Bajnokok Ligája - Boldogító igen vagy boldogító BL-döntő?
Boldogító igen vagy boldogító BL-döntő?
Fotó: Europress/AFP

Boldogító igen vagy boldogító BL-döntő?

Szántó PetraSzántó Petra
2019/05/25 10:00

Képzeld el, hogy gyerekkorod óta Liverpool szurkoló vagy. Vagy mindhalálig a Tottenham a klubod, mert nagyapád és apád ezt hagyta örökül. De június elsején esküvőre vagy hivatalos.

Mit csinálsz, mit érzel, hogyan döntesz?  

A fenti ellentmondás évek óta felerősödik azon városokban, melyek klubjai döntőt játszanak a Bajnokok Ligájában. És mint tudjuk, a BL-döntőt május utolsó vagy június első hétvégéjén rendezik, ami természetesen az egyik legnépszerűbb esküvő időpont.

Persze erről mit sem sejt a frissen kapott gyémántgyűrűjétől megvakuló lelkes menyasszony, vagy kedves vőlegénye, aki a lánykérés utáni extázisban megfeledkezik arról, hogy ésszerűen válassza a ki a nagy nap dátumát. Hónapokkal korábban még úgysem a klubsorozat fináléjára gondol, pláne, ha csapata évek óta a negyeddöntőn sem jutott túl. 

Ha semleges városokban vagy országokban van az esküvő, nincs nagy baj: talán pár vendég megnézi az eredményt a telefonján, a legádázabbak esetleg hirtelen jött rosszullétre hivatkozva lemondják a lagzit, vagy „majd én vigyázok a gyerekre, te csak táncolj nyugodtan ” felkiáltással megpuhítva a hölgyeket, elvonulnak egy olyan helyre, ahol van tévé.

Na de mi lesz 2019. június elsején a liverpooli és a észak-londoni esküvőkön? Az angol lapok már javában foglalkoznak a témával, hiszen egy liverpooli esküvőre hivatalos pár hölgy tagja az egyik nyilvános fórumon kért tanácsot az olvasóktól, mitévő legyen.

20100829_d01_060.jpg Fotó: Europress/AFP

Párja hatalmas Liverpool-szurkoló, hosszú éveket várt erre a napra, ám a 200 fős (többnyire Liverpool vagy környéki vendégekből álló) lagzit tervező ifjú pár határozottan elutasítja a BL-döntő gondolatát is a nagy napon. Közös üzenetben kérték meg a násznépet, tartsák tiszteletben azt, hogy ez a nap róluk szól, és közölték, hogy semmilyen módon nem nézhető majd a döntő az esküvő helyszínén. Továbbá azt is kilátásba helyezték, hogy rosszalló pillantásokat vetnek azokra, akik a döntő idejére ellógnak egy közeli kocsmába, vagy esetleg a telefonjukon streamelik a meccset vacsora közben, az asztal alatt.  

A bejegyzés alatt hatalmas, többezer hozzászólásból álló vita keveredett az angol olvasók körében, a problémakör pedig felkeltette a brit sajtó, valamint a többi liverpooli és londoni esküvő vendégeinek érdeklődését.

Egy másik történet elegáns konszenzussal zárult: Simonie Starkey nagylelkűen beleegyezett abba, hogy felállítson a lagzi helyszíném egy óriási kivetítőt, amin Liverpool-szurkoló vőlegénye, és a vőlegény Tottenham-szurkoló tanúja együtt nézhessék a finálét, előbbi saját esküvőjén. 

wedding.jpg Fotó: Mirror.co.uk 

A The Guardian szerint két vonal figyelhető meg az ifjú párok körében a kényes szituáció kezelési mechanizmusát illetően.

A nyitottabb, lazább, és legfőképpen Liverpool- vagy Tottenham-rajongó párok örömmel elintézték, hogy a lagzi helyszínén a bárban, kivetítőn, televízión lehessen követni a meccset, és elnézik, ha kisebb csoportok esetleg egy asztal köré gyülekezve telefonon követik figyelemmel a mérkőzést.

