Bajnokok Ligája - Megvédte edzője az MU elleni zakó után vállalhatatlanul őrjöngő Neymart
Megvédte edzője az MU elleni zakó után vállalhatatlanul őrjöngő Neymart
Fotó: Europress/AFP

Megvédte edzője az MU elleni zakó után vállalhatatlanul őrjöngő Neymart

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/07 12:07
Már a lefújás pillanatában, a televíziós felvételeken lehetett látni, hogy Neymar nehezen viselte csapata meglepő, 3-1-es vereségét - és kiesését - a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében. Nem sokkal később rávetette magát az Instagram-oldalára is, ahol adott néhány, nem túl barátságos tanácsot a hajrában büntetőt ítélő játékvezetőknek. Thomas Tuchel, a párizsiak vezetőedzője megvédte klasszisát.

Felocsúdni sem volt időnk abból a sokkból, amit az Ajax a Real Madrid idegenbeli kiütésével okozott, máris szemtanúi lehettünk egy másik megdöbbentő eredménynek. A sérülésekkel sújtott, legnagyobb sztárját nélkülöző, a hajrában már ifijátékosokat hadba állító Manchester United 3-1-re legyőzte a Paris Saint-Germaint, így a fővárosiak zsinórban harmadik alkalommal búcsúztak a sorozat nyolcaddöntőjében. Ellentétben azonban a keddi mérkőzéssel, ebben a párharcban nem láttuk jönni a fordítást.

Aki látta az amszterdami meccset, az alighanem érezte, hogy az Ajax képes lesz a Santiago Bernabéuban is meglepetést okozni a Real Madrid ellen, és ugyan a meccs végére váratlanul nagyra nyílt az olló a két csapat között, a helyzetek alapján megérdemelt volt a holland továbbjutás. Ole Gunnar Solskjaer csapatát viszont rengeteg probléma sújtotta az utóbbi időben, a norvég mesternek lényegében már a C-tervvel kellett számolnia a rengeteg sérülés miatt, miközben a PSG nem gyengült a manchesteri mérkőzés óta.

000_1EA9LE.jpg Fotó: Europress/AFP

Ennek ellenére ismét sikerült elszórakoznia előnyét és kedvező helyzetét a PSG-nek, hátul könnyű gólokat engedtek a vendégeknek (Thilo Kehrer és Gianluigi Buffon hibázott nagyot), elöl pedig Kylian Mbappé és Juan Bernat lábában maradt a továbbjutás. Ahogyan az a múltban többször is előfordult már, a PSG mentális gyengesége ezúttal is visszaütött, és ugyan egy vitatható tizenegyes kellett az MU-sikeréhez, azon a tényen ez sem változtat, hogy a franciák jobb híján ismét csak a hazai sorozatokban nyerhetnek.

Neymar, aki elméletileg azért igazolt a Paris Saint-Germainhez, hogy kitörhessen Lionel Messi árnyékából, érthető módon nagyon frusztrált volt a mérkőzést követően. Neki abból a szempontból különösen nehéz dolga volt, hogy sérülése miatt egyik találkozón sem léphetett pályára, vagyis tehetetlenül nézte végig, ahogyan egyre távolabb kerül tőle a BL-győzelemről (és az Aranylabdáról) szőtt álom. Azt azonban talán kijelenthetjük, hogy a meccs utáni Insta-sztorijában kicsit túllőtt a célon.

"Ez egy szégyen! Az UEFA kiválasztott négy embert, aki semmit sem tud a futballról, hogy a lassítás alapján döntéseket hozzon. Nem történt szabálytalanság. Hogyan lehetne háttal a labdának [szándékosan] kezezni? Basszátok meg magatokat!" - javasolta üzenetében a brazil klasszis.

000_1EB6J3.jpg Fotó: Europress/AFP 

Neymarnak abban történetesen igaza volt, hogy a szabálykönyv alapján Presnel Kimpembe kezezése nehezen minősülhetett szabálytalannak. Az ugyanis kimondja, hogy "a kéz helyzete még nem jelenti azt, hogy szabálytalanság történt", tehát hiába hosszabbította meg a testét a félig nyújtott karjával, ezzel még nem vétett a vonatkozó szabályok ellen. Azon pedig hosszasan lehetne vitatkozni, hogy a francia védő ebben a helyzetben - háttal a labdának - kezezhetett-e szándékosan. Íme a szabály:

"A labda kezezésekor egy játékos a kezével, vagy a karjával szándékosan kerül érintkezésbe a labdával.

A következőket kell figyelembe vennie:

  • a kéz mozog-e a labda fele (és nem a labda a kéz felé);
  • az ellenfél és a labda közötti távolság (váratlan labda);
  • a kéz helyzete még nem jelenti azt, hogy szabálytalanság történt;
  • a labda érintése egy kézben lévő tárggyal (ruházat, sípcsontvédő stb.)
  • szabálysértésnek számít;
  • a labda megdobása egy tárggyal (cipő, sípcsontvédő stb.) szabálysértésnek számít."

Mostanában egyébként a játékvezetők szinte kivétel nélkül ráfújták a büntetőt, ha a VAR alapján úgy látták, hozzáért a védekező játékos keze a labdához. Ebből egészen nevetséges ítéletek is születtek, például a Juventus-Napoli mérkőzésen. Alex Sandro valóban kézzel ért a labdához, de nagyjából másfél-két méterről találták el, úgy, hogy a szituációból semmit sem láthatott, hiszen háttal állt a kontakt pillanatában. Ha ez szándékos volt, a brazil védőt alighanem tárt karokkal várják majd valamelyik szuperhősfilmben is.

Az amúgy is gyalázatos VAR állatorvosi lova volt a Napoli-Juve csúcsrangadó | Hosszabbítás

A topligák közül az olasz volt az első, ahol bevezették a videóbírót, és akik követik a Seria A-t, jót röhögtek magukban, amikor az UEFA és a FIFA közölte, kedvezőek voltak a tapasztalatok, ezért bevezetik a többi topligában, nagy válogatott tornákon, illetve hamarosan gyakorlatilag mindenhol.

Ilyen reflexekkel simán ráver szuperképességek terén Batmanre.

A viccet félretéve, Neymar reakciója így is túlzó volt, Thomas Tuchel azonban megértőnek bizonyult a klasszissal szemben. "Néha egy-egy nagy vitában mindannyian használunk olyan szavakat, amiket néhány órával később megbánunk. Láttuk, milyen érzelmek tomboltak benne, hogy együtt élt velünk és mennyire segíteni akart nekünk, legalább a negyeddöntőktől. Minden mérkőzésen a körmeit rágja, amin nem léphet pályára, nem lehetünk vele túl szigorúak. Mindenkinek nehéz, aki nem játszhat és tehetetlen."

Tuchel azt is hozzátette, hogy nem kell túlértelmezni ezt az üzenetet, hiszen Neymar a döntés hevében, hirtelen felindulásból kürtölte világgá fájdalmát. 

Hozzászólások