Bajnokok Ligája - Eddigi legnagyobb tesztje előtt áll a BL-győzelemre törő Juventus
Eddigi legnagyobb tesztje előtt áll a BL-győzelemre törő Juventus
Fotó: Europress/AFP

Eddigi legnagyobb tesztje előtt áll a BL-győzelemre törő Juventus

Németh DánielNémeth Dániel
2019/02/20 13:54
Ebben az idényben még csak nem is titkolják a Juventusnál, hogy a cél a BL megnyerése, és valószínűleg azzal sem lövünk mellé, ha azt állítjuk: gyakorlatilag ez az egyetlen cél. Tény, a torinóiak jó úton járnak, hogy ismét történelmet írjanak az olasz bajnokságban (egymás után nyolc bajnoki címet egyetlen klub sem szerzett még Olaszországban), ám ez az egyébként óriási teljesítmény aligha tenne bárkit is elégedetté, legyen szó tulajdonosról, vezetőségről, edzőről, játékosokról, szurkolókról.

Cristiano Ronaldo leigazolásával, majd a tékozló fiú, Leonardo Bonucci visszatérésével nem csak egyértelművé vált, hogy a Juve win now üzemmódra kapcsolt az európai kupasorozatban, de egy csapásra a legnagyobb esélyessé lépett elő. Ha végignézünk a Juve keretén, nem sok gyenge pontot találunk - talán a kapus az, ahol csak jó játékosaik vannak, nem klasszisok - mindenhol máshol viszont elképesztő játékerőt képvisel, nem utolsósorban a kispadon, ahol korunk egyik legravaszabb taktikusa dirigál.

Alapvetően nagyon jól néz ki a Juventus, mégis akad néhány apróság, amire érdemes felhívni a figyelmet.

000_1CH25Z.jpg Fotó: Europress/AFP

Furcsa ilyet mondani, de Massimiliano Allegri ebben az idényben mintha túl hamar találta volna meg csapatát. Korábban inkább az volt a jellemző, hogy a szezon első néhány hónapja során kísérletezett, kereste az egyensúlyt, amit október-november tájékára kialakított, és csak a kora tavaszi BL-menetelésre állt össze igazán a csapat. Ezúttal viszont más utat járt be a Juve, és augusztus során olyan érett focival rukkolt elő, amivel a szezon hasonló szakaszában az Allegri-érában korábban egyszer sem.

Október-november környékén a szokásos felemelkedés helyett inkább az ellenkezője zajlott le, amely ugyan eredményekben nem nyilvánult meg, a mutatott játékban már annál inkább. (Aki látott azóta Juve-mérkőzést, tudja miről beszélek.) Tavaly Allegri a szezon hasonló szakaszában sokszor belengette, hogy igazából majd BL tavaszi idényére időzítik a formát, ám a várt feltámadás csak nem akart jönni, inkább felvillanást láttunk a Real Madrid elleni visszavágón, bár az majdnem továbbjutást ért.

Baj már van, tragédia még nincs a Juvénál, de már visszanyalogat a fagyi | Hosszabbítás

Amikor elkezdődött a 2018/19-es Serie A-szezon, csak annyi látszott, hogy a Juventus új útra lépett, és nemcsak a Bajnokok Ligája-serleget vette célba, hanem az azt rutinszerűen megnyerő klubóriások gazdasági potenciálját is. Az ünnepi időszak október végéig tartott, akkor megjelentek az első repedések, január végére pedig a vakolat is omladozni kezdett.

No BBC, no party

Decemberben már látványosan látszódtak a Juventus problémái, de csak január végén váltak igazán égetővé egy nagyobb sérüléshullám miatt. Semmi eget rengető nem történt, nagyjából olyan dolgok bizonyosodtak be, amelyeket eddig is sejtettünk. Konkrétan például az, hogy még a Juve sem bírja el, ha három mélységi kulcsembere, vezére közül egyszerre többet kell nélkülöznie, pláne, ha mindenkit. Ebben az időszakban többször előfordult, hogy hiányzott valaki a Bonucci-Chiellini-Pjanic trióból, ami az eredményekben is visszaköszönt.