Ez persze kétélű taktika, hiszen remek hangulatjavító lehet egy lagzin, ha a násznép által favorizált csapat pont Bajnokok Ligáját nyer, ugyanakkor ki akarna a saját esküvőjén egy focimeccs eredménye miatt sírva fakadó férfiakat és csalódottságukban a szokásosnál is jobban lerészegedő embercsoportokat látni? 

A szigorúbb, foci iránt nem érdeklődő párok (vagy focirajongó vőlegényüket rövid pórázon tartó menyasszonyok) körében azonban elterjedt a #championsleagueban hashtag, mely teljesen kitiltja a BL-döntőt az esküvő és a lakodalom időtartamára, komoly feszültséget kiváltva ezzel a násznép tagjaiból. 

Gondoljunk csak bele, a hardcore Liverpool- és Tottenham-szurkolók heves szívdobogással várják ezt a szombati napot, amire ki tudja mióta vártak, ám hivatalosak egy olyan esküvőre, ahol nem nézik jó szemmel, ha a násznép egy része eltűnik 2 órára, vagy ha hangos üdvrivalgással kísérnek egy gólt a pohárköszöntők alatt, miközben stikában kell nézniük a meccset.

A kellemetlenségeken túl komoly párkapcsolati és házassági válsághoz is vezethet, ha megpróbálják meggyőzni a lagzira hónapok óta készülő barátnőjüket/feleségüket arról, hogy:
a, mondjuk le a meghívást
b, hadd menjünk el a srácokkal vacsi közben meccset nézni
c, te csak menj nyugodtan, de én itthon maradok
d, ez a meccs sokkal fontosabb, mint Lauren barátnőd esküvője

0_Untitled-design-1.jpg Fotó: Europress/AFP

Statisztikai alapon biztosak lehetünk benne, hogy június elsején lesz olyan vőlegény, aki néhány órával azután, hogy élete párját feleségül vette, kedvenc csapata Bajnokok Ligája-győzelmét is ünnepelheti, így tökéletes napot zár. Ugyanakkor biztosan lesz olyan vőlegény is, aki hiába nősül meg, mégis vegyes érzelmekkel zárja a napot, mert csapata elszalasztotta a nagy lehetőséget. 

Sőt, olyan is biztos lesz, aki már az esküvő napján átéli az első komoly házastársi vitát azért, mert nem a tortafelvágással, hanem a livescore-al volt elfoglalva, neadjisten bánatában nem tudott teljesíteni a nászéjszakán.

De azért bízzunk benne, hogy a legtöbb esetben magától megoldódik a probléma, és a násznép közösen, egyetértésben ünnepel: az ifjú párt és/vagy a BL-győzelmet.

Mert sosem felejtem el 2016. június 18-át, amikor az Izland elleni Európa-bajnoki csoportmeccsünk napján esküvői vendég voltam. A romantikus tóparti szertartás ideje alatt a hátsó sorokban több telefon is előkerült, és voltak pillanatok, amikor többen néztük a képernyőt, mint a menyasszonyt. A vacsora végül 45 perces késéssel kezdődött, mert a násznép az étterem előtti parkolóban, egy motorháztetőre kitámasztott tablet köré gyűlve remegte végig az utolsó perceket, hogy aztán Birkir Már Sævarsson öngóljánál önkívületben ugrálva ünnepeljen – hála égnek a focirajongó ifjú párral együtt.

Szóval, uraim, egy jótanács. Ha már úgy döntöttetek, hogy megnősültök, az esküvő időpontját okosan válasszátok meg.
Ki tudja, az ideihez hasonló liverpooli és tottenhami csodák bármikor bekövetkezhetnek. 

Carolanne-Daniel-Wedding-Photographs-91.jpg Fotó: Europress/AFP

Hozzászólások