Bajnokok Ligája - BL Power Ranking: Pep zokog, Tuchel vigyorog, Cholo meg már csak egy sört kér
BL Power Ranking: Pep zokog, Tuchel vigyorog, Cholo meg már csak egy sört kér
Fotó: Europress/AFP

BL Power Ranking: Pep zokog, Tuchel vigyorog, Cholo meg már csak egy sört kér

Mártha BenceMártha Bence
2019/02/21 14:27

Elkezdődött az egyenes kieséses szakasz a labdarúgó Bajnokok Ligájában, és az első forduló már hozott néhány vaskos meglepetést is. Itt az idő, hogy a mostantól minden forduló után jelentkező Power Rankingben próbáljunk képet adni a jelenlegi erőviszonyokról.

A Power Ranking nem a csapatok értékét, játékerejét, vagy globális képességeit alapul véve állt össze, hanem kizárólag a csapatok aktuális formáját, illetve a továbbjutási esélyeiket nézve próbáltuk belőni Európa 16 legjobb csapatának sorrendjét. Szerintünk ez most így néz ki:

16. Borussia Dortmund

Hiába megy nagyot a Dortmund a német bajnokságban, ez a párharc jó eséllyel lefőtt. Pedig sokáig jól tartotta magát a Borussia, a gólnélküli első félidő után még a 0-1 is jól mutatott volna a visszavágóra, de az utolsó tíz percben két gólt is lőtt a Spurs.

Szon: Életem formájában vagyokSzon: Életem formájában vagyok Fotó: Europress/AFP

Nem elhanyagolható szempont, hogy a Dortmundnak kulcsjátékosai hiányoztak, Reus, Alcacer és Piszczek sem állt Favre rendelkezésére, de közben a Spursben sem volt Kane és Alli, úgyhogy áll az utolsó hely a németeknek.

15. Schalke 04

Mákos csoport után peches nyolcaddöntős sorsolás, de a Schalke mindkettőből kihozta, amit ki lehetett: előbbiből továbbjutott, utóbbi ellen pedig a szünetben vezetni tudott, de aztán kijött, aminek ki kellett jönnie. A City fordítását csak még markánsabb jellé teszi, hogy a meccs utolsó szűk félóráját emberhátrányban teljesítették az angolok, így sikerült kettőt vágniuk, és ezzel nagyjából lezárniuk az egyébként sem túl acélos kérdéseket a továbbjutást illetően.

14. Manchester United

Solksjaer - Gulyás László emlőin felnőtt generációnknak: Szulcsőr - még csak egyes szintű varázsló edzőként, a PSG ellen pedig legalább szintfőnök erősségű mágus kellett volna a Manchester Unitednek. A norvég jó irányba terelgeti a csapatát, de a Power Ranking első helyezettje elég simán teperte le őket saját pályájukon.

Szulcsőr barátkozikSzulcsőr barátkozik Fotó: Europress/AFP

A United így is emberül helyt állt, voltak ígéretes lehetőségeik, és alakulhatott volna szorosabban is a mérkőzés, de hiába van potenciál a csapatban, a mostani ManUtd még nem szerepelhet ennél feljebb a legjobbak között.

13. FC Porto

Talán a Portóval vagyunk a legigazságtalanabbak a PR-ben, hiszen úgy kerültek a 13. helyre, hogy egyáltalán nincsenek rossz helyzetben a továbbjutás kérdését illetően. A római 2-1-es vereség (még ha a szépítő gól elég furcsa találat volt is) bizakodásra adhat okot a csoportjukat simán megnyerő portugáloknak, kivált a Roma kiegyensúlyozatlanságát látva. 

Azért vannak ennyire hátul, mert nagyon nehéz belőni a tudásukat. A csoportjuk elég könnyű volt, és a római vereséget is nehéz hova tenni, hiszen az olaszokról sem lehet megmondani, milyen erős csapat, annyira széles skálán mozog a teljesítményük. A visszavágó után okosabbak leszünk.

12. Ajax

Nagy pechje van a holland csapatnak, hogy ilyen hátra kellett tennünk őket. A Real Madridnál könnyebb ellenfelet érdemeltek volna, miután veretlenül jutottak tovább a legnehezebb csoportból, de hát ezzel nincs mit kezdeni, nem volt szerencséjük.

