Bajnokok Ligája - Komoly fejtörést okozhat az UEFA-nak az európai kupasorozatok befejezése
Komoly fejtörést okozhat az UEFA-nak az európai kupasorozatok befejezése
Fotó: Europress/AFP

Komoly fejtörést okozhat az UEFA-nak az európai kupasorozatok befejezése

Németh DánielNémeth Dániel
2020/03/15 15:05
Az UEFA-nak az Európa-bajnokság lebonyolítása mellett a Bajnokok Ligája és az Európa-liga küzdelmeinek befejezéséről is döntenie kell a jövő hét keddi konferencián. Többféle lehetőség felmerült, az egyik legérdekesebb változat szerint mindkét kupasorozat egy négyes döntőben érne véget, amit négy nap alatt le is lehetne zavarni. Ennek is vannak azonban hátulütői. 

Az Európai Labdarúgó-szövetségnek egy sor fontos és nehéz döntést kell meghoznia a következő napokban. A koronavírus-járvány miatt az UEFA három legfontosabb sorozata, az Európa-bajnokság, a Bajnokok Ligája és az Európa-liga lebonyolítsa is bizonytalanná vált. Ezek közül még az Eb esetében a legtisztább a kép, hiszen a kontinenstornát lényegében csak át kell tolni a következő évre, amikor mindenféle probléma nélkül meg lehet rendezni. (A képet természetesen bonyolíthatja, ha kedden úgy döntenek, idén decemberre írják ki a versenyt.)

Decemberre tolhatja az Európa-bajnokságot az UEFA | Hosszabbítás

Korábban mi is beszámoltunk arról , hogy az Európai Labdarúgó-szövetség jövő hét kedden videókonferenciát tart, amelynek egyik legfontosabb témája a versenynaptár átalakítása lesz. Ez a koronavírus európai terjedése miatt elkerülhetetlen, hiszen a bajnokságok ideiglenesen szünetelnek, és már most van olyan ország, ahol jelentős csúszással lehet csak befejezni az idényt.

Kicsit összetettebb a helyzet a BL és az EL esetében, hiszen mindkét sorozat az egyenes kieséses szakasz korai fázisában szakadt félbe, és ha a ligák a folytatás mellett döntenek, igen nehéz lesz helyet találni annak az öt-hat hétközi mérkőzésnek, amit mondjuk a BL jelent. Nem véletlen, hogy az ötletek mindegyike a sorozatok felpörgetését célozza meg, csökkentve a meccsterhelést és növelve a befejezés esélyét. Érvek és ellenérvek mindegyik mellett sorakoznak, éppen ezért azt sem lehet kizárni Giorgio Marchetti szerint, hogy nem hirdetnek győztest.

Ez nyilván az a vészforgatókönyv, amit igyekeznek majd elkerülni, ám ha nagyon sokáig áll a játék, még a szezon esetleges meghosszabbítása sem biztos, hogy megmenti a sorozatot.

Valamivel ígéretesebb megoldást kínál a kézilabda Bajnokok Ligájában már évek óta alkalmazott Final Four, ami lehetővé tenné, hogy a normál esetben hetekig húzódó végjátékot négy nap alatt letudják. Az UEFA számára is ismerős ez a formula, hiszen a Nemzetek Ligája négyes döntőjében az idei szezonban már tesztelhette a szövetség. Ennek az ötletnek infrastrukturális problémái lehetnek, különösen az EL-döntő helyszínén, Gdanskban, ahol egy relatíve kicsi, 43 ezres arénában rendeznék a találkozókat. Ez tehát nehezen tűnik megvalósíthatónak.

Elmarad a jövő heti összes BL-mérkőzés és EL-meccs | Hosszabbítás

Az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA bejelentette, hogy az összes, az égisze alá tartozó versenysorozat, így a Bajnokok Ligája és az Európa-liga március 17-én és március 18-ra kiírt mérkőzéseit elhalasztják a koronavírus-járvány miatt. Az UEFA azt is közölte pénteken délelőtt, hogy még a BL- és EL-sorsolás is elmarad március 20-án.

Az UEFA-nak mindenekelőtt arra kell megoldást találnia, hogy sor kerüljön a nyolcaddöntőkre, többek között a Manchester City-Real Madrid visszavágóra. Amennyiben a fennmaradó párharcokat sikerül eldönteni, a negyeddöntőktől kezdve egyetlen mérkőzés határozhat a továbbjutásról, ami azt jelentené, hogy az egyik csapat jelentős előnyből indulna, hiszen a hazai közönség előtt játszhatna. Hogy pontosan melyik fél, arról a sorsolás döntene: az elsőként kihúzott csapat lenne a kezdeményezett. 

Az ötleteket a szövetség kedden vitatja meg.

via Telegraph

Hozzászólások