Bajnokok Ligája - Kispolgári fellángolás a BL-ben: hullanak a nyáron vagyonokat költők
Kispolgári fellángolás a BL-ben: hullanak a nyáron vagyonokat költők
Fotó: Europress/AFP

Kispolgári fellángolás a BL-ben: hullanak a nyáron vagyonokat költők

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/07 14:55

Ha hisznek a sorsszerű dolgok egy időszakra koncentrálódásában, a Manchester Citynél biztosan tele szaladt a pelus. Sorra hullanak el a futballvilág régi- és újgazdagjai, és bár ez nyilvánvalóan csak egy fellángolás, és hosszú távon mindig azok fognak nyerni, akiknek a legtöbb zsetonjuk van, azért a kispolgári énünk vidáman tapsikol az óriásokat mészárolók sikerének.

A rendelkezésre álló pénzzel exponenciálisan növekvő arrogancia ihlette Jonathan Wilson Guardienre írt cikkét, de a kortárs labdarúgás egyik legélesebb szemű szakírója természetesen nem állt meg a Coelho-idézetekkel gazdagon díszített naplemente előtt, hanem levezette belőle a Paris Saint-Germain kiesésének okait.

“Egy csapat, amelyet nem sokszor késztetnek harcra, úgy érzi, neki ehhez joga van” - berzenkedik Wilson a párizsi játékosok fetrengésén, arrogáns viselkedésén és bírói nyomásgyakorlásán. 

Majd így folytatja:

“A dolog hátulütője a pánik. A United nem sokat ment előre, de amikor igen, pánik ütött ki a párizsi védelemben. De talán ez védhető, hiszen ez a csapat nem szokott hozzá, hogy védekeznie kell, sőt ahhoz sem, hogy a dolgok nem az ő szájuk íze szerint alakulnak.” Wilson egészen odáig megy, hogy kijelenti, a sok pénz jelen pillanatban kontraproduktív.

Humility vs arroganceHumility vs arrogance Fotó: Europress/AFP

“A PSG idővel meg fogja nyerni a Bajnokok Ligáját. Ezt hozza a pénz: pakolj egy csapatba egy rakás zseniális futballistát, és valami történni fog. De jelen pillanatban az a helyzet, hogy pont ez tartja őket vissza. Bár Neymar tűnhet ebben a legnagyobb vétkesnek, ő is csak egy nálánál jóval nagyobb, dekadens rendszer szülötte.”

A hasonló méretű világégéseket gazdasági ereje ellenére makacsul vonzó PSG-ben csak egy valakit lehet igazán sajnálni: Gigi Buffont, aki a Juventus BL-döntős átka elől közel a negyvenhez is elég erősnek érezte magát, hogy Párizsba meneküljön, aztán az ő ordító potyájával esnek ki egy megnyertnek hitt párharcból. Jövő szerdán végleg kiderül, hogy a Juventus, vagy csak Buffon volt-e elátkozva az elmúlt öt BL-döntőjét elveszítő torinói csapatnál.

A Realtól nem is annyira meglepő

A káprázatos Ajax által komposzttá aprított Real Madridnál sokszor úgy jönnek össze a dolgok, hogy minden klappol, idén azonban eljött az a pillanat is, amikor egyszerre csesződött el minden.

Már a nyár rosszul indult, Zidane és Ronaldo elengedése (illetve pótlásuk hiánya), és a spanyol válogatott vs. Julen Lopetegui-saga már eleve rossz előjel volt, de olyan mélységű válságra talán kevesen számítottak, amivé ez a szezon vált. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Real Madrid történetének legrosszabb hetének végére elveszítették esélyüket a spanyol bajnoki címre, kiestek a Király-kupából (ráadásul mindkettőt a Barca intézte), a Bajnokok Ligájában pedig történelmi, 4-1-es hazai vereséggel ért véget a szezon.

A Ramos-sztoriban benne van a Real egész éveA Ramos-sztoriban benne van a Real egész éve Fotó: Europress/AFP

Idei két edzőválasztásuk katasztrofális volt - még ha a másodikat nyilván a kényszer szülte is -, de emellett vétkesek olyan súlyos hibákban is, mint amikor Sergio Ramos direkt kisárgázta magát az Ajax elleni visszavágóról, mondván, az már zsebben van. A balsors pedig csak az ilyen helyzetekre vár: két Real-játékos sérült meg az amszterdamiak elleni első félidőben, hogy biztosan megalázóvá váljon az egyébként is roppant kínos kiesés.

A Real Madridot nem kell félteni, eltarangálnak valahogy a szezon végéig, és az ellenfeleket elnézve a BL-helyük is szinte biztosnak mondható. Nyáron aztán nekiesnek a piacnak, és jövőre már egy teljesen más Madridot látunk a pályán.

Félúton a dicstelen vég felé a Juve is

A Juventus semmiképpen nem újgazdag, hiszen az összes sportegyesület közül a Juvét birtokolja legrégebben egy - nem pitiáner tőkével rendelkező - család, de a torinóiak csak idén léptek be igazán a Csekonics bárók elitklubjába. A takkváltás abban öltött testet, hogy elengedték az ingyen szerződtetésben világklasszis sportigazgatót, Beppe Marottát, és tettekkel bizonyították, hogy már nincs rá szükségük, amikor megvették Cristiano Ronaldót a maga 30 millió eurós fizetésével.

Hát persze, hogy róla pattant be a másodikHát persze, hogy róla pattant be a második Fotó: Europress/AFP

Úgy tűnt, a Juventusnál minden rendben megy, ősszel talán egyik csapat sem mutatott annyira jól, mint a torinóiak, de aztán szép lassan kiderült, hogy a futball sajnos megbünteti azokat, akik egy 300 milliós csatársort a középpályán, és főleg a védelmen próbálnak megspórolni. Max Allegri nem is találja az egyensúlyt, és hiába jönnek az eredmények a bajnokságban - legutóbb az első számú üldöző otthonában nyert a Juve - a Bajnokok Ligájából a madridi 0-2 után erősen kifelé áll a rúdjuk.

A nagyot költők mind nehéz helyzetben

Az Atlético Madrid azért nem az a kiscsapat, aki rongyos gatyában, kiegyenesített kaszával vonul a milliomosok ellen, hiszen a tavaly nyári átigazolási piac ötödik legtöbbet költő csapatáról beszélünk (kb 130M euró). De ez idén nem sokat jelent, hiszen a Juventus egyrészt így is kétszer annyit költött náluk, másrészt a nagy pénzszórók közül többen is vagy már kiestek, vagy nehéz helyzetből várják a visszavágót.

A Liverpool is eltapsolt idén majdnem 200 millió eurót, de a tavalyi döntős egy sovány 0-0 után várja a tavalyi átigazolási szezonban meglepően csendes Bayern München elleni visszavágót. Soraiban a világ legdrágább kapusával, Alissonnal, akinek a 65 millió fontos árához legalább nem kell hozzácsapni további 10 milliót, ha nem nyernek BL-t. 

A szintén gazdagon költő AS Roma, valamint a PSG már nincs a mezőnyben, és ahogy fent is jeleztük, az idény legnagyobb Dagobert bácsija, a Juventus is szinte már csak a csodában bízhat.

Hozzászólások