Bajnokok Ligája - Még félig sincs kész a Pirlo-féle Juventus, ami adhat némi reményt a Fradinak
Még félig sincs kész a Pirlo-féle Juventus, ami adhat némi reményt a Fradinak
Fotó: Europress/AFP

Még félig sincs kész a Pirlo-féle Juventus, ami adhat némi reményt a Fradinak

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/04 15:27
Határozott elképzelésekkel, de látványos szerkezeti hiányosságokkal érkezik Budapestre a Juventus, amely idegenbeli győzelemmel feledtetné a múlt heti gyatra produkcióját. Andrea Pirlo csapata még félig sincs kész, ezzel együtt nem szabad leírni a torinói csapatot, amely egyéni képességek terén fényévekkel a Ferencváros előtt jár.

Azt már a szezon előtt tudni lehetett, hogy a Juventus számára átmeneti év következik, hiszen a klub általános meglepetésre nem egy rutinos szakembert nevezett ki a kompatibilitási problémákkal küzdő Maurizio Sarri helyére, hanem azt az Andrea Pirlót, aki pár héttel korábban kapta meg karrierje első edzői állását. Az egykori irányítózseni hosszú ideig azt vallotta, egyáltalán nem vonzza őt az edzői szakma, végül mégis megszerezte a szükséges papírokat, és szezon elején arra készült, hogy a Juventus U23-as csapatát irányítva veti bele magát a munkába.

Ilyen körülmények között vette át a felnőtt csapat irányítását, ráadásul egyből egy rendkívül komplex feladatot vett a nyakába. 

Újrakezdés egy újonccal

Érdemes leszögezni, hogy Torinóban igencsak esedékes volt egy jelentősebb újjáépítés. Ugyan a Serie A-ban változatlanul a Juventus maradt az egyeduralkodó, és még a Sarrival súlyosbított 2019/2020-as idény végén is bajnoki címet ünnepelhetett (sorozatban 9. alkalommal), nemzetközi szinten megszűnt versenyképesnek lenni az olasz rekordbajnok. 2017 óta két negyeddöntőt és egy nyolcaddöntőt tud felmutatni a csapat, úgy, hogy az előző két idényben a sorozat történetének legeredményesebb játékosára, Cristiano Ronaldóra támaszkodhattak.

Pirlo a szokásos eleganciájával, de berúgta az ajtót a Juventusnál tartott első edzői sajtótájékoztatóján | Eurosport

Andrea Pirlo, a Juventus új vezetőedzője hétfőn megtartotta első sajtótájékoztatóját a torinóiaknál, amelyen megerősítette, hogy Gonzalo Higuain távozik a klubtól, Paulo Dybala viszont fontos szerepet kap a terveiben, ahogy számít Cristiano Ronaldóra is. Andrea Pirlo a Bianconeri főnökévé történő kinevezése óta először találkozott a média képviselőivel.

Ha volt a kvázi nulláról építkezés ellen szóló érv, az épp a portugál világklasszis lehetett. Vele ugyanis egyértelműen azt a célt tűzte ki a Juventus, hogy a 2015-ös és a 2017-es elveszített BL-döntőt követően megszerzi azt a trófeát, ami egyedüliként hiányzik a vitrinből azóta, hogy Andrea Agnelli átvette a klub irányítását. Pirlo kinevezése tulajdonképpen annak a beismerése volt, hogy a Juventus ambíciói - legalábbis ideiglenesen - lejjebb kerültek, és a figyelem a középtávú célokra irányul.

Támadó foci, kreatív megoldások

Viszonylag ritkán fordul elő, hogy egy újonnan kinevezett edző nézhetetlen játékot, betonbiztos védekezést és rengeteg 0-0-t ígér a szurkolóknak. Első sajtótájékoztatóján Pirlo is másik utat választott: filozófiájának alapjaként a labdabirtoklást nevezte meg, és összességében egy támadó felfogású, modern elképzeléseken nyugvó játékot ígért. Ezen kívül - sok másik feltörekvő edzőhöz hasonlóan - azt is megígérte, hogy a gondolkodását inkább a stílus fogja meghatározni, és nincs egy konkrét formáció, amelyhez ragaszkodna.

"Proaktív labdarúgást akarok játszani, amellyel dominálni tudjuk a mérkőzéseket. Elmondtam a fiúknak is, mindig nálunk kell lennie a labdának, és amikor elveszítjük, gyorsan vissza kell szereznünk. Ez volt az első két dolog, amit mondtam nekik a taktikánkkal kapcsolatban, mivel ezek azok, amelyekben hiszek. Úgy gondolom, hogy mentális szempontból ezek a legfontosabb dolgok, amelyeket a csapatba kell csepegtetni. A modellem nem rögzített rendszer, hátul akár három, akár négy védővel is játszhatunk" - mondta a 41 éves szakvezető.

Pirlo elképzelései rögtön a legelső tétmérkőzésen visszaköszöntek a pályán, a torinóiak egy könnyed, 3-0-s győzelemmel kezdték a hazai pontvadászatot a Sampdoria ellen. A rendszer kulcsa a flexibilitásban rejlik: Pirlo igyekszik úgy összeállítani a kezdőcsapatát, hogy az egyes posztokon szereplő játékosok többféle szerepkörben megállják a helyüket, ezáltal az adott játékszituáció szerint mozgathassa őket a sakktáblán. Szárnyvédőként gyakran használ valódi szélsőket vagy szélsőhátvédeket, vagy épp szélső hátvédet a hátsó hármas tagjaként.

