Bajnokok Ligája - Klopp szerint igazságtalan, hogy a megnyert trófeák alapján ítélik meg az edzőket
Klopp szerint igazságtalan, hogy a megnyert trófeák alapján ítélik meg az edzőket
Fotó: Europress/AFP

Klopp szerint igazságtalan, hogy a megnyert trófeák alapján ítélik meg az edzőket

Németh DánielNémeth Dániel
2019/06/01 14:55
Jürgen Klopp a Bajnokok Ligája döntőjét megelőző sajtótájékoztatón elmondta, neki és Mauricio Pochettinónak is el kell fogadnia, hogy a külvilág a megnyert trófeák számából ítéli meg edzői munkájukat. Ezzel együtt hozzátette, szerinte igazságtalan ez a fajta szemléletmód, hiszen rengeteg tényező befolyásolhatja, milyen eredményeket produkál egy csapat. 

A Liverpool vezetőedzője egyetért tottenhames kollégájával abban, hogy nem lehet pusztán a megnyert trófeák száma alapján értékelni az edzőket. Klopp eddigi pályafutása során hat döntőt veszített el, köztük a 2013-as és a 2018-as BL-döntőt, a Premier League idei szezonjában pedig úgy végzett csapatával a második helyen, hogy pontszámok tekintetében a Liverpool történetének legerősebb eredményét produkálta. Klopp elmondta, ez az idény a döntő végkimenetelétől függetlenül nagyon emlékezetes lesz.

"Úgy gondolom, Poch igazat mondott, de nem ez a fontos" - nyilatkozta. "Mert az a helyzet, hogy nektek - a külvilágnak - megvan a jogotok, hogy az alapján ítéljetek meg minket, mit nyertünk meg és mit nem. Az előző húsz év alapján azt mondhatjuk, senki sem fog beszélni a ragyogó idényünkről, hacsak egy másik csapat a 97 pont közelébe nem kerül. Számomra azonban mindig meghatározó marad" - majd hozzátette, szerinte a körülményeket is vizsgálni kell egy edző munkájának a megítélésekor.

000_1944P3.jpg Fotó: Europress/AFP

"Úgy gondolom, értelmetlen csak a győzelmek alapján bírálni egy edzőt, mert mindannyian más körülmények között dolgozunk. Különböző csapataink, különböző klubjaink vannak. Különböző célokért vagy célok ellen kell harcolnunk. Nagyon jó döntés született az én edzője díj kapcsán [Chris Wilder, a Sheffield United menedzsere kapta az elismerést - a szerk.]. Ez annak a jele, hogy az emberek a színfalak mögé pillantva hozzák meg a döntést, figyelembe véve a körülményeket, az erőforrásokat és a mutatott játékot."

"Az edzők többsége nem a trófeák számából ítéli meg a másikat. És ez nem azért van, mert alig nyerünk trófeákat, hanem azért, mert ismerjük ezt a munkát. Nem mondom, hogy Pep Guardiola a legjobb - bár valójában így gondolom - csak azért, mert állandóan megnyeri a bajnokságokat. A csapatai által mutatott játék és a módszerei miatt gondolom ezt" - mondta Klopp, akit kérdeztek Roberto Firmino játékával kapcsolatban is, azonban nem volt hajlandó elárulni, kezdőként küldi-e pályára a brazil támadót.

Klopp szerint csapata idei Bajnokok Ligája meneteléséhez részben a tavalyi Bajnokok Ligája-döntő keserű emléke táplálta a motivációt, és az, hogy a Premier League-ben egyetlen ponttal maradtak le bajnoki címről, szintén adhat extra erőt a játékosoknak a fináléban. "Hatalmas lesz a motiváció szombaton, de a motiváltsághoz nem kell mindig szomorúnak lenni. Zseniális évünk volt. Nem mindig a negatív élmények adják a motivációt, sokszor inkább az, amit elérhetünk."

Klopp hatszor döntőzött pályafutása során, de csak egyet tudott megnyerni | Hosszabbítás

Szombaton nagy feladat vár a Liverpoolra, a Bajnokok Ligája döntőjében az előző két szezon győztesét, a Real Madridot kellene megállítania. A teljes évadban mutatott teljesítmény alapján nem lesznek esélytelenek az angolok, Jürgen Klopp pocsék finálébeli mérlege azonban adhat okot az aggodalomra. Amikor 2012-ben a Dortmund parádés játékkal legyőzte - mit legyőzte, kiütötte!

Korábban már utaltunk rá, hogy a Liverpool mestere hat kupadöntőt veszített el pályafutása során. Dortmundi időszakában időnként képes volt borsot törni a nagy rivális Bayern München orra alá, azonban az igazán fontos találkozókat a bajorok nyerték. 2016-ban - tehát első liverpooli évében - két finálét veszített, egyet a Manchester City ellen a Ligakupa döntőjében, egyet a Sevilla ellen az Európa-ligában. Ezzel kapcsolatban megkérdezték tőle, hogy nem gondolja-e azt, hogy hadilábon áll a szerencsével. 

"Az eddigi karrieremre nem mondanám azt, hogy szerencsétlen. A feleségem állandóan azt kérdezgeti, mikor van már vége a szezonnak. Mert 2012 óta - 2017-et leszámítva - minden évben jártam döntőben a csapataimmal. Valószínűleg én vagyok a csúcstartó a megnyert elődöntőket tekintve. Írhatnék egy könyvet erről, csak épp senki sem venné meg. Nem fogok vesztesként gondolni magamra, és amennyiben holnap nyerünk, akkor sem gondolom, hogy győztes vagyok. Mindannyian nyerni akarunk, azzal, amink van. 

Néha vannak szerencsés pillanatok, és én az eddigi két BL-döntőmben nem azon az oldalon voltam."

075_breton-previews190531_npvuc.jpg Fotó: Europress/AFP

via guardian

Hozzászólások