Bajnokok Ligája - Melyek a Real Madrid atomjaira hullásának okai?
Melyek a Real Madrid atomjaira hullásának okai?
Fotó: Europress/AFP

Melyek a Real Madrid atomjaira hullásának okai?

Mátrai MárkMátrai Márk
2019/03/07 09:01

Története legsúlyosabb Bajnokok Ligájában elszenvedett vereségét könyvelhette el a Real Madrid az Ajax ellenA 4-1-es holland sikerrel záruló mérkőzésen egyértelművé vált, hogy lezárult egy korszak a Realnál. Most megvizsgáljuk, milyen okok vezettek oda, hogy ide jutott a klub.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely személyek milyen hibái vezettek a klub mai állapotához.

Florentino Pérez 

A klub első emberének szerepe megkérdőjelezhetetlen a hanyatlásban. 10 éve tart az elnök második ciklusa, azóta pedig sok víz lefolyt a Manzanares folyón.

A klub öt év alatt szerzett négy BL-trófeája a BL 1992-es megalakulása óta páratlan teljesítmény, amelyet valószínűleg sokáig nem fognak megismételni. Azonban egyik évben sem tűnt a csapat dominánsnak, nem említhető a csapat egy lapon Guardiola Barcelonájával, Sacchi Milanjával, vagy Michels Ajaxával. A Zidane vezetésével megszerzett 2016/2017-os bajnoki cím kivételével az elmúlt 6 évben nem nyert bajnokságot a csapat, és csak Ancelotti első szezonjában voltak hozzá közel.

Pérez Bajnokok Ligája iránt érzett „szerelme” áthatotta az öltözőt is, és a játékosok folyamatosan a februári BL-nyolcaddöntőkre időzítették formájukat, miközben a bajnokságban már komoly hátrányt szedtek össze a Barcelonával szemben.

Az, hogy nem számolt Zidane távozásával, az anticipáció és a fenntartható sikerességben való gondolkodás egyértelmű hiánya, továbbá az átigazolási piacon évek óta nem költ jelentős összegeket a klub.

Zidane alatt sem volt taktikailag szofisztikált a csapat, de a francia jól kezelte a csapatot az öltözőben (leszámítva Bale-t és Iscót), és ez a rutinnal, Ronaldo gólérzékenységével és némi szerencsével elegendőnek bizonyult a mindig a részleteken múló BL-ben.

Az, hogy nem pótolta Cristiano Ronaldót, hogy a Bale-projekt csak nem akar működni, hogy felkészületlensége miatt nem tudott megfelelő edzőt hozni Zidane helyére, és nem tud szembeszállni a kerettel, sokba került a Realnak. Most kénytelenek egy teljesen új csapatot építeni, ami rengeteg pénzbe kerül, amihez nem is biztos, hogy elegendő forrásuk van, hiszen évente 30 millió euró feletti összeget kell félretenni a Santiago Bernabéu felújításához. Csökkenteni kell az elvárásokat, és megtalálni a megfelelő edzőt (Pochettino?), aki egy olyan játékkoncepciót honosít meg, amely időtálló, illetve amely meghonosítására hagy időt a média, a közönség, és a vezetőség. Ha ez nem sikerül, csak dobálhatják a tárgyakat a falhoz, várva, hogy valami majd csak odaragad, de az sok fájdalommal fog járni.

Perez.jpg Fotó: Europress/AFP

Santiago Solari 

Január elején is megírtuk, hogy Solari mennyire gyengén teljesít, akár Lopeteguihez, akár a Manchester Unitedet átvevő Ole Gunnar Solskjaerhoz viszonyítva.

Solari soha nem tűnt egy ígéretes edzőnek a Castillában, amely komoly kérdéseket vetett fel érkezésekor, amikor a keret meghiúsította Antonio Conte érkezését. A Castilla csapata is olyan feszes, merev szerkezettel játszott, ami már az utánpótlás berkein belül problémákat okozott.

Solari képtelen volt arra, hogy a legjobb játékosai köré építse a csapatjátékot, ami ezen a szinten elégtelennek minősül. Marcelo, Kroos, Isco, Bale, Asensio nagyon gyenge szezont futnak, és a támadójáték Vinícius Jr. egy-egy elleni játékára, és a fiatal és Benzema közötti kombinációkra korlátozódott. Annak ellenére, hogy vannak olyan játékosaik, akikkel ki lehet alakítani egy jó labdakihozatali metódust, Solari ezt nem tette meg, és hiába bánt megfelelően a keret zömével az öltözőben, úgy tűnik, ez fontosabb volt a játékosok számára, mint hogy megfelelő szakmai munkában legyen részük.


rma1.png Fotó: Between the Posts

Zöld=várható gólkülönbség; kék=valódi gólkülönbség; szürke vonal=edzőváltás

Sergio Ramos és a keret 

Természetesen el lehet mondani a játékosoknál, hogy nincsenek elég jó formában, vagy nem harcolnak eléggé, de ezek nem szakmai megfogalmazások, és nem is igazán mérhetők, ezért igazságtalan lenne ez velük szemben.

