Bajnokok Ligája - Az Atalanta sztárja BL-győzelemről és egy Messi elleni párharcról álmodozik
Az Atalanta sztárja BL-győzelemről és egy Messi elleni párharcról álmodozik
Fotó: Europress/AFP

Az Atalanta sztárja BL-győzelemről és egy Messi elleni párharcról álmodozik

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/12 13:53
Az Atalanta már biztosította a helyét a legjobb nyolc között a Bajnokok Ligájában, miután a bergamói kiscsapat 8-4-es (!) összesítéssel, meggyőző játékkal kiejtette a Valenciát a sorozatból. Papu Gómez, az olaszok egyik kulcsjátékosa nem elégedett meg a már így is történelminek mondható sikerrel, még a végső győzelmet is elképzelhetőnek tartja. Akár Lionel Messi testén keresztül is.

Normál esetben talán megmosolyogtató lenne az Atalanta játékosának magabiztossága, azonban az idei BL-szezon a megszokotthoz képest teljesen más lebonyolítás szerint zajlik le. Ha igazak a kiszivárgott hírek, a nyolcaddöntők hátralévő visszavágóit az eredeti helyszíneken játsszák le, a negyeddöntőktől kezdve viszont semleges pályán (valószínűleg Lisszabonban) folytatódnának a küzdelmek, és az oda-visszavágós rendszer helyett egyetlen meccsel dőlne el a továbbjutás. Ez pedig meglehetősen nyílttá teheti a küzdelmeket.

Jövő szerdán dönt az UEFA a BL-ről, az El-ről és az Eb-pótselejtezőkről | Eurosport

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) vezető testülete jövő szerdai videokonferenciás ülésén dönt a Bajnokok Ligája és az Európa-liga folytatásáról, valamint a jövő nyárra halasztott Európa-bajnokság helyszíneiről és a kontinensviadal márciusban elmaradt pótselejtezőiről. A két klubsorozat márciusban a nyolcaddöntőknél szakadt félbe, s a jelenlegi tervek szerint augusztusban egy városban fejeznék be.

Sok hiba nem fér bele, és a párharcok első mérkőzésein gyakran tapasztalt puhatolózásra sincs lehetőség. Ez - hangozzon bármennyire is furcsán - akár az Atalanta malmára is hajthatja a vizet, Gianpiero Gasperini csapata ugyanis egyfajta felfogásra van bekalibrálva. Kis túlzással mindegy, hogy a Lecce otthonában vagy a Camp Nouban játszik, az Atalanta a támadásra törekszik, és más nem is áll jól neki, védekezésben ugyanis - a Serie A-szinten is gyenge, de minimum átlagos képességű védői miatt - vannak hiányosságai a csapatnak.

"Ha az Atalantával játszol, egy dolgot biztosan nem tehetsz: nem veszítheted el a középpályát, és semmiképpen nem hagyhatod, hogy széthúzzák a pálya közepét, mert az így nyert üres területekből indulva biztosan lemészárolnak. A gólokat észvesztő tempóban szóró bergamóiak nemcsak bárkit képesek nyomás alá helyezni ezzel a taktikával, de ahogy szerdán kiderült, gólokra is váltják a helyzeteiket" - írta Mártha Bence kollégánk, miután az Atalanta valóban lemészárolta a Valenciát a BL-ben a legjobb 16 között.

Nem volt kész a valenciai házi, tovább írja a BL-szezon legjobb sztoriját az Atalanta | Eurosport

Az Atalanta feltörölte a San Sirót a Valenciával a BL-nyolcaddöntők második játéknapján, és bár a bergamóiakat ismerve ez a párharc sem lefutott még, azért jó esély van rá, hogy tovább írhatják az idei európai futballszezon egyik legjobb sztoriját. Bergamo Lombardia harmadik legnagyobb városa (Milánó, illetve a gyűlölt ősi rivális, Brescia után), de így is alig 120 ezren lakják.

Odáig nem mennénk el, hogy esélyesnek kiáltsuk ki az Atalantát, azon viszont egyáltalán nem csodálkoznánk, ha menne még egy kört a sorozatban, akár egy vaskos meglepetés árán is. Gómez pedig pláne nem tartja esélytelennek csapatát. "Megérintettük az eget, amikor a klub és a város számára is történelmi pillanatot élhettünk át. Hihetetlen, hogy mindez félbeszakadt. Most már a negyeddöntőben vagyunk a BL-ben, és őszintén hiszem, hogy az egymeccses felvonások kedveznek nekünk, mert 90 perc alatt bármi történhet. Látványos lesz!"

Gómez újságírói kérdésre azt is elmondta, melyik csapattal döntőzne szívesen. Szerinte a spanyolos stílus kedvezne leginkább a számukra, azt pedig külön megtiszteltetésnek érezné, ha Lionel Messivel csatázhatna. "Talán egy spanyol csapat lenne a legjobb, remélhetőleg Leo Messi Barcelonája. A játékstílusunkból kiindulva azt gondolom, hogy egy spanyol csapattal szemben több esélyünk lenne, mint az angolok vagy a németek ellen" - magyarázta a futballista, aki most már nagyon várja, hogy pályán lehessen. Ez azonban nem mindig volt így.

Elfeledett zsenik viszik előre az utóbbi évek legvalószínűtlenebb sikertörténetét | Eurosport

Az utóbbi évek egyik legvalószínűtlenebb sikertörténete Bergamóban íródik, ahol pár év alatt - kis túlzással a semmiből - BL-negyeddöntős csapat épült. Az Atalanta két legnagyobb sztárja legalább ennyire váratlanul került a rivaldafénybe, mindketten bőven a harminchoz közelítve kezdték megmutatni tudásuk legjavát. Ma már a világ egyik leghalálosabb támadóduóját alkotják. Szicília, 2013.

 

Észak-Olaszországban épp Bergamo volt a járvány gócpontja - szakértők szerint ebben a nézők előtt megrendezett BL-párharc is szerepet játszott -, mostanra azonban sokat javult a helyzet. "Ha két hónappal ezelőtt kérdeznek, folytatnám-e, nemmel feleltem volna. Most azonban biztonságosabb, a vírus kevésbé tűnik agresszívnek, a játékra szavazok. A Serie A olyan iparág, amely milliókat érint, sok ember a futballból él, nem csak a játékosok. A futball látványosság, és nagyon várjuk a folytatást, nem gondolunk arra, hogy 43 napon belül 13 meccsünk lesz."

via goal.com

Hozzászólások