Bajnokok Ligája - Miért tűnik reménytelen ötletnek (jelenleg) a Bajnokok Ligája megújítása?
Miért tűnik reménytelen ötletnek (jelenleg) a Bajnokok Ligája megújítása?
Fotó: Europress/AFP

Miért tűnik reménytelen ötletnek (jelenleg) a Bajnokok Ligája megújítása?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/05/18 10:01

Néhány napja kiszivárgott az Európai Klubok Szövetsége (ECA) tervezete a Bajnokok Ligája megújítására vonatkozóan. A labdarúgást követők félelme, hogy a Bajnokok Ligája egy félig zárt ligává válik, hogy a leggazdagabb 1% teljesen elszakad a többiektől, hogy a nemzeti bajnokságok lényegtelenné válnak, valamint hogy az utánpótlásból érkező játékosok sokkal nehezebben kerülnének elitcsapatokhoz. Azonban úgy tűnik, egyelőre fellélegezhetünk.

Az utolsó romantikusok halála: így öli meg magát végleg a klubfutball | Hosszabbítás

Kiszivárogtak a Bajnokok Ligája megreformálásának tervei, amiket így lehet röviden összefoglalni: a nemzeti bajnokságoknak reszeltek, végleg azoké lesz minden bevétel, akik már most is a leggazdagabbak, többé már meg sem próbálják játéknak eladni az üzletet, és amelyik kicsi megpróbál a nagyokkal játszani, az is könnyen ráfaraghat.

Itt már leírtuk a topklubok motivációit, azonban az elképzelés mögött leginkább meghúzódó erők (Juventus, Bayern München, Barcelona, Real Madrid) komoly ellenállásba ütköztek, amelyet egyelőre nem tudnak leküzdeni. Vannak olyan szuperklubok is, amelyek ellenzik a jelenlegi tervezet lebonyolítási formáját, továbbá a hazai ligák (La Liga, Ligue 1, Serie A) bíróságon támadnák meg a reformot, és az elszakadni vágyók kizárásával fenyegetőznek.

Az ECA azért siet, mert a 2024-es FIFA naptárat hamarosan véglegesíteni kell, és az akkor beálló rend évekig fent fog állni, tehát nem mondhatják azt, „majd bevezetjük 2025-től”.

Lebonyolítási rendszer röviden összefoglalva:

 • Csoportonként az első hat helyezett automatikusan kvalifikálna a következő évi BL-re is
 • Csoportonként az utolsó két helyezett a következő évi Európa-ligába „csúszik” vissza, kivéve, ha a bajnokságukban kvalifikálják magukat a BL-re
 • A négy EL-elődöntős pedig automatikusan feljutna a BL-be
 • Lennének meccsek egyes hétvégéken is (a bajnokságok kárára)

Előző héten Josep Maria Bartomeu és Andrea Agnelli (Barcelona és Juventus) azt mondták, a szurkolók is ezt szeretnék. Na, itt lehet mondani, hogy ez baromság!

Agnellinek különös mániája az NFL-el való összehasonlítás, hogy a BL-nek az NFL-hez hasonló zárt ligát kellene működtetnie. Hogy ez miért borzasztó összehasonlítás?

 • Az NFL-ben több meccs van. 267 meccs az NFL-ben, 125 a BL-ben, több mint kétszer annyi a különbség, vagyis ennyivel több „terméket tesz” a piacra az NFL.
 • Egy BL-meccs 90 perc+15 perc félidőig tart, míg egy NFL meccs kb. 3 óra. Több műsoridő, több reklám, több bevétel a tv-nek, amiből több bevétele lesz a ligának.
 • NFL-ben több a játékmegszakítás, ezért sokkal több reklám futhat, míg a foci egy folyamatos játék, amelyet nem szakíthat meg a reklám, csak a félidőben.
 • AZ NFL csak vasárnap van, illetve főműsoridőben csütörtökön és hétfőn, ergo sokkal többen tudják nézni, hiszen a meccsek 95%-a vasárnap van, ezért több emberhez ér el.
 • Az NFL monopolhelyzetben van, vagyis Tom Brady-t csak az NFL-ben láthatjuk, de Lionel Messit láthatjuk a bajnokságban, a kupában, a BL-ben, és a válogatottban, vagyis az NFL exkluzivitása további értéket ad az amerikai ligának.
 • NFL-nézők gazdagabbak. USA 1 főre eső GDP-je 53 000 $, míg az EU-ban ez 20%-al kevesebb (40 000 $). Igen, a foci globálisabb, de Ázsiában hányan kelnek fel hétköznap hajnal 3-kor meccset nézni? Afrikában kevesebb, mint 10 000$ az 1 főre jutó GDP, és Afrika több, mint fele 3000 $ alatt van).
 • Az NFL zárt, vagyis mindig jelen vannak ugyanazok a csapatok. Amikor a CBS megveszi az AFC-főcsoport közvetítési jogait, tudja, hogy a New England Patriots a csomag része lesz 2019-ben, 2020-ban, és 2035-ben is.
 • Az NFL igazságosabb, hiszen a bizonytalan kimenetelre törekszik a kemény fizetési sapkával, a drafttal, a szabadügynökséggel. A foci pont az ellenkezője ennek.

