Bajnokok Ligája - Messi csattanós választ adott az MU ígéretes kezdésére
Messi csattanós választ adott az MU ígéretes kezdésére
Fotó: Europress/AFP

Messi csattanós választ adott az MU ígéretes kezdésére

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/17 14:10
Végy egy csipetnyi Messi-zsenialitást, fűszerezd meg egy bizonytalankodó védelemmel, és nagyjából pont az lesz a végeredmény, mint a kedd esti FC-Barcelona-Manchester United Bajnokok Ligája mérkőzésen. Az angolok bő negyedóráig tudták izgalmassá tenni a visszavágót, végül azonban kijött a két csapat közötti tudáskülönbség, így a katalánok megérdemelten jutottak a négy közé.

Azok után, hogy a Paris Saint-Germain kétgólos előnyét nem tudott megtartani - egy sérülésekkel is megtizedelt - Manchester United ellen, indokolt volt az óvatosság barcelonai részről. Amióta Ole Gunnar Solskjaer visszatért a manchesteriek kispadjára, többször megmutatta már mentális erejét ez a társaság, ami a norvég taktikájával és jó adag szerencsével kiegészülve, időnként félelmetes elegyet alkotott.

Hosszabb távon azonban elkerülhetetlennek tűnt, hogy az eredményekben is megmutatkozzon, miszerint ezt a Manchester United még messze nem az a szint, amit Sir Alex Ferguson alatt megszokhattunk. Egy pillanatra ugyan felcsillant a remény, hogy az angolok szorossá tehetik a párharcot, végül azonban az egyéni hibák megpecsételték az MU sorsát, a Barca pedig úgy jutott tovább nagyon simán, hogy úgy igazán jól nem is kellett játszania.

Ígéretes kezdés a vendégektől

Solskjaer pontosan tudta, hogy - hasonlóan a PSG elleni visszavágóhoz - leginkább akkor lehet esélye a manchesterieknek, amennyiben korán el tudják venni a Barcelona lélektani és gólban is kifejezhető előnyét. Ennek megfelelően elképesztő iramban kezdődött a találkozó, ami jelentős gondot okozott az első negyedórában a hazaiaknak, védekezésben rendkívül bizonytalannak tűnt a Barcelona.

075_urbanandsport-spainfcb190416_npd4A.jpg Fotó: Europress/AFP 

Marcus Rashford már az első percben gólt szerezhetett volna egy villámgyorsan végigvitt akciót követően, de próbálkozása a keresztlécen csattant. Alig két perccel később már Scot McTominay került helyzetbe, azaz inkább csak kerülhetett volna, mert a labdaátvétellel alaposan meggyűlt a baja, így lövésig már nem jutott el a támadás. Mint kiderült, ezzel nagyjából el is lőtte összes puskaporát a United.

Mert a Barcelona fokozatosan kezdte átvenni a mérkőzés irányítását, és ugyan Solskjaer agresszív letámadása változatlanul nem ízlett a katalánoknak, viszonylag hamar megtalálták a letámadásban részt vevő középpályások mögött őrizetlenül maradt területeket. Az első igazi Barca-lehetőségre azonban a 11. percig kellett várni, amikor Ivan Rakitic betört a tizenhatoson belülre, ahol gyanús körülmények között a földre került. 

Messi négy perc alatt eldöntötte

Elsőre úgy tűnt, a horvát középpályást hátulról buktatta Fred, a mérkőzést vezető Felix Brych rögtön be is fújta a tizenegyest. Még mielőtt azonban Lionel Messi elvégezhette volna a büntetőt, a játékvezető a videóbíró alapján megváltoztatta az ítéletet, valószínűleg jogosan. Az egyik kameraállásból ugyanis kiderült, Fred előbb rúgta el a labdát, és csak utána ért hozzá Rakitichez.