Ahogy a meccsen sem, hiszen sokkal több volt benne számukra, mint a továbbjutásukat kvázi ellehetetlenítő 1-2: nem kevesebbszer, mint 19-szer vették célba a Real kapuját, több nagy helyzetük is volt, a vereséget jelentő gól pedig konkrétan szabálytalan volt (pont a gólszerző faultolt a középpályán az akció elején). Kár értük, ezt az Ajaxot elnézegettük volna még egy párharcban.

11. Juventus

A sorozat egyik nagy favoritjának tartott Juventus az első adandó alkalommal úgy pofára esett, mint annak a rendje. Lehetett sejteni, hogy a Juve gyengéit nézve a lehető legrosszabb ellenfél lesz az Atlético Madrid, de a torinóiak joggal bízhattak a CR7-hatásban. 

Ez azonban Madridban csak annyit jelentett, hogy Ronaldóé volt az egyetlen értékelhető teljesítmény, gyatra viszont annál több akadt, így borzasztó nehéz helyzetbe került a Juve.

Nem mintha lehetetlen lenne 0-2-ről fordítani, de az Atlético erősen nyeregbe került: pontosan azt játszhatja Torinóban, amit a legjobban szeret, a Juventus lassú és öreg védőinek pedig rengeteget kell majd egy az egyben védekezniük. Hiába Ronaldo, a torinói BL-átok még neki is túl erős, úgy néz ki.

10. Lyon

A francia csapat a sorozat egyik legizgalmasabb tagja, arról például, hogy éppen milyen napjuk lesz, még az edzőjüknek sincs halvány gőze sem. A Barca elleni nyolcaddöntőben tulajdonképpen nem voltak rosszak, bár ennek nyilván ahhoz is volt köze, hogy a katalánok nem játszottak éppen csúcsformában. Mindenesetre születhetett volna más eredmény mindkét irányban.

Majd otthonMajd otthon Fotó: Europress/AFP

A visszavágóra, amit azért távolról sem esélytelenül kezd a Lyon, már visszatérhet Fekir, és ha csak azt nézzük, hogy egy gól is elég lehet nekik a továbbjutáshoz, egyáltalán nem állnak rosszul.

9. AS Roma

Az egész BL-szezon harmadik legjobb statisztikáival rendelkező Edin Dzekóval kel, s fekszik a Roma. Ha a bosnyák jól játszik, életet tud lehelni a Roma támadásaiba, és ezzel el tudja kendőzni a legjobb 16 közé jutott csapatok közül a leggyengébb védelem hiányosságait. (Persze, tudjuk, Zaniolo, de mindkét gólhoz legalább 50 százalékban kellett Dzeko is.)

A Roma, amelynek komoly öntökönlövési történelme van, főleg a Porto ellen, képes kiemelkedően jól, és végletesen hitványul is játszani. Ez a Porto ellen elég lehet a továbbjutáshoz, de meg lennénk lepve, ha még egy kört tudnának menni. 

8. Manchester City

Bár a City jobb csapat a Tottenhamnél, mégis a londoniak mögé szorul a Power Rankingben, hiszen míg a Spurs kivasalta a német bajnokság listavezetőjét, a City alaposan megszenvedett a Bundesliga 14. helyén álló Schalkéval úgy, hogy két gólt is kapott tőle.

Férfimunka voltFérfimunka volt Fotó: Europress/AFP

A továbbjutás azért meglesz, és az idegenbeli győzelem, valamint az emberhátrányban lehozott, és kiválóan sikerült második félidő sokat megmutatott a City erejéből. De hogy BL-győztes matéria lenne ez a csapat, azt erős túlzásnak érezzük.

7. Tottenham

A Tottenham nem csak azért lett a Big Four tagja, mert a hagyományosan ide sorolt csapatok közül több is komoly mélyrepülést bonyolít az utóbbi években, hanem saját jogán is. Tavaly is óriási pechhel estek ki a Juve ellen, idén pedig - bár nem volt könnyű a sorsolásuk - már az odavágón elintézték a Dortmund elleni párharcukat.

A BVB elleni győzelem értékét nagyban megnöveli, hogy Alli és Kane nélkül ütötték ki a németeket, 

és ha csak azt nézzük, hogy egy párharcon belül senki ellen nem lennének esélytelenek (például egy barcelonai x kellett a továbbjutásukhoz, és szállították is), nagy szezonjuk lehet.

6. Real Madrid

Nem jó annyira a Real Madrid, hogy a közvetlen elithez soroljuk, de azért még mindig ők a Real Madrid, és ez kihúzta őket a csávából Amszterdamban is. Egy tipikus, x-es meccset nyertek meg azzal a tényezővel, amit csak ők tudnak, és hiába pofozza őket a bajnokságban néha meglepően könnyedén néhány kiscsapat, a BL az ő terepük.

