Bajnokok Ligája - Padlóra küldte a Barca a Liverpoolt, a kegyelemdöfést azonban elszalasztotta
Padlóra küldte a Barca a Liverpoolt, a kegyelemdöfést azonban elszalasztotta
Fotó: Europress/AFP

Padlóra küldte a Barca a Liverpoolt, a kegyelemdöfést azonban elszalasztotta

Németh DánielNémeth Dániel
2019/05/02 17:13
Az eredmény láttán úgy tűnhet, a Barcelona lefocizta a Liverpoolt a szerdai BL-elődöntőben, holott a mérkőzés nagy részében kiegyenlített küzdelem folyt a pályán. Két dolog döntött: a helyzetkihasználás és a duplázó Lionel Messi zsenialitása; utóbbira még a világ legjobb kapusát és belső védőjét soraiban tudó Liverpoolnak sem volt válasza.

Egyenes kieséses párharcok során gyakori, hogy az első mérkőzésen mindkét fél az óvatosságra helyezi a hangsúlyt, ezért aztán az - legalábbis semleges nézők számára - unalomba fullad. Szó sem volt hasonlóról a BL szerdai elődöntőjében, ahol a Barcelona és a Liverpool egyaránt a győzelemre hajtott, így egy intenzív, a vártnál sokkal nyíltabb találkozót láthatott a közönség. Messi duplája valószínűleg eldöntötte a párharcot, de ha a visszavágóra hatékonyabb Liverpool fut ki, jöhet még fordulat.

Tartottak egymástól

Taktika terén Ernesto Valverde és Jürgen Klopp is bevállalt néhány merész megoldást, a kezdőcsapat összeállításánál azonban mindkét edző a biztonságra ment rá. Valverde 4-4-2-vel kezdett, a védelem jobb oldalán Sergi Roberto, egy sorral előtte Arturo Vidal kapott lehetőséget. Klopp két helyen változtatott, a nem teljesen egészséges Roberto Firmino helyére Georginio Wijnaldum került be, a védelem jobb oldalát pedig a védekezésben hasznosabb Joe Gomez kapta meg Trent Alexander-Arnolddal szemben.

SMT1.png Fotó: Europress/AFP

A letámadás mindkét csapat védekezésében hangsúlyos szerepet kap, ezért az senkit sem lephetett meg, hogy Klopp és Valverde egyaránt presszinggel próbálta zavarba hozni a másikat. Ebben a műfajban a Liverpool alighanem a világ legjobb csapata jelenleg, a Barcelona viszont hagyományosan jól dolgozik nagy nyomás alatt. Ezúttal sem volt másképp, a katalánok tudatosan készültek a Klopp-féle letámadásra, és a találkozó nagy részében semlegesíteni tudták az angol rohamokat.

Klopp főként a védelem jobb oldalát próbálta erősíteni, mivel tartott Jordi Alba felfutásaitól: Fabinho ezen az oldalon Ivan Rakiticet helyezte nyomás alá, James Milner (később Henderson) pedig Alba körül próbálta lezárni a területeket. Philippe Coutinho mozgása volt a kulcs a Barca támadásépítéseinél, a brazil sokszor visszalépett (így megosztva Gomez figyelmét), ezzel megnyitva a folyosót a balhátvéd előtt. Alba volt az első félidő legveszélyesebb játékosa, így nem véletlen, hogy ő készítette elő a vezető találatot:

tökéletes ütemben középre tette a labdát, a két belső védő között lendületből érkező Luis Suárez pedig ragyogó mozdulattal megszerezte idei első BL-találatát.

Fontos hiányzók

Kollégájához hasonlóan Valverde is kockáztatott, akár azt is mondhatnánk, nagyon bízott védői egyéni képességeiben. Néhányszor előfordult, hogy a letámadással belehajszolták a labdavesztésbe az ellenfelet, azonban ha a presszinget átjátszotta a Liverpool, óriási terület nyílt az angolok előtt. Ez a forgatókönyv Naby Keita számára lehetett volna a legideálisabb a cselezői készsége és a sebessége miatt, azonban a guineai középpályást a 24. percben sérülés miatt le kellett cserélni.

