Bajnokok Ligája - Igénytelen távozás: kiakadtak a Barcelona szurkolói
Igénytelen távozás: kiakadtak a Barcelona szurkolói
Fotó: Europress/AFP

Igénytelen távozás: kiakadtak a Barcelona szurkolói

HosszabbitásHosszabbitás
2019/10/27 18:13
A Bajnokok Ligája hétközi fordulójának egyik legjobb meccsét a Slavia Praha-Barcelona (1-2) találkozó hozta. Nem tudni, hogy a színvonal vagy valami más ragadta-e magával a katalánokat, de hatalmas rumlit hagytak maguk után az öltözőben. A futballvilág egyöntetűen hördült fel: ideje lenne példát venniük másokról. 

Érdekes kérdést vet fel, hogy a "mezei" szurkoló hónapok múlva a valóban kiváló mérkőzésre emlékszik majd, vagy arra, hogy a Barca játékosai és stábja olyan embertelen körülményeket hagytak a prágai takarítóknak, amilyet ritkán látni. A katalán Betevé La Porteria című műsora lehetőséget kapott exkluzív öltözői felvételek készítésére a lefújást követően, a kapott kép pedig megmutatta a szomorú valóságot: gyümölcsdarabok, félig elfogyasztott izotóniás italok és turmixok, filctollak, Ernesto Valverde darabokra tépett taktikai utasításai, jégkockák, jégzsákok és üres palackok hevertek szanaszét a földön, az asztalokon vagy épp a kuka mellett a tusolóban. 

Mindez annak tükrében felháborító a katalánokat illetően, hogy szinte napra pontosan két évvel ezelőtt, a Murcia elleni kupameccs után hasonló körülmények között hagyták hátra az öltözőt. Akkor is nagy népharag érte őket, és finoman fogalmazva most sem szívlelik a katalán rajongók a tettet: sokan szégyenteljesnek nevezik a csapatot, egyes ultrák pedig arra utasítják a játékosokat, hogy azonnal változtassanak a Barcelonához méltatlan hozzáállásukon.

A futballban egyébként pozitív és negatív példákat is láthattunk az utóbbi években ilyesfajta esetekről. Az Arsenal  2017-ben például 50.000 fontot fizetett a Sutton Unitednek, mert gyakorlatilag tönkretették az öltözőjüket egy FA-kupa találkozó után, míg idehaza a Haladás hagyott eszméletlen mennyiségű szemetet az Iváncsa elleni kupameccs során. Szintén emlékezetes ugyanakkor a 2018-as világbajnokságról a japán válogatott gesztusa: a Belgium elleni nyolcaddöntős búcsút követően makulátlanra tisztították a padlót és a padokat, majd egy "Köszönjük!" felirattal hálálták meg az orosz szervezőknek a körülményeket. Szurkolóik sem tétlenkedtek, hisz a lelátón szinte minden szemetet saját kezükkel szedtek fel. 

A megoldás a drukkerek kommentáradatából egyértelműen kiderül: az UEFA-nak a közeljövőben azonnali hatállyal szankcionálnia kellene az efféle eseteket. A labda ezúttal már a szövetség térfelén pattoghat.

Szerző: Nagy Benjámin

Hozzászólások