Bajnokok Ligája - Három éve ezen a napon írt történelmet a Real Madrid
Három éve ezen a napon írt történelmet a Real Madrid
Fotó: Europress/AFP

Három éve ezen a napon írt történelmet a Real Madrid

Farkasvölgyi GáborFarkasvölgyi Gábor
2020/06/03 12:52

Három évvel ezelőtt a Real Madrid elsőként védett címet a Bajnokok Ligájában és ezzel történelmet írt hiszen a sorozat történetében hasonló bravúrra addig egy csapat sem volt képes. Cristiano Ronaldo és társai a döntőben a Juventust verték 4-1-re, a portugál két góllal vette ki a részét a meggyőző sikerből. A szezon a Realról szólt, a madridiak ugyanis a bajnoki címet is bezsebelték, Ronaldo pedig sorozatban másodszorra az Aranylabdát is megkapta. 

A két csapat meggyőző eredménnyel jutott el a döntőig, a csoportkör során a Juventus kettő kivételével minden meccsét megnyerte és összesen csupán két gólt kapott. A Real Madrid közel hasonló teljesítménnyel vette az akadályokat, veretlenül, de például a Dortmund elleni párharcot mindkétszer döntetlennel zárva. Az egyenes kieséses párharcok során a torinóiak a Portót búcsúztatták a nyolcaddöntő során kettős győzelemmel, majd jött a Barcelona elleni csata amit odahaza 3-0-ra nyertek, így idegenben bőven elég volt a 0-0-ás döntetlen. A négy között a Monaco várt rájuk és egy újabb kettős győzelem (2-0, 2-1) a döntőbe repítette Buffonékat. A Real Madrid útja már egy fokkal nehezebb volt, a Napoli ellen még könnyedén, 6-2-es összesítéssel jutottak tovább, a negyeddöntőben azonban a Bayern München ellen már izgalmasabb volt a párharc. Idegenben 2-1-re nyertek Ronaldóék, majd a visszavágó egy örökre emlékezetes mérkőzést hozott, leginkább Kassai Viktornak köszönhetően. A magyar bíró és stábja ugyanis hibák egész sorát követték, amelyekkel nagyban hozzájárultak a madridi győzelemhez. Kassaiékat ízekre szedte a nemzetközi sajtó, sőt még a müncheni játékosok is látogatást tettek nála a mérkőzést követően számon kérve rajta és stábján az elementáris hibákat. 

A Bayern a rendes játékidő végén 2-1-re vezetett, így jöhetett a hosszabbítás, ám ekkor már Arturo Vidal nem lehetett a pályán, a müncheniek játékosa hibás ítélet miatt jutott a kiállítás sorsára, ezzel szemben a Realból Casemiro végig játszhatta a meccset, holott sokak szerint megdolgozott a piros lapjáért. Kassai a hosszabbításban még egyszer belenyúlt a meccsbe, egy óriási lesgólt megadva igazából eldöntötte a továbbjutást kérdését. A Real később még két gólt szerzett, az egyiket ismét lesről, igaz ott nem lógott annyira ki a lóláb, mint az előzőnél. A vége 4-2, a Madrid a négy közé jutott ahol az Atlético várt rá. A párharcot 4-2-es összesítéssel nyerték Ronaldóék, így esély nyílt a címvédésre. 

A döntő végül simán alakult, Cristiano Ronaldo révén jutott vezetéshez a Real, és bár  Mandzukic ugyan egyenlített, ezt követően a címvédő bedarálta a Juventust, Casemiro és Ronaldo három perc alatt kettőt lőttek a második félidő derekán a kegyelemdöfést pedig Asensio adta meg így 4-1-es kiütéses győzelem lett a vége és persze a történelmi címvédés. 

Június 3. azonban nem csak a Real Madrid történelmi duplázása miatt maradt emlékezetes. A sportvilág egy évvel korábban egy emberként gyászolta a valaha volt egyik legnagyobb sportolót, az amatőrként és profiként is csúcsra jutó ökölvívó zsenit, Muhammad Alit, aki nem csak sportolóként, hanem civilként is példaképpé vált, hiszen polgárjogi aktivistaként egész életében harcolt az elnyomás ellen, segített a szegénységben élőkön vagy a bajba jutottakon. 1999-ben szintén ezen a napon nyerte pályafutása második MVP címét Karl Malone, a Utah Jazz legendás kosárlabdázója, 1929-ben június 3-án aratta harmadik Roland Garros sikerét René Lacoste, 2012-ben pedig Tiger Woods ezen a napon aratta 73. győzelmét a PGA Touron, ezzel utolérve Jack Nicklaust.
Hozzászólások