Bajnokok Ligája - Fenyegetően rossz Guardiola mérlege a BL egyenes kieséses szakaszában
Fenyegetően rossz Guardiola mérlege a BL egyenes kieséses szakaszában
Fotó: Europress/AFP

Fenyegetően rossz Guardiola mérlege a BL egyenes kieséses szakaszában

Németh DánielNémeth Dániel
2019/04/10 17:15
Pep Guardiola korunk labdarúgásának egyik legmeghatározóbb figurája és filozófusa. Eredményei önmagukért beszélnek: többszörös BL-győztes, három különböző bajnokságban szerzett címet és számtalan egyéb kupát begyűjtött. Pályafutásában azonban találunk olyan tendenciát is, amely egyáltalán nem vet jó fényt az elismert taktikusra.

Kedden a Manchester City 1-0-ra kikapott a Tottenham Hotspur csapatától, ami azt jelenti, hogy hátrányból várhatja a jövő héten esedékes visszavágót. Tekintve, hogy a különbség könnyedén ledolgozható, nincs különösebben nagy bajban az angol bajnokság címvédője. Ez az eredmény elsősorban azért érdekes, mert egyáltalán nem lóg ki Guardiola eddigi pályafutásából; karrierje során az egyenes kieséses BL-párharcok idegenbeli mérkőzéseiről - akárhogy is finomítjuk - pocsék mérleggel rendelkezik.

2009 óta hat győzelem, 10 döntetlen és 10 vereség Guardiola idegenbeli teljesítménye a BL egyenes kieséses szakaszában, ami 23%-os győzelmi mutatónak felel meg. Ez az adat persze nem mutatja meg a teljes képet, hiszen hazai pályán ezt az eredményt sokszor kompenzálni tudta Guardiola aktuális csapata: 25 párharcból 18 során továbbjutott, ami 72%-os teljesítmény. Főként a negyeddöntőktől kezdve romlik a katalán eredményessége, utoljára 2011-ben tudott idegenben mérkőzést nyerni a legjobb nyolc között.

Azon a bizonyos találkozón épp a Barcelona ősi riválisának számító Real Madrid volt az ellenfél, méghozzá a Pep Guardiola és José Mourinho közötti, idővel egyre személyesebb háború első évében. Pepe kiállítása fordulópontnak bizonyult, a portugál válogatott távozását követően jött Lionel Messi, aki duplájával eldöntötte a találkozót és a párharc kimenetelét. Aligha gondolta volna akkoriban bárki is, hogy a következő nyolc évben egyetlen mérkőzést sem fog idegenben megnyerni negyeddöntőben vagy elődöntőben Guardiola.

Jonathan Wilson, a világhírű angol szakíró hosszabb cikket szentelt a kérdésnek a Guardianen, melyben megjegyezte, noha a minta relatíve kicsi, Guardiola esetében többről lehet szó, mint puszta véletlenről. Keddi veresége ugyanis sorozatban a 10. idegenbeli mérkőzés volt a BL negyeddöntőjében vagy elődöntőjében, amit nem tudott megnyerni. Érdemes ezeket részleteiben is megnézni, mert hiába nem mutat jól ez a mérleg, akad közöttük olyan eredmény is, ami az adott pillanatban épp megfelelő volt a csapatának.

Ilyen például a Milan elleni idegenbeli 0-0-s döntetlen a Barcával vagy épp két szezonnal később a Manchester Uniteddel játszott 1-1, immáron a Bayern München edzőjeként. A Chelsea és a Real Madrid elleni vereségek során a szerencse sem mindig állt az edző mellé, így ezek után fölösleges lett volna vészharangokat kongatni. Ami viszont aggasztó trendhez passzol, hogy 2015-ben 3-1-re kikapott a Portótól a Bayern, majd 2016-ban a Benficával játszott egy 2-2-s döntetlent. És akkor nem is beszéltünk a 2015-ös, 3-0-s Barca-sikerről és a tavalyi Liverpool-meccsről.

Vezéráldozattal járt a Tottenham győzelme a Manchester City ellen, Kane nélkül bajban lehet a Spurs | Hosszabbítás

A Tottenham Hotspur két mérkőzést játszott eddig az új stadionjában, eddig a Premier League-ben és a Bajnokok Ligájában is jó szerencsét hozott a pazar létesítmény, a Crystal Palace után ugyanis a Manchester Cityt is legyőzte a Spurs a héten.