075_urbanandsport-spainfcb190501_np1JP.jpg Fotó: Europress/AFP

Leginkább Sergi Roberto tűnt sebezhetőnek a Barca-védelemben, az első félidőben egyértelműen a szenegáli volt a Liverpool legveszélyesebb játékosa: Henderson passzát követően volt egy óriási lehetősége is, de csúnyán a kapu fölé durrantott. Gyakran került veszélyes pozíciókba Mohamed Salah is, viszont a Liverpool támadásai gyakran elakadtak a befejezéseknél, utolsó passzoknál. Nem csak az átrendeződéseknél rendkívül hasznos Keita, de Firmino hiánya is érződött az angolok játékán.

Jobban kezdett a Liverpool

A második félidő eleje egyértelműen a Liverpoolé volt, a Klopp-csapat többször közel járt a gólszerzéshez. Egy ragyogó támadást követően Milner érkezhetett lendületből a tizenhatos környékén, a középpályás lövése azonban könnyű falat volt Marc-André ter Stegen számára. Nem úgy, mint Salah bő 16 méterről eleresztett lapos próbálkozása, aminél óriási bravúrt kellett bemutatnia a német hálóőrnek. Főleg jobb oldalon vezetett veszélyes akciókat a Liverpool, ahol Henderson, Gomez és Salah összjátékai nyomán többször bajba került a Barca.

Erre reagálnia kellett Valverdének is, mielőtt teljesen kicsúszik a kezei közül az irányítás. Coutinho helyére érkezett Semedo, aki elfoglalta helyét a védelem jobb oldalán, így Sergi Roberto egy sorral feljebb lépett, Vidal pedig áthúzódott a középpálya bal oldalára. Fontos megjegyezni, hogy bár a második félidőben a Liverpool irányított, a kialakított helyzetek alapján kiegyenlített küzdelem folyt a pályán, egészen a 75. percig mindkét csapat 0,75 körüli xG-vel rendelkezett. De aztán jött Messi.

Az argentin világklasszis ragyogó passzal kiugratta Sergi Robertót, akitől Suárezhez került a labda. Az uruguayi csak a felső lécet találta el, a kipattanóra viszont Messi csapott le, aki lényegében besétált a kapuba a labdával. Pár perccel később szabadrúgásból volt eredményes: 26 méterről a felső sarokba bombázta a labdát. A hajrában a Liverpool szépíthetett volna, de Rakitic előbb a gólvonalról kotorta ki a labdát, majd Salah az ismétlésnél a kapufát találta el. Lezárhatta volna a Barca is a párharcot, de a hajrában két kontrát is elpuskázott.

Izgalmas lehet a visszavágó

A meccs végétől eltekintve - ahol a Liverpool elkeseredetten hajtott a szépítésért - kiegyenlített küzdelem zajlott a két csapat között, egészen addig, amíg Messi két egyéni villanással el nem döntötte a találkozót. Ez pedig a visszavágó szempontjából fontos lehet, mert a Liverpool nem játszott alárendelt szerepben (vagy úgy egyáltalán rosszul) és az Anfielden egészen biztosan hatékonyabb arcát mutatja majd az angol csapat. Hogy ez elegendő lesz-e a fordításhoz, az már egy másik kérdés.

075_urbanandsport-spainfcb190501_npoaf.jpg Fotó: Europress/AFP

Érdekes lehet továbbá, hogy melyik oldalon lesznek bosszúsabbak a kihagyott helyzetek miatt. Amennyiben Firmino lövése vagy Salah kapufája bemegy, a Liverpool szinte kényelmes helyzetből várhatná a visszavágót, mert egy 2-0-s hazai siker egyáltalán nem elképzelhetetlen. A katalánok pedig talán azért aggódhatnak valamelyest, mert a hajrában megvolt a lehetőségük, hogy megsemmisítsék a Liverpoolt, azonban egyik kontrából sem született gól: előbb Suárez, majd a helyére beszálló Ousmane Dembélé hibázott nagyot.

Kevés az esélye, hogy a Barcelona egymást követő években ugyanabba a folyóba lépjen, azonban nem lehet szó nélkül elmenni a tavalyi negyeddöntő mellett, amit 4-1-es előnyről nem tudott befejezni Valverde csapata. Ezúttal egy jobb képességű, de mindenekelőtt jobban összerakott ellenfél vár majd Messiékre, egy olyan közönség előtt, amely mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy megnehezítse a vendégek dolgát. Láttunk már nagyobb csodát a BL-történetében, mint amire a Liverpool készül. 

Hozzászólások