 

000_1D04ZK.jpg Ha látni akarjuk Brady-t, csak az NFL-mérkőzésein tudjuk, amelyek időpontja nagyon kedvező a fogyasztók számáraFotó: Europress/AFP

24 csapat automatikusan bejutna a jövő évi BL-be, miközben a kiesőkkel mi lesz? Ha már matematikailag is kiesnek, akkor mennyire veszik komolyan a számukra tétnélküli meccseket? Ugyanez igaz a bajnokikra is, hiszen ha kvalifikálsz a jövő évi BL-re, és közben az ideire is koncentrálsz, akkor a tartalékcsapatoddal lépsz pályára a bajnokságban?

A hazai ligák hallani sem akarnak a tervezetről, hiszen ha hétvégén lennének egyes BL-meccsek, akkor mi lesz egy Real Madrid-Getafe bajnoki esetén a Getaféval? Csak ülnek a játékosok hétvégenként a fenekükön, és ennyi?

Azt fontos tisztázni, hogy a labdarúgás zöme nem az elitklubokból áll. Rengeteg szurkolója van a francia bajnokság maradék 19 klubjának Franciaországban, bár a média úgy állítja be, hogy azok nem számítanak. Akár Angliára is gondolhatunk, hogy a Leyton Orient feljutását több, mint 8000-en ünnepelték a negyedosztályban, miközben az NB1-ben hány csapat átlagol ekkora átlagnézőszámot?

A nagy klubok azzal érvelnek, hogy többet invesztálnak, ezért többet is veszíthetnek, csakhogy a Pénzügyi Fair Play bevezetése óta Európa topligáiban összesen több mint félmilliárd dollár profitot regisztrálhattak tavaly. A Premier League klubok 85%-a nyereséges volt tavaly.

A Juventus csak több pénzt akar hozni a saját részvényesei számára (akik az Agnelli család tagjai…), míg a két spanyol óriásnál még azok sincsenek, tehát még durvábban meggazdagodhatnak. Nem meglepő módon Javier Tebas La Liga-elnök bíróságra vinné az ügyet, és az általában visszahúzódó Richard Scudamore Premier League-főnök is rendellenesnek nevezte, és akkor az UEFA-tagállamok 97%-áról nem is beszéltünk.

Alexander Ceferin UEFA-elnök szerint az UEFA tanácsadóként vesz részt a megbeszéléseken, de valójában egyáltalán nem támogatják az ECA kezdeményezéseit. Az is probléma, hogy ki fektetne be ezek után a labdarúgásba, hiszen semmilyen bevétele nem lehetne mondjuk a Wolverhampton tulajának, hiszen a Premier League nagyon elértéktelenedne, a BL-be jutásra pedig semmi esélye nem lenne. Így komoly tőkétől esne el a sportág, amely veszélyeztetné annak jövőjét.

Végső sorban pedig a Premier League. Az angol liga, és az angol csapatok sem támogatják az ötletet, hiszen ők kiválóan megvannak a saját kis ligájukban, amely rekord TV-szerződéseket kötve anyagilag uralja a klubfutballt (lásd idei BL- és EL-döntő párosítás, amelyekbe be se jutott a két leggazdagabb angol klub).

000_QR650.jpg A Premier League sem támogatja a kezdeményezéstFotó: Europress/AFP

Ezért az angol nagy csapatok sem támogatják kontinentális riválisaik ötletét.

Az UEFA-tól való elszakadás, vagy a BL-reform évtizedek óta fenyeget, ám, jelenleg a rossz tervezés és a sima kapzsiság úgy tűnik, romba dönti az elképzelést.Hozzászólások