"Természetes, hogy egy csapat mérlege romlik a Bajnokok Ligája későbbi fázisaiban, hiszen nehezebb ellenfelekkel találkozik. Guardiola esetében azonban úgy tűnik, van egy visszatérő, öngerjesztő minta, miszerint hajlamos túlgondolkodni az idegenbeli mérkőzéseket, például szokatlan összetételű kezdő kijelölésével. Egyik legnagyobb erőssége az ellenfél alapos feltérképezése, mindez azonban a Bajnokok Ligájában paradox módon a kudarcainak táptalaja is egyben" - írja a jelenség kapcsán Wilson.

2015-ben például úgy döntött, intenzív letámadást talált ki a Barcelona ellen, amit a csapata nagyjából 20 percig bírt. Noha ekkor még 0-0-t mutatott az eredményjelző, a mérkőzés elejébe beleölt intenzitás kifárasztotta a játékosait, ami döntő tényezőnek bizonyult a Barca hajrában lőtt góljainál. Tavaly szintén volt érdekes döntése, amikor Ilkay Gündogant helyezte visszavont szerepkörbe. Ebbe a sorba illik a 2014-es BL-elődöntő visszavágója is, ahol az utolsó pillanatban döntött az előzetesen begyakorolt taktika megváltoztatása mellett.

"Közel sem volt ennyire akut a probléma a Tottenham ellen, sőt, amennyiben Sergio Agüero büntetőjét a 12. percben nem védi ki Hugo Lloris, teljesen más lehetett volna a mérkőzés lecsengése, de azért itt is akadnak kérdések. Igazságtalan egy ilyen képességű játékossal szemben, de mintha Gündogan jelenléte figyelmeztető jelzés lenne. Bernardo Silva sérülése után nem volt ésszerű magyarázata annak, hogy ne a visszatérő Kevin De Bruyne kapjon lehetőséget, Guardiola mégis a konzervatívabb megoldás mellett döntött."

Wilson szerint ennek az lehet az oka, hogy a katalán tart Mauricio Pochettino csapatának fizikalitásától. Első angliai vereségét épp a White Hart Lane-en szenvedte el 2016 októberében, ami annak ellenére nyomot hagyhatott Guardiolában, hogy az utolsó három mérkőzésén simán győzött a Spurs ellen. Riyad Mahrez kezdőbe állításával, a védelem két szélének átalakításával, illetve az Anfielden alkalmazott októberi stratégiához való visszanyúlással Guardiola maga teremtette meg a fizikális küzdelem feltételeit.

Talán ez vezetett a mérkőzés legcsúnyább jelenetéhez, amikor is Fernandinho könyöke megismerkedett Harry Kane tarkójával. Mindenképpen érdekes, hogy abban az időszakban, amikor egy néhány méterről, nagy erővel érkező, kézre pattanó labda esetében szándékosságot vél felfedezni a játékvezető, egy ilyen szituációban fel sem merül a VAR használata. Az is igaz természetesen, hogy amennyiben Fernandinhóból szuperhőst kellene faragni valamelyik képregény-adaptációban, a szuperképessége a jogos sárga lapok elkerülése lenne.

"Ez a stratégia megakadályozta a Cityt abban, hogy legnagyobb erősségét, a passzjátékot kamatoztathassa, miközben a gyengeségeit nem tudta biztosítani. Fernandinhót láthatóan zavarta az állandóan körülötte lebzselő Dele Alli, passzainak 75,6%-a volt pontos, miközben a ligában 87,8%-kal passzol. Pochettino magasra tolt szélsői nyomás alá helyezték a City szélsőhátvédjeit, akik közül az egyik sérüléssel bajlódott, a másik pedig eredetileg középpályás. Végül utóbbi döntőnek bizonyult" - írja Wilson, Son Heung-min találatára utalva.

Pochettino tehát megnyerte az első taktikai csatát, de a ManCity és Guardiola helyzete egyáltalán nem reménytelen. Hazai pályán az egygólos különbség ledolgozható (bár egy kapott gól nagyon meleggé tehetné a helyzetet), és Harry Kane súlyosnak tűnő sérülése is jól jöhet még a manchesterieknek. Akár továbbjut a Manchester City, akár nem, az a tény, hogy Guardiola a BL hajrájában immáron 10 mérkőzése képtelen nyerni, aggasztó trend, amely igencsak komoly kérdéseket vet fel az angolok végső esélyeivel kapcsolatban.

részben via guardian

Hozzászólások