Bajnokok Ligája - Miért kell megváltoztatnunk a gondolkodásunkat a Bajnokok Ligája oda-visszavágós párharcairól?
Miért kell megváltoztatnunk a gondolkodásunkat a Bajnokok Ligája oda-visszavágós párharcairól?
Fotó: Europress/AFP

Miért kell megváltoztatnunk a gondolkodásunkat a Bajnokok Ligája oda-visszavágós párharcairól?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/04/02 09:44

Az utóbbi években többször is láthattuk, hogy a Bajnokok Ligájában bármi megtörténhet. Olyan hátrányokból sikerült felállni, vagy fordítani, amihez nem voltunk hozzászokva, hiszen az ezt megelőző évtizedben sokkal feszültebb, kevésbé nyílt meccset láttunk a BL-ben.

Ahogy a 2000-es évek elején egyre több Bajnokok Ligája közvetítés jutott el a háztartásokba, a rendszeres nézők is hozzászoktak a sorozat általános alakulásához, különösen az oda-visszavágós párharcok alakulását illetően.

Hozzászoktunk ahhoz, hogy az idegenben lőtt gól milyen fontos, hogy egy döntetlen milyen jó eredmény a vendég csapatnak az odavágón, mert aztán a hazai pályán egy győzelemmel továbbjut.

Azonban Pep Guardiola Barcelonába érkezése megújulást hozott a játékba, amelyet csak tetőzött az erre a játékstílusra adott válasz, amelyet a letámadásra épülő játékkoncepció volt.

Az idei kiírás előtt csak hat csapat jutott tovább azután, hogy az első meccset elveszítette hazai pályán, ám idén csak a nyolcaddöntőben két csapat is csatlakozott ehhez a hatos listához, a Manchester United, és az Ajax. A United ráadásul az első a sorozat történetében, amely úgy jutott tovább, hogy hazai pályán több gólos vereséget szenvedett az odavágón.

Pár évvel ezelőtt láttuk a Barcelona fordítását a Paris Saint-Germain ellen, miután 0-4-ről sikerült fordítaniuk, és 6-1-re győzni a Nou Campban, tavaly pedig a Juventus vezetett 3-0-ra a Santiago Bernabéuban a torinói 3-0-s vereséget követően, egészen Cristiano Ronaldo hajrában lőtt 11-es góljáig. Idén láttuk az Ajax és a Manchester csodáját, ám olyan eredményeket is láttunk, amelyek régen szokatlanok voltak.

mu1.jpg Fotó: Google

Az esetek több, mint 50%-ában továbbjut az a csapat, amely az odavágón idegenben ér el egy 0-0-s döntetlent, ám tavaly a Sevilla (Manchester United), idén pedig a Liverpool (Bayern München) tudott nyerni egy történelmileg nagy klub otthonában a visszavágón.

mu2.jpg Fotó: Google

Ezért is érdemes óvatosan latolgatni a negyeddöntők esélyeit. Míg a Liverpool és a Juventus tényleg egyértelmű favoritnak tűnik, a Tottenham és a Manchester United sem esélytelen a Barcelona és a Manchester City ellen. A Bajnokok Ligájában sokszor uralkodik az irracionalitás, és elég meglepő lenne, ha minden papírforma szerint alakulna a legjobb nyolc között.

bl1.png Itt láthatjuk, hogy 2005-2006 és 2007-2008, valamint 2016-17 és az idei szezon közötti összehasonlítások alapján a meccsek hány %-ában szerez gólt mindkét csapat, és születik 2,5-nél több gól meccsenként. Mivel sokkal több a gól, sokkal több a fordulat is.

bl2.png Itt látható, hogy mennyivel több gól születik meccsenként és párharconként. Egészen drasztikus a párharconkénti több, mint 6 gólra való növekedés.

Azt a trendet is érdemes megfigyelni, hogy egyre nagyobb arányban jutnak tovább olyan klubok, amelyek idegenben játszák a visszavágót, ugyanis az odavágón ki tudják használni a hazai pálya adta komfortérzetet, és mivel idegenben lőtt gólok száma megnövekedett, egy gyengébb otthoni eredmény után is vissza lehet jönni a párharcba a visszavágón.

Egy biztos, az odavágók után ritkán dől el a továbbjutás, ezért nem szabad leírni az odavágókat hazai pályán játszó csapatokat!

 


Hozzászólások