kapott, egyes vélemények szerint ugyanis inkább a játékkal kellene foglalkoznia. Mesterhármasával alighanem kritikusainak is üzent, hogy pályán kívüli tevékenysége nem veszi el figyelmét a focitól. 

„Marcus megmutatta, hogy egyidőben tud fókuszálni a pályán és a pályán kívül történő dolgokra is. Nagyon jól szállt be a cserepadról a mérkőzésbe ”- fogalmazta meg Solskjaer.

Maga Rashford pedig Twitteren üzent: „Három gól, 16 perc, 1.030.000 aláírás. Nem tudom abbahagyni a mosolygást, nagyon régóta várok erre. Bárcsak a szurkolók is itt lehettek volna, hogy együtt éljük ezt át.”


Rashford különösen erős abban, hogy fontos mérkőzéseken találjon be a kapuba. Emlékezetessé vált bemutatkozása 2016-ban, mikor az Arsenal ellen 18 évesen két gólt lőtt és egy gólpasszt is kiosztott, így a United 3:2-re legyőzte az Ágyúsokat. Majd egy hónappal később, a városi rangadón Rashford góljával múlták felül a Manchester City-t. Az előző és az idei szezont figyelembe véve pedig kilenc találatot szerzett a Premier League topcsapatai ellen. Ez alatt az idő alatt egy játékos sem rúgott több gólt a legnagyobb Premier League-kluboknak. Még döbbenetesebb adat, hogy ezt a kilenc gólt mindössze 12 találkozón hozta össze. Danny Ings a Southamptonból, aki szintén kilenc találatot szerzett a nagy együttesek ellen, ugyanezt a számot 16 mérkőzésen produkálta, míg a listán egy találattal lemaradó Pierre-Emerick Aubameyang 14 találkozón lőtt nyolc gólt.


Rashford a pályán kívüli tevékenysége mellett focistaként is folyamatosan megmutatja érettségét. A Lipcse ellen szerzett első góljánál például annak ellenére sem állt meg, hogy jól látta, a partjelző beintette a lest. Mint utólag kiderült, ez remek döntésnek bizonyult, a VAR ugyanis megadta a gólt.

„Az az érzésem volt, hogy a saját térfelemről indultam, ezért kicsit össze is zavarodtam, mikor a felemelt zászlót láttam. Együtt kell dolgoznunk a VAR-ral, ez is része a játéknak. Minél gyorsabban hozzászokunk, annál jobb"- nyilatkozta a mérkőzés után első góljáról Rashford.

Az is jól jelzi, hogy a fiatal focista igazi csapatjátékosként működik, hogy mikor a 87. percben büntetőhöz jutott a Manchester United, az akkor két gólnál járó Rashford nem ragaszkodott ahhoz, hogy ő végezze el a tizenegyest, és biztosan összejöjjön neki a mesterhármas, hanem átengedte a lehetőséget az előre megbeszélt tizenegyesrúgó Anthony Martialnak, aki így első gólját szerezte a szezonban.

Rashford 22 éves korára játékával és aktív közéleti szerepvállalásával is erősen letette névjegyét. A hétvégén pedig az az Arsenal lesz a United ellenfele, amely együttes ellen az angol focista először mutatta meg magát a világnak. 

részben via és via 

Hozzászólások