Ami viszont megkérdőjelezhetetlen, hogy amikor Pérez a CSZKA Moszkva elleni vereség után már eldöntötte, hogy kirúgja majd Lopeteguit, a játékosok nem harcoltak érte eléggé, pedig Lopetegui legalább egy felismerhető játékkoncepciót próbált meghonosítani, csak a helyzetkihasználással voltak nagyon súlyos problémák, és legjobbjaik még nem heverték ki a vb-t.

Azonban amikor ez a leharcolt, demotivált keret kikapott a Barcelonától (5-1), Lopeteguit kirúgták, és Antonio Contéval kezdett el tárgyalni a klub. Azonban a játékosok egyértelműen jelezték, hogy nem akarják az olasz edzőt a főnöküknek, a Real stílusát mint saját érdekeiket szem előtt tartva.

Ebben a harcban Ramos járt az élen, aki annyira ellehetetlenítette a helyzetet, hogy Conte inkább hátat fordított a lehetőségnek. Ha figyelembe vesszük, hogy Zidane és Ancelotti sem tartoznak a kemény, szigorú edzők közé (Mourinho, Benítez, Conte viszont igen), akkor látható, hogy a csapat élvezi, ha kevesebb a szigor az öltözőben ÉS a pályán, így könnyebben tudtak érvényesülni saját elképzeléseik alapján.

Azonban ez nem tartható fenn, nagy játékosok sem tudnak felülkerekedni a rossz edzői munkán (Bill Belichick mondása). A játékosok lusta, konfrontációt kerülő hozzáállása pedig Solari kinevezéséhez vezetett.

Sergio Ramos csak egy a sok klubikon közül, akiknek a befolyása zavarja Pérezt. Fernando Redondónak, Iker Casillasnak és Raúlnak is ezért kellett távozniuk a klubtól (Nem Mourinho miatt…), és Pérez szívesen megszabadulna csapatkapitányától, ami csak azért nehéz, mert az előbb említett játékosokhoz képest jobban játszik, mint amikor azok végül távoztak a klubtól.

Ramos.jpg Fotó: Europress/AFP

Nagy kérdés, hogy ki lesz az új edző, továbbá, hogy a keretnek mekkora befolyása lesz erre. Mauricio Pochettino tökéletes megoldásnak tűnik, hiszen a játékosokkal és a vezetőséggel jó kapcsolatot ápol a Tottenham Hotspurnél, kérdés, hogy Daniel Levy beleegyezik-e abba, hogy elengedje a klub történetének egyik legjobb edzőjét. A vezetőség Jürgen Kloppot szemelte ki első számú jelöltnek, ám a német érkezése szinte teljesen valószínűtlen, hiszen éppen egy hosszú távú projektet épít Liverpoolban, és nyitott lehet a 2022-ig tartó szerződésének meghosszabbítására is, különösen, ha az elkövetkező években Premier League-et vagy Bajnokok Ligáját nyer a csapattal, és korábban többször jelezte, hogy Anglia az egyetlen külföldi ország, ahol szeretne dolgozni.

Klopp tavaly nyáron is nemet mondott a spanyoloknak, ahogy Julian Nagelsmann és Joachim Löw is, Pochettinót pedig nem engedte el Levy. José Mourinho neve is szóba került, Pérez kifejezetten kedveli a portugált, ám egyes madridi vezetők szerint a portugálnak befellegzett a legmagasabb szinten, Sergio Ramosék pedig egyáltalán nem kérnek belőle.

Zidane visszatéréséről is írnak egyes helyeken, ám a francia a Juventusnál tanácsadó jelenleg, és első számú jelölt a posztra Allegri távozása esetén (a PSG is érdeklődik iránta).

Új igazolások és távozók?

Néhány játékost is összeszedünk, akiknek megszerzését érdemes lenne megfontolnia a klubnak az átigazolási piacon a keret megerősítése céljából. Ezek nem hírek, információk alapján gyűjtött névsor lesz, hanem egy szubjektív lista objektív módon kiválasztva.

Távozásra szántak:

-          Marcelo: a brazil balhátvéd a világ legjobbja volt a posztján karrierje csúcsán, ám védekezésbeli hiányosságai, és fizikai formán kívüli állapota (elhízott) miatt a kispadon találta magát. 31 évesen legszebb napjai már mögötte vannak, érdemes lenne fiatalítani ezen a poszton.

