Bajnokok Ligája - Neymar UEFA-vizsgálattal nézhet szembe a PSG BL-kiesését kommentáló mondatai miatt
Neymar UEFA-vizsgálattal nézhet szembe a PSG BL-kiesését kommentáló mondatai miatt
Fotó: Europress/AFP

Neymar UEFA-vizsgálattal nézhet szembe a PSG BL-kiesését kommentáló mondatai miatt

Takács MártonTakács Márton
2019/03/13 17:10

Neymar érthető módon nagyon feldúlt és csalódott volt a Paris Saint-Germain - Manchester United Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő második mérkőzése után, melyen az MU 3-1-re nyert és kiejtette a párharc első meccsén 2-0-ra diadalmaskodó PSG-t. Pláne, hogy sérülése miatt a lelátón, tehetetlenül kellett végignéznie csapata vereségét és búcsúját a BL idei sorozatától. 

Azt talán nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy a meccs utáni Insta-sztorijában túllőtt a célon.

Ez egy szégyen! Az UEFA kiválasztott négy embert, aki semmit sem tud a futballról, hogy a lassítás alapján döntéseket hozzon. Nem történt szabálytalanság. Hogyan lehetne háttal a labdának [szándékosan] kezezni? Basszátok meg magatokat!"  - javasolta üzenetében a brazil klasszis.

Neymarnak abban igaza lehetett, hogy a szabálykönyv alapján Presnel Kimpembe kezezése nehezen minősülhetett szabálytalannak. Az ugyanis kimondja, hogy "a kéz helyzete még nem jelenti azt, hogy szabálytalanság történt ", tehát hiába hosszabbította meg a testét a félig nyújtott karjával, ezzel még nem vétett a vonatkozó szabályok ellen. Azon pedig hosszasan lehetne vitatkozni, hogy a francia védő ebben a helyzetben - háttal a labdának - kezezhetett-e szándékosan. Íme a szabály:

"A labda kezezésekor egy játékos a kezével, vagy a karjával szándékosan kerül érintkezésbe a labdával.

A következőket kell figyelembe vennie:

  • a kéz mozog-e a labda fele (és nem a labda a kéz felé);
  • az ellenfél és a labda közötti távolság (váratlan labda);
  • a kéz helyzete még nem jelenti azt, hogy szabálytalanság történt;
  • a labda érintése egy kézben lévő tárggyal (ruházat, sípcsontvédő stb.)
  • szabálysértésnek számít;
  • a labda megdobása egy tárggyal (cipő, sípcsontvédő stb.) szabálysértésnek számít."

Ahogy korábbi cikkünkben írtuk, Neymar reakciója túlzó volt, Thomas Tuchel azonban megértőnek bizonyult a klasszissal szemben. "Néha egy-egy nagy vitában mindannyian használunk olyan szavakat, amiket néhány órával később megbánunk. Láttuk, milyen érzelmek tomboltak benne, hogy együtt élt velünk és mennyire segíteni akart nekünk, legalább a negyeddöntőktől. Minden mérkőzésen a körmeit rágja, amin nem léphet pályára, nem lehetünk vele túl szigorúak. Mindenkinek nehéz, aki nem játszhat és tehetetlen." 

Tuchel azt is hozzátette, hogy nem kell túlértelmezni ezt az üzenetet, hiszen Neymar a döntés hevében, hirtelen felindulásból kürtölte világgá fájdalmát. 

Megvédte edzője az MU elleni zakó után vállalhatatlanul őrjöngő Neymart | Hosszabbítás

Már a lefújás pillanatában, a televíziós felvételeken lehetett látni, hogy Neymar nehezen viselte csapata meglepő, 3-1-es vereségét - és kiesését - a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Nem sokkal később rávetette magát az Instagram-oldalára is, ahol adott néhány, nem túl barátságos tanácsot a hajrában büntetőt ítélő játékvezetőknek. Thomas Tuchel, a párizsiak vezetőedzője megvédte klasszisát.

Az UEFA-nak érthetően nem tetszett a világ legdrágább futballistájának obszcén megnyilvánulása, a szerdai fejlemények szerint az Európai Labdarúgó-szövetség vizsgálatot indít az ügyben, Neymar pénzbüntetésre és eltiltásra is számíthat. 

Az UEFA azt írja közleményében, hogy "az UEFA Fegyelmi Szabályzatának 31 (3) (a) pontja szerint, az UEFA ezennel bejelenti, hogy a kijelölt Etikai és Fegyelmi Ellenőr vizsgálatot kezdeményez amiatt, mert a Paris Saint-Germain játékosa, Neymar a közösségi médiában bírálta a 2018/19-es Bajnokok Ligája-sorozat március 6-án vívott PSG-Manchester United mérkőzésén történteket."

Neymar január 23-a óta nem léphetett pályára a PSG mezében, aznap, a Strasbourg ellen 2-0-ra megnyert mérkőzésen sérült meg. Már Párizsban dolgozik a rehabilitációján, egy Katarban folytatott orvosi értékelést követően. 

Hozzászólások