Bajnokok Ligája - BL power ranking a Juve, a Real és a PSG nélkül, viszont az Atalantával és a Leipziggel a fedélzeten
BL power ranking a Juve, a Real és a PSG nélkül, viszont az Atalantával és a Leipziggel a fedélzeten
Fotó: Europress/AFP

BL power ranking a Juve, a Real és a PSG nélkül, viszont az Atalantával és a Leipziggel a fedélzeten

Mártha BenceMártha Bence
2020/02/27 12:48
A nyolcaddöntők első fordulóiban úgy borult a papírforma, mintha nem lenne holnap, ez tükröződik az aktuális power rankingben is, amiből olyan csapatok maradtak ki, mint a Real Madrid, a Juventus vagy éppen a PSG. A helyüket pedig elfoglalta a Leipzig, az Atalanta és a Dortmund.

NB: a power ranking a csapatok aktuális formája alapján készült erősorrend, tehát nem a csapatok abszolút értékét, illetve a játéktudását listázzuk. Akkor egészen másképp nézne ki a sorrend, ugyebár.

8. Atalanta

Betehettük volna ide a vélhetően a veresége ellenére továbbjutó PSG-t, vagy a hasonló helyzetből rajtoló Juventust is, de nem lett volna fair a bergamóiakkal szemben. Az Atalanta a nyolcaddöntők legnagyobb különbségű győzelmét aratta - holtversenyben a Bayernnel -, így a három vesztes meccsel nyitó kiscsapat már négy meccse veretlen a BL-ben, és tovább írja az európai futballszezon legjobb sztoriját.

Nem volt kész a valenciai házi, tovább írja a BL-szezon legjobb sztoriját az Atalanta | Hosszabbítás

Az Atalanta feltörölte a San Sirót a Valenciával a BL-nyolcaddöntők második játéknapján, és bár a bergamóiakat ismerve ez a párharc sem lefutott még, azért jó esély van rá, hogy tovább írhatják az idei európai futballszezon egyik legjobb sztoriját. Bergamo Lombardia harmadik legnagyobb városa (Milánó, illetve a gyűlölt ősi rivális, Brescia után), de így is alig 120 ezren lakják.

A támadójáték apostola, Giampiero Gasperini a Valencia ellen sem bújt ki a bőréből, az Atalanta kérlelhetetlenül nyomult előre, aminek négy szerzett gól, és vélhetően egy negyeddöntős szereplés lesz a jutalma. Nem rossz egy elsőbálozótól, ezért van ott a helyük a legjobb nyolc között.

7. Borussia Dortmund

A Dortmundot akkor sem hagytuk volna ki, ha mondjuk csak döntetlent játszottak volna a PSG