Támadásban előfordul, hogy négy, de akár öt játékos is a tizenhatos környékén helyezkedik (3-2-5), ilyenkor a védők is agresszíven fellépnek, hogy kompaktabb legyen a védekezés. Visszarendeződés esetén a két szárnyvédő közül az egyik - értelemszerűen az, aki otthonosabban mozog klasszikus szélsőhátvédként - visszalép a védelembe, míg a három belső védő közül valaki (leginkább Danilo) kihúzódik a védelem szélére, 4-4-2-vé alakítva a formációt. Pirlo részéről tehát nem csak üres ígéret volt, amikor támadó felfogású játékot ígért.

Finoman szólva is akadozik

Taktikailag rendkívül izgalmas az, amivel a 2006-os világbajnok kísérletezik, ugyanakkor az első hónapokban erősen döcögött a játék. A hibrid szerepkörök és a játékszituációhoz kötött feladatok miatt többen a komfortzónájukon kívül játszanak, amely gyakran a játékrendszer széteséséhez vezet. Hátul a védők sebessége okoz fejtörést az edzőnek: Leonardo Bonucci világéletében lassú volt, ráadásul az előző három szezonban nyújtott teljesítményével egy Serie A középcsapatból is lefelé lógott volna ki, Giorgio Chiellini pedig 36 éves.

Hosszabb távon ez talán megoldható, Merih Demiral és Matthijs de Ligt személyében két rendkívül ígéretes belső védője is van a Juventusnak, de előbbi még keresi a helyét a csapatban a súlyos térdsérülését követően, utóbbi pedig legkorábban november elején térhet vissza. A magasra feltolt védelemből fakadó hiányosságokat így két esetben tudná kompenzálni a Juventus: amennyiben hatékonyabb lenne a letámadás - a Barcelona elleni mérkőzésen kiderült, van tér az előrelépésre - vagy a kapu előtti hatékonysága javulna a csapatnak.

Ronaldo az FTC ellen játszhat először a BL mostani szezonjában | Eurosport

Cristiano Ronaldo a Bajnokok Ligája jelenlegi idényének harmadik fordulójában léphet először pályára ebben a sorozatban, szerdán éppen a Ferencváros ellen, Budapesten. A portugál klasszis neve szerepel a Juventus keretében, amellyel a magyar fővárosba utaztak. Ronaldónak sok időt kellett a pálya szélén, illetve otthoni karanténban töltenie, miután kétszer is pozitív koronavírus-tesztet produkált, miközben a legutóbbi nemzetközi szünetben a portugál válogatottnál tartózkodott.

 

Ez utóbbin mindenképpen segíthet Cristiano Ronaldo visszatérése. Az ötszörös aranylabdás portugál klasszis elképesztő ütemben termeli a gólokat, három bajnokin ötször volt eredményes. Közben viszont öt mérkőzést ki kellett hagynia, mivel a válogatottnál pozitív koronavírus-tesztet produkált. Hétvégén 34 percet töltött a pályán, és a beállását követően szintekkel javult a Juventus támadójátéka, három perc után eredményes volt, majd a hajrában a Federico Chiesa által kiharcolt büntetőt is értékesítette.

Mit jelenthet ez a Fradinak?

Legyen bármennyire is kezdetleges a Juventus játéka, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ennek a mérkőzésnek idegenben is toronymagas esélyesei az olaszok. Ha másért nem, azért, mert ott van a keretben a BL történetének legeredményesebb támadója, aki ráadásul a hosszú hetek karanténját követően extra motivációval fog a pályára lépni. Ahhoz tehát, hogy az FTC akár csak pontot szerezzen az egyéni képességek terén fölötte álló Juventusszal szemben, hatalmas bravúrra és tökéleteshez közeli teljesítményre lesz szükség.

Sergiy Rebrov csapata ígéretesen kezdett Barcelonában is, a bátor játéknak egy kapufán csattanó lövés, illetve egy néhány centis lesgól volt az eredménye. Az a mérkőzés megmutatta, hogy a Ferencváros bizonyos szintig képes tartani a Bajnokok Ligája topcsapatainak tempóját, de 90 percen keresztül ez szinte lehetetlen feladat, pláne olyan ellenfelekkel szemben, akik Messi-szintű klasszisokkal rendelkeznek. Abban az esetben lehet tehát pontszerzésben reménykedni, amennyiben a Juve szerkezeti hiányosságai hibákban is megnyilvánulnak.

Mindenképpen pozitívum, hogy Rebrov bőven találhat kapaszkodókat a torinóiak játékában, ráadásul a Ferencvárosnak akadnak olyan fegyverei, amelyek hatékonynak bizonyulhatnak. Átmeneti fázisokban egyértelműen sebezhető a Juventus játéka, ami azt jelenti, hogy a kontrákkal szemben is védtelen az olaszok védelme, annál is inkább, mivel a belső védőknek nem kimondottan erősségük az egy az egy elleni védekezés. Minden adott tehát, hogy a Fradi méltó ellenfele legyen a Juventusnak, ami pedig azon felül jön, már csak a bónusz. 

Hozzászólások