075_urbanandsport-fcbarcel190416_npBJT.jpg Fotó: Europress/AFP

Sokáig így sem kellett várni az első Messi-gólra, de ehhez épp annyira kellett az MU-védők bénázása, mint az argentin zsenialitása. Az ezúttal balhátvédként szereplő Ashley Young veszített labdát rossz helyen, ráadásul épp Messivel szemben. Az argentin előbb befűzte a kétségbeesetten menteni igyekvő Fredet, majd egy tökéletes lövéssel kilőtte a jobb alsót.

Ezzel szinte reménytelen helyzetbe került a Manchester United, hiszen legalább két gólt kellett volna szereznie Solskjaer csapatának a továbbjutáshoz, és még mielőtt egyáltalán felocsúdhatott volna a vendégcsapat, Messi másodjára is lecsapott. Ismét manchesteri közreműködéssel, ráadásul ez a hiba onnan jött, ahonnan valószínűleg a legjobban fájt, ugyanis David de Gea kezei között csúszott át az argentin erőtlen próbálkozása.

Coutinho hozzátette a forduló gólját

Innentől kezdve akár le is fújhatta volna Brych a találkozót, a lényegi kérdéseket eldöntötte Messi második találata. Ez érződött a csapatok mentalitásán is: a Barcelona teljesen átvette az irányítást, helyenként már-már megalázó egyszerűséggel tartotta meg a labdát, míg a Manchester United intenzitása meg sem közelítette az első negyedórában tapasztaltakat. Az is igaz, hogy azt a tempót egyébként sem tudta volna végig fenntartani az MU.

Akadt azért a kölcsönös egyetértésben eltöltött semmittevés mellett is néhány említésre méltó jelenet, például amikor Messi konkrétan bohócot csinált Jonesból (ilyenből egyébként akadt pár), majd hosszan szöktette Jordi Albát, aki lapos beadásával megtalálta a hosszú oldalon érkező Sergio Robertót. Gólt érdemlő akció volt, mindenesetre de Gea ezt másképp gondolta, és korábbi hibáját némileg kompenzálta egy emberfeletti bravúrral.

Philippe Coutinho a 61. percben beállította a végeredményt, méghozzá a játéknap - de könnyen lehet, hogy a forduló - legszebb találatával. A brazil támadó közel 30 méterről bombázott a manchesteri kapuba, de Geának ennél a lövésnél esélye sem volt a védésre. A hajrában még Marc-Andre Ter Stegennek is volt dolga, óriási bravúrral szedte ki a csereként beálló, a Camp Nouban régi ismerősnek számító Alexis Sánchez fejesét.

Lesz még itt tennivaló

Manchesteri részről valamelyest letaglózó lehet, hogy a Barcelona ennyire simán, 4-0-s gólkülönbséggel, és tulajdonképpen a párharc nagy részében félgőzzel játszva jutott tovább. De, ha lehet ilyen helyzetben ilyet mondani, ez a lecke hasznos lehet, az MU-nak a tudása alapján már a nyolcaddöntőben ki kellett volna esnie, és a mostani eredmény sokkal közelebb áll a realitáshoz, mint a PSG elleni csoda. Bőven lesz még dolga Solskjaernak.

075_urbanandsport-spainfcb190416_npL1U.jpg Fotó: Europress/AFP

Nyilván más szinten, de azért ez valamelyest igaz a Barcelonára is, volt ugyanis olyan szakasza a mérkőzésnek, amikor igencsak kereste a helyét a pályán. Egy erősebb ellenfél - például az elődöntőben a Liverpool - nagyobb valószínűséggel fogja tudni kihasználni a katalánok gyengeségeit. Amiből azért akadt néhány, különösen a védelemben, ahol a meccs korai szakaszában jókora fejetlenség uralkodott.

Addig kell ütni a vasat, amíg Messi ezen a szinten játszik, és ezt talán még időben felismerték a klubnál is. Aki látta az Ajax BL-menetelését, annak valószínűleg nem nagyon kell ecsetelni, mekkora vásárt csináltak a katalánok Frenkie de Jong szerződtetésével, és hogy mekkora fogás lehet Matthijs de Ligt. Az alapok megvannak a BL-győzelemhez, a nagy kérdés, hogy vajon már ebben az idényben visszatérhet-e a csúcsra a Barca.

Hozzászólások