Bajnokok Ligája - Klopp lenullázta a Bayern Münchent a BL-ben
Klopp lenullázta a Bayern Münchent a BL-ben
Fotó: Europress/AFP

Klopp lenullázta a Bayern Münchent a BL-ben

Németh DánielNémeth Dániel
2019/03/14 17:30
Szerda este a Liverpool gond nélkül, 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent az Alianz Arénában, így bejutott a nyolc közé a Bajnokok Ligájában. Jürgen Klopp csapata ismét bizonyította, hogy a sorozat legnagyobb esélyesei közé tartozik (ha nem a legnagyobb esélyese), míg a bajorok kapcsán ismét felszínre került, hogy a keret fiatalításra, erősítésre szorul.

Egy évvel ezelőtt a Liverpool úgy jutott tovább csoportjából, hogy 23 gólt szerzett, amivel megdöntötte a szezon előtt érvényes, 21 gólos rekordot. (Ezt egyébként a PSG is megtette, 25 góllal.) Nem véletlen tehát, hogy a Liverpoolt már a csoportkör után a sorozat titkos esélyesei közé sorolták, ahogyan az sem, hogy végül egészen a döntőig meneteltek Mohamed Salahék. Ebben a szezonban kevésbé tűnik izgalmas csapatnak a Liverpool, ellenben sokkal hatékonyabb, mint volt egy évvel ezelőtt.

Brutális sorsolás

Klopp csapata két okból tűnhet szürkébbnek. Egyfelől, mert tényleg az. A német tudatosan visszavett a védjegyének számító letámadás intenzitásából, ebben az idényben más koncepció mentén, mélyebben védekezik. Másfelől a Liverpool eddig brutális sorsolást kapott a BL-ben, a (halál)csoportban a PSG-vel és a Napolival kellett megküzdenie, a legjobb tizenhat között pedig a Bayern Münchennel. Vagyis a Liverpool hétről hétre a túlélésért küzdött, villogásra nem volt lehetősége.

043_dpa-pa_190314-99-377992_dpai.jpg Fotó: Europress/AFP

A feladatait ellenben szépen megoldotta a Klopp-csapat, ami a maga nemében sokkal nagyobb dolog, mint 3,5-ös gólátlagot produkálni a Sevilla, a Szpartak Moszkva, a Maribor és a Porto ellen. Akár a mutatott játékot, akár a keret összetételét vesszük alapul, az idei Liverpool sokkal alkalmasabbnak tűnik egy BL-győzelemre, és ezt a Bayern elleni találkozó is bizonyította. Semmi látványosat nem csinált a Liverpool, azon túl persze, hogy oda-vissza lenullázta a Bundesliga dominátorát.

Ez személyes elégtételt jelenthet Kloppnak, hiszen a mostani párharc előtt 29-szer vezette csapatait a Bayern ellen, amiből 16-ot elveszített négy döntetlen és kilenc győzelem mellett. Ezúttal - és ilyen pályafutása során egyszer sem fordult elő ezt megelőzően - esélyesként vágott neki egy Bayern elleni párharcnak, így nem kényszerült változtatásra, sőt, épp Niko Kovac volt az, aki alkalmazkodni próbált az ellenfél játékához. Kovac még Münchenben is ragaszkodott ehhez az elképzeléshez.

Ahol abbahagyták


A liverpooli találkozó nem kis csalódást okozott, hiszen sokan reménykedtek egy sokgólos adok-kapokban, amibe viszont egyik edző sem volt hajlandó belemenni. Klopp a magaspresszinget elengedte, inkább a saját térfelén próbált labdát szerezni, és az volt a célja, hogy becsalogassa az ellenfél játékosait középre. A müncheniek Ackbar admirálisa időben jelezte, hogy ez bizony csapda, így a Bayern a széleken próbálta felépíteni támadásait, illetve Lewandowskit kereste hosszú átadásokkal.

Schermafbeelding-2019-03-14-om-08.57.00.png Fotó: Europress/AFP

Ez a koncepció érvényesült a visszavágón is, és hiába bízott abban Kovac, hogy második nekifutásra jobban működik, mert szélen ragyogóan védekezett a Liverpool, a Lewandowski felé küldött labdákat pedig Virgil van Dijk semlegesítette. Védekezésben valamelyest óvatosabb megközelítést választott a horvát. Az idegenbeli mérkőzésen agresszívebb letámadással próbálta zavarni az angolokat, Lewandowski és James mellé rendre fellépett Gnabry vagy Thiago, Münchenben viszont 4-4-2-es formációból presszingelt.

A választott taktika alapján valószínűleg Kovac ezúttal is a kapott gól elkerülésére törekedett, ám ez a terve hamar dugába dőlt. Van Dijk ragyogó passzt küldött Mané felé, aki zseniális testcsellel becsapta a kapujából teljesen feleslegesen kirongyoló Manuel Neuert, és vezetéshez juttatta az angolokat. Ezzel borzasztó nehéz helyzetbe kerültek a hazaiak, hiszen legalább két gólt kellett szerezniük a továbbjutáshoz, ami egészen egyszerűen nem volt benne a mérkőzésben.

043_dpa-pa_118244728.jpg Fotó: Europress/AFP 

Joël Matip öngóljával még a félidő vége előtt sikerült egyenlítenie a Münchennek, azonban ezt leszámítva kézben tartotta a mérkőzést a Liverpool, Van Dijk találata pedig végképp lezárta a továbbjutással kapcsolatos kérdéseket. Próbált ugyan a hajrára változtatni Kovac, de a szép lassan formába lendülő Thomas Müller hiányában nemigen akadt olyan támadója, aki érdemi változást hozhatott volna, így néhány szép Coman-cselt leszámítva a hajrában sem mutatott sokat támadásban a hazai csapat.

Jöhet a reset

Az már a párharc előtt sem volt kérdéses, hogy a Liverpool jelenleg közelebb áll az európai elithez, mint a Bayern München, de a látottak még jobban megerősítik, hogy nem halogathatja tovább a klub vezetősége a csapat újjáépítését. Leginkább a támadósorra férne rá a ráncfelvarrás, ahol - részben kényszerből - ezúttal is a 35 éves Frank Ribérytől várták a csodát. Az erős gerinc adott, ezt kell majd néhány igazolással erősíteni úgy, hogy a következő években nemzetközi szinten is számolni kelljen a Bayernnel.

Érdekes kérdés lehet, hogy Kovac alkalmas edző-e az építkezéshez, mert az például a Liverpool ellen is kiütközött, hogy megvannak a maga korlátai. Azt elég jól felismerte, mit nem játszhat a csapatával, az alternatívaként kitalált elemek (szélen épített támadások, hosszú átadások) viszont egyetlen percre sem kecsegtettek a Bayern-győzelem lehetőségével, sőt, a mérkőzés alapján kifejezetten úgy tűnt, hogy Kovac megelégedne azzal, ha egyáltalán a tizenegyesekig kihúzná a csapata.

Sem ez, sem az nem vet túl jó fényt rá, hogy a Bayern Münchennek a két mérkőzés alapján 0,9-es xG-mutatót sikerült összehoznia támadásban, vagyis a Liverpool teljesen megölte a bajorok támadójátékát. Valamelyest kényszerpályán mozgott Kovac, hiszen egy nyíltsisakos küzdelemben a nagyobb arányú vereség is benne lehetett volna, de az általa favorizált játéktól nem áll messze az, amit a Liverpool ellen mutatott a Bayern. Ez pedig lehet, hogy kevés egy ekkora múlttal rendelkező, új korszakot nyitó klubnál. 

Hozzászólások