Főleg akkor kezdett rászakadni a plafon Allegrire, amikor a Lazio elleni mérkőzésen Bonuccit, majd egy héttel később az Olasz Kupában Chiellinit kellett lecserélnie sérülés miatt, és fennállt a veszélye, hogy egyikük sem lehet ott a sorsdöntő, Atlético Madrid elleni BL-nyolcaddöntőben. Ők ketten nem csak a védekezésben (és az öltözőben), de a támadójátékban is meghatározó játékosok, különösen Bonucci, aki Pjanic mellett a mélységi passzjáték legfontosabb támasza.

000_19L87S.jpg Fotó: Europress/AFP

Rómában - ahol Pjanic hiányzott, Bonucci pedig sérülés miatt korán elhagyta a pályát - közel volt a vereséghez a Juve, az első félidőben még csak kaput eltaláló lövése sem volt Ronaldóéknak, de azért csak sikerült legyűrni a rangadókon egyébként is botrányosan eredménytelen Laziót. Utána viszont két mérkőzésen összesen hat gólt kapott a Juve, ami valószínűleg még inkább megsürgette Chiellini és Bonucci gyógyulását. Talán ennek köszönhető, hogy mindketten ott lehetnek a csapattal, hétvégén a Frosinone ellen már tesztelte is a duót Allegri.

Így, hogy mindhárom játékosra számíthatnak az Atlético elleni mérkőzésen, sokkal nyugodtabban várhatják az összecsapást a Juventusnál, ám az nagy kérdés, mennyire egészséges a sérülésből épphogy visszatért Bonucci-Chiellini kettős. Az egészen bizonyos, hogy még 70-80%-os állapotban is jobb teljesítményre képesek, mint például az a Martín Cáceres, aki az elmúlt pár szezont zömmel a Lazio kispadján töltötte, azonban a BL-ben sokat számíthat, mennyit tudnak kitenni a pályára.

Acélos védekezés

Diego Simeone olyan magasra tette a lécet saját maga és az Atlético Madrid számára, hogy a mostani eredmények alapján sokan a Simeone-éra végét várják a matracosoknál. Ehhez képest az argentin mester nemrég 2022-ig meghosszabbította szerződését a csapattal, így még évekig maradhat a második számú madridi csapat kispadján. És ez így is van jól, valójában nem most teljesít alul az Atlético Madrid, hanem Simeone első néhány évében mutatott sokkal többet, mint ami a játéktudás alapján benne volt.

Az az egy dolog mind a mai napig biztos, hogy az ellenfeleknek meg kell szenvedni az Atléti ellen, ugyanis az európai topbajnokságok legjobban és legkeményebben védekező csapatáról van szó. Senki sem kapott kevesebb gólt az Atlétinél ebben a spanyol bajnoki idényben, és a várható kapott gólok alapján is elitnek számít Simeonéék hátsó alakzata, csak a Valencia előzi meg ebben a tekintetben őket. Ez így nagyon jól mutat, az viszont már kevésbé, hogy ebben az idényben két nagy teszten is megbukott az Atléti védekezése.

La-Liga_2018_2019_team_season_np_xg_conceded_pg (1).png Fotó: Europress/AFP

Először a Dortmund ellen a BL-ben, amikor Lucien Favre csapata négy gólt rámolt Jan Oblak kapujába. Azon a mérkőzésen az Atléti szélső védekezése sült fel, a németek sikeresen túltöltötték a széleket, ami megoldhatatlan feladat elé állította a spanyolok szélső hátvédjeit. Nemrég pedig a Real Madrid hintett egy hármast a Wanda Metropolitano stadionban, ráadásul pár héttel azt követően, hogy a Király-kupában a Girona is három gólig jutott az Atlético felségterületén.

Nincs támadójáték

Simeone rendszere változatlanul garanciája a stabil védekezésnek, annak ellenére sikerült remek számokat produkálni hátul, hogy rengeteg sérültje volt az Atléticónak a mostani idényben. A madridiak gyenge pontjait elsősorban a támadásban kell keresni, ott ugyanis bőven akadnak intő jelek. Simeone csapata közel sem alakít ki annyi helyzetet, amennyit egy elithez tartozó alakulatnak kellene: csak öt csapat dolgozott ki kevesebb helyzetet a spanyol bajnokságban az Atlétinél.

