Bajnokok Ligája - BL Power Ranking: melyik káprázatos fordítás ért első helyet? Egyik sem
BL Power Ranking: melyik káprázatos fordítás ért első helyet? Egyik sem
Fotó: Europress/AFP

BL Power Ranking: melyik káprázatos fordítás ért első helyet? Egyik sem

Mártha BenceMártha Bence
2019/03/14 15:09

Nem szegte kedvünket, hogy a nyolcaddöntők első meccsei után készített erősorrendünk alaposan cserben hagyott minket a visszavágókra, és már itt is a legjobb nyolc mezőnyének aktuális sorrendje. A nagy fordítók, a tavalyi döntős, illetve az elődöntős átok megtörésére készülő Guardioláról is szó esik. 

A Power Ranking nem a csapatok értékét, játékerejét, vagy globális képességeit alapul véve állt össze, hanem kizárólag a csapatok aktuális formáját, illetve a továbbjutási esélyeiket nézve próbáltuk belőni Európa nyolc legjobb csapatának sorrendjét. Szerintünk ez most így néz ki:

8. FC Porto

Nem mondom, hogy nem faraghat ugyanúgy rá a leendő ellenfelük, mint az álomsorsolást kiáltó norvég tévéstáb az Eb-pótselejtezőknél, de azért a legtöbben biztosan a portugál csapatot szeretnék kapni. Nem is véletlenül, hiszen vannak ugyan a Portónak kiváló játékosai, de elég keveset találunk közöttük, akik szó nélkül beférnének a legjobb nyolc többi csapatának bármelyikébe.

Az össze-vissza bukdácsoló Roma kiejtéséhez is egy, a videóbíró nélkül soha be nem fújható büntető kellett, méghozzá alig öt perccel a tizenegyespárbaj előtt, és ugyan az nem kérdés, hogy a párharcból a jobb csapat jutott tovább, a legjobb nyolc már inkább ajándéknak tekinthető a Porto számára.

7. Manchester United

A nyolcaddöntők egyik legcsodálatosabb fordítását bemutató csapat bőven megérdemelné, hogy feljebb szerepeljen a listán (kivált, mert legutóbbi power rankingünk első helyezettjét pofozta ki őrületes fordítást bemutatva), de egy kicsit talán a fentiek ellenére is érdemes fenntartásokkal kezelni a Solksjaer-hatás okozta lendület hosszúságát, illetve a Bajnokok Ligájára gyakorolt hatását.

Szép munka, fiúk!Szép munka, fiúk! Fotó: Europress/AFP

PSG kiejtése nyilván frenetikus bravúr volt, de aki látta a meccset, az nem vitathatja el a szerencse döntő szerepét a ManUtd továbbjutásában - és itt nem csak a megkérdőjelezhető (bár szerintünk adható) büntetőről van szó, hanem a komplett első félidőről, amikor a United úgy szerzett vezetést, hogy alig szagolt át a párizsiak térfelére. Ez most nálunk csak a hetedik helyhez elég.

6. Tottenham

Mind közül a legsimább továbbjutás volt az övék, gólt sem kapva, kettős győzelemmel ejtették ki a Bundesligát vezető Dortmundot. Ez alapján lehetnének akár jóval előrébb is, csakhogy a két győztes BL-meccset leszámítva az utóbbi időben mindenki lepofozta őket, aki szembe jött (köztük a Burnleyvel és a Southamptonnal), és az Arsenal is csak azért nem, mert Aubameyang kihagyta a 11-est az utolsó utáni percben.

A Spurs persze ettől még nyilván erős csapat, a legerősebb felállásában bárkinek képes gondot okozni, de a hatodiknál feljebb már csak a - nyilván nem véletlenül - gyakran emlegetett “sooo Spursy” miatt sem kerülhetnek, annyiszor lőtték már lábon saját magukat. Az viszont biztos, hogy ha ki is esnek a negyeddöntőben, jó meccset fognak játszani, bárkivel akadnak is össze.

5. Ajax

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért csak az ötödik az a csapat, amely a saját stadionjának gyepét törli fel a zsinórban három BL-győzelemnél járó Real Madriddal. A válaszban is szerepel a Solari-, akarom mondani, Zidane-csapat: az atomjaira hulló Madridot kiejteni, főleg hazai vereség után gyönyörű teljesítmény, és a mutatott játék is ennek megfelelő volt, de nem akkora fegyvertény, hogy ennél is feljebb kerüljenek a listánkon.