LefőztékLefőzték Fotó: Europress/AFP

Ahhoz, hogy a végső győzelemre esélyesek közé soroljuk őket, sok minden kellene, és idén valószínűleg vége is szakad a nagy sorozatnak, de a hatodik helynél nem csak az amszterdami győzelem miatt nem tehetjük őket hátrébb.

5. Liverpool

Az egyik legígéretesebb párharc nem okozott csalódást, kimondottan érdekes meccset játszottak a Bayern Münchennel, csakhogy - bár Klopp okosan próbált alkalmazkodni a németekhez - pont a legnagyobb erőssége nem jött ki a Liverpoolnak.

A scouserek csak kétszer találták el ellenfelük kapuját, így hiába volt több ígéretes helyzetük, nagyon nehéz helyzetből várja a visszavágót az előző szezon döntőse. Münchenben nem lehetetlen elcsípni egy x-et, de az biztos, hogy gólt kell szerezni hozzá.

4. Bayern München

Idén kevesebb figyelem jut a Bayernre, pedig csak arról van szó, hogy a Ribéry-Robben párosnak lejárt a szavatossága (amúgy nem idén, hanem már jóval korábban). Ennél kicsit nagyobb gond, hogy James Rodriguez sem találja a helyét, de a csapat gerince van olyan erős, hogy saját erényeire támaszkodva gól nélkül tartsa, és értékes döntetlen hozzon el a Liverpooltól.

Ez most besültEz most besült Fotó: Europress/AFP

Hogy a Gnaby-Coman kettős ki tudja-e váltani Robbenéket, az még kérdés, de az biztos, hogy jó helyzetből várják a visszavágót, és aki a legjobb nyolcba jut, az már bátran nevezhető elitcsapatnak.

3. Barcelona

Bár Pep Guardiola véres könnyeket zokog a Barcelona játékát nézve, el kell fogadni, hogy ez most egy egészen más attribútumokkal rendelkező csapat. Amely közben nem nélkülözi a zsenialitást sem, és bár a lyoni meccs - sok bajnokijukhoz hasonlóan - gyötrelmes perceket is hozott, 

azt nem szabad elfelejteni, hogy ha Suáreznek csak közepesen jó napja van, hármat gurít a Barca.

Végül nem gurított egyet sem, így elég veszélyes helyzetből várja a visszavágót, de nagy meglepetés lenne, ha nem zárnák rövidre gyorsan a párharcot hazai pályán. Messi pedig lassabban öregszik, mint Cristiano Ronaldo.

2. Atlético Madrid

Az Atléti a Juve ellen megmutatta, hogy bár nem annyira szép a szemnek, amit csinál, ha sikerül olyan mederbe terelnie a meccset, ami neki jó, akkor közel verhetetlen. A 2-0 nekik olyan, mintha vastag hájjal kenegetnék őket, innen ez a csapat csak akkor tud kiesni, ha botrányosan rossz napot fog ki - ez azonban nem jellemző rájuk.

Játékosként és edzőként is üti-veri a JuvétJátékosként és edzőként is üti-veri a Juvét Fotó: SoccerMemes

A kőegyszerű 4-4-2 olyan reteszt biztosít Simeonénak, amin egyrészt kvázi lehetetlen átjutni, másrészt aki nem figyel az Atléti kontráira, annak reszeltek. Tehát se nekik esni nem lehet, visszaállni meg nincs értelme. Cholo már csak egy sört kér.

1. PSG

Nem azért áll az élen a francia csapat, mert a jelenlegi Manchester United - akár idegenbeli - legyőzése akkora fegyvertény lenne, hanem azért, mert a jelenlegi kínálatból tényleg ők tűnnek a legnagyobb esélyesnek. 

Mbappé.jpg Térdre!Fotó: Europress/AFP

Manchesterben túlzás lenne azt állítani, hogy csúcsra járatták magukat, de ne feledjük, Neymar, Rabiot és Cavani sem állt Tuchel rendelkezésére, és még így is elég simán húzták be a manchesteri meccset. És van egy CR 2.0-juk, aki az olyan meccseket is képes egymaga eldönteni, amik erősen billegnek. Ezt a továbbjutást nem tudják elbukni (mondtuk már ilyet rájuk nemrég…), és meg lennék lepve, ha bárki őket szeretné ellenfélnek a negyeddöntőben.

Hozzászólások