La-Liga_2018_2019_team_season_np_xg_pg.png Fotó: Europress/AFP

Griezmann változatlanul klasszis játékos, de rajta kívül más nem jelent veszélyt az ellenfelek kapujára. Ennek az az oka, hogy a francia az egyetlen támadó, aki elég magasan helyezkedik a gyors ellentámadásokhoz, és mire a társak felérnek a kontrához, az ellenfelek megoldják a visszarendeződést. Thomas Lemar és Gelson Martins papíron segíthetett volna a támadások felgyorsításában, ám előbbi még mindig adós a konstans jó teljesítménnyel, utóbbit pedig inkább kölcsönadta az Atlético.

Ebben a bajnoki idényben Griezmann 12 gólnál jár (hét gólpassz mellett), mögötte azonban nagy a szakadék: az a Thomas Partey a csapat legeredményesebb játékosa, aki két gól mellett három gólpasszal rendelkezik. Nem sokkal jobb a helyzet a BL-ben sem: a világbajnok középcsatár hat mérkőzésen négy gól mellett két gólpasszt hozott össze, vagyis a csapat góljainak 67%-ban közreműködött valamilyen formában. Ha nem tud valaki felnőni Griezmann mellé, akkor nem lesz nehéz nulla gólon tartani a spanyolokat a Juventusnak.

Atlético-de-Madrid_2018_2019_Scoring-Contribution.png Fotó: Europress/AFP

Így a Juventus az esélyes

Ha Bonucci nem állna a torinóiak rendelkezésére, Simeone jó eséllyel meg tudná zavarni a Juve támadásépítéseit, hiszen ebben az esetben elegendő lenne Pjanicot kivenni a játékból. Sem Daniele Rugani, sem Chiellini nem passzol elég jól ahhoz, hogy hatékonyan támogassa mélységből a támadókat, Bonucci viszont tökéletesen át tudja venni a mélységi irányító feladatkörét. Mivel a középhátvéd játszani fog, ezért az Atlético Madridnak összetettebb tervet kell kidolgoznia a Juventus megállítására.

Allegri csapatai ellen nehéz jól felkészülni, mert az olasz taktikus előszeretettel alkalmazkodik az aktuális ellenfél ellen, mindig van pár váratlan húzása, amivel általában meg is nyeri a mérkőzéseket. Allegri valószínűleg arra fog törekedni, hogy még jobban lelassítsa az Atlético Madrid egyébként is lassú ellentámadásait, amihez megvannak az emberei (bár a szívproblémákkal diagnosztizált Sami Khedira hiányát megérezheti a Juve ebből a szempontból). Ha sikerrel jár, az Atléti támadásban a Juve felállt védekezését lesz kénytelen áttörni,

ami még a kreatív támadójátékkal rendelkező csapatok számára sem könnyű feladat.

075_ciambelli-acmilanv180509_npdCU.jpg Fotó: Europress/AFP

Paulo Dybala valószínűleg kezdeni fog, mozgékonyságával szélen és középen egyaránt segíthet a létszámfölényes helyzetek kialakításában, és egyébként is érdemes odafigyelni rá, idén öt gólnál jár a BL-ben. Mivel mindkét oldalon támadó felfogású hátvéddel rendelkezik a Juve, Allegri megteheti, hogy unortodox szélsőket alkalmazzon, például az eredetileg középcsatár Mandzukicot, aki fizikai fölényben van az apróbb termetű védőkkel szemben. Mivel láttunk rá példát, hogy szélen zavarba hozható Simeone csapata, ennek nagy jelentősége lehet ebben a párosításban.

Kedden mindkét párharcban sokgólos ütközetre számítottunk, ehhez képest egyik mérkőzés sem hozott igazán látványos, pláne gólban gazdag küzdelmet, két meglepő 0-0-t láthatott a közönség. A logika azt diktálja, hogy szerdán hasonló folytatásra kell készülnünk az Atléti és a Juve találkozóján, hiszen a BL-nyolcaddöntők két legjobban védekező csapata néz majd farkasszemet egymással, de ha más szempontból nem is, taktikailag mindenképp izgalmas csatára van kilátás.

Hozzászólások