Melyek a Real Madrid atomjaira hullásának okai? | Hosszabbítás

Története legsúlyosabb Bajnokok Ligájában elszenvedett vereségét könyvelhette el a Real Madrid az Ajax ellen. A 4-1-es holland sikerrel záruló mérkőzésen egyértelművé vált, hogy lezárult egy korszak a Realnál. Most megvizsgáljuk, milyen okok vezettek oda, hogy ide jutott a klub. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, mely személyek milyen hibái vezettek a klub mai állapotához.

Az Ajaxban persze most is szerepel néhány olyan fiatal, akiket csorgó nyállal környékeznek meg a legnagyobb európai klubok, és a rutinos játékosaik között is bőven vannak BL-negyeddöntős szintű futballisták, de a legnagyobbak között még sebezhetőnek tűnik ez a csapat. Mármint akkor, ha az ellenfél nem kínálja fel előzékenyen átrohanásra a középpályáját…

4. Juventus

Nem mintha az Atlético elleni hősies fordítás, vagy még inkább a mutatott játék ne tenné képessé őket a BL megnyerésére, de egyetlen mérkőzés, és egy frenetikus Ronaldo-teljesítmény nem teszi semmissé az elmúlt hónapokat. Max Allegri csapata akkorát focizott kedden, amekkorát idén még egyszer sem, és a sok közepes, vagy gyenge teljesítmény után csak még váratlanabb volt a hirtelen feltámadás.

Nagyot ment a G.O.A.TNagyot ment a G.O.A.T Fotó: Europress/AFP

Ha a Simeonéék ellen látott teljesítményt állandósítani tudják az európai estékre, a Juventust borzasztó nehéz lesz megállítani, ugyanakkor azt sem felejthetjük el, hogy az Atléti egyszer sem állította igazán nehéz feladat elé a csapat Achilles-sarkát, az öregecske, hibázásra bármikor kapható Juve-védelmet.

3. Manchester City

Oké, mákos tészta volt, hogy a legkutyább csoportból továbbvergődő, a bajnokságban is hitvány formában tevékenykedő Schalkét sodorta az útjukba a sorsolás, de a BL-nyolcaddöntőben a kettős győzelmen, illetve az összesített 10-2-es gólkülönbségen nincs mit magyarázni. A kérdés csak az, idén tovább tart-e Pep kalandja az elődöntőnél.

A Guardiola-magic a bajnokságban is erőre kapott a szezon elejét sérülés miatt kihagyók visszatérésével. A City december közepe óta lejátszott 19 meccsén csak egyszer kapott ki, a többit megnyerte, és úgy szórja a gólokat, mint bolond pék a lisztet. Nagyon úgy néz ki, pont a legjobbkor kapták el a fonalat, mert a bajnokságban is átvették a vezetést a néhány hete még biztos befutónak tűnő Liverpooltól.

2. Barcelona

Az volt a legmókásabb a Lyon kifektetésében, hogy a Barca se kiemelkedően jól, se különösebben szervezetten nem játszott, egyszerűen csak élvezte a játékot. Az ilyesmi sosem jelent jót a lényegesen gyengébb játékerőt képviselőknek, és a Lyon sem járt szerencsével. Még ha volt is egy rövid időszak, amikor egy gólra voltak a továbbjutástól, a Barca akkor sem idegeskedett, csak tette a dolgát tovább, és végül alaposan megszórta francia ellenfelét.

A másik G.O.A.T, már ha van ilyenA másik G.O.A.T, már ha van ilyen Fotó: Europress/AFP

Azóta kiderült, hogy Dembelé megsérült, így az ő pótlása okozhat komoly gondot a katalánoknak, de amíg Lionel Messi egészséges (szerdán: két gól, két gólpassz), a Barca támadósora akkor is veszélyes lesz, ha mindenki más kidől mellőle.

1. Liverpool

Oké, ez a Bayern München kicsit a saját csapdájában vergődő csapattá vált, de aki ilyen tükörsimán lelépi őket saját pályájukon, azt mindenképpen a BL legnagyobb esélyesei közé kell sorolnunk. Nincs ez másképp a Liverpoollal sem, amelyet tavaly sem sok választott el a végső győzelemtől, és azóta csak tovább erősödött a csapat: Alisson (talán a világ legjobb kapusa jelenleg) például biztosan nem teszi tönkre a pályafutását egyetlen meccsen, mint szegény Karius tavaly. 

A Pool gyakorlatilag bohócot csinált a Bayernből, ami a liverpooli 0-0 fényében azért minimum meglepő. A németeknek a mázlis öngól ellenére egyetlen percig sem volt esélyük, pedig Kloppnak már a 13. percben cserélnie kellett sérülés miatt. Az általunk legjobbra értékelt négy csapat között nagyon pici a különbség, de a nyolcaddöntők alapján jelenleg őket tartjuk a legnagyobb favoritnak.

Hozzászólások