-          Luka Modrić: Hogy lehet eladni az Aranylabda címvédőjét? Ő a csapat legjobbja”. Modrić is gyengén kezdte a szezont, amibe valószínűleg belejátszottak a világbajnokság fáradalmai. A horvát a nyáron szívesen igazolt volna az Interhez, ám ezt Florentino Pérez meghiúsította. Érdemes lenne őt is pénzzé tenni, hogy Kroos oldalán egy fiatalabb, motiváltabb, és esetleg kapura is gólveszélyesebb játékos játsszon.

-          Isco:  nehéz bármit is mondani. Zidane-nal, Solarival, és Benítezzel is képes volt összeveszni, az edzéseken, a Real és a válogatott meccsein is komoly probléma van taktikai fegyelmezettségével. Az is vitatható, hogy csapatembernek tekinthetjük-e. Ha egy ilyen játékos szennyezi a szervezeti kultúrát, akkor nehezen tud prosperálni a közösség.

-          Gareth Bale: nehéz csalódásként leírni, hiszen nyert négy Bajnokok Ligáját úgy, hogy két döntőben összesen három gólt szerzett, ezeket győztes találatoknak is tekinthetjük. Ám folyamatos sérülései, valamint a média és a drukkerek ellenszenve miatt nem tudott beépülni a csapatba, pedig volt 21 gólos évada is Madridban. Azonban 29 éves, izomsérülései pedig nagyon aggasztóak egy olyan játékos számára, aki egyértelműen a fizikumára alapoz. Ha valaki át tudná venni a „zsíros” fizetését, és egy Real-stílushoz közelebb álló játékos kerülne a jobb oldalra, jobban is járhat végül a csapat.

Potenciális érkezők:

-          Balhátvéd posztra Alex Telles jöhetne szóba az FC Portótól. Telles a portugál bajnokság legjobb balhátvédje Alejandro Grimaldo (B-opció) mellett. Ők ketten az 5-6. legtöbb gólpasszt osztották ki az egész ligában (5). Telles 2,8 kulcspassza kiemelkedő, és fejjátéka is erősebb benficás riválisánál, továbbá meccsenkénti 3,7 beadása ligaelső.

rma2.png Telles és Grimaldo is célpontok lehetnekFotó: Google

-          Középső középpályás posztra több játékost is felkereshet a Real, mi leginkább Christian Eriksenre gondoltunk. Eriksen jövőre szabadügynök lesz, és bár a Tottenhammel való tárgyalások mindig nehéznek bizonyulnak, ha Pochettino távozik, talán Eriksent is könnyebben el lehet csábítani Londonból. Holtversenyben övé a második legtöbb kiugratás a Premier League-ben, nagy munkabírású, kiváló pontrúgásai vannak, remekül passzol és cselez, és igazi csapatjátékos.

-          A támadósorba többféle játékosra is szüksége van a Realnak. Ronaldo távozásával pótolniuk kell végre azt a 30-50 gólt, amit a portugál szezononként termelt az utóbbi kilenc évben. Mivel kevés olyan játékos van, akik szélsőként (hiszen Ronaldo ott kezdte) ennyire gólerősek lennének, egy olyan befejező csatárt lenne érdemes venniük, akit csak ki kell szolgálnia a társaknak, a támadó a többit megoldja.

Erre kiváló megoldás lehetne az Internél szerződéshosszabbítási problémákba ütköző Mauro Icardi. Icardi tavaly olasz gólkirály lett, és BL-be juttatta a csapatát, ahol szintén termelte a gólokat a csoportkör alatt. Bár az idei szezonban nem játszott annyi meccsen, mint tavaly, a tavalyi statisztikáit elnézve egy kiváló középcsatárról beszélünk.

rma3.png Fotó: Statsbomb

A radar megmutatja, hogy Icardi bár nem lő sokat kapura, akkor veszélyes lövései vannak, és sok gólt is szerez. Mezőnymunkája elhanyagolható, és az eladott labdák a gyengéi.

Természetesen olyan nevek is felmerülhetnek, mint Eden Hazard, az ő bemutatása különösebben nem szükséges. 

Ezekkel a játékosokkal és edzővel megújulhatna a Real Madrid, kérdés, kidolgoznak-e egy ilyen stratégiát, és tartják-e ahhoz magukat. Az említett felelősöknek pedig vállalniuk kell a felelősségüket a hanyatlásban, mert csak úgy léphetsz előre, ha őszintén bevallod a hibáidat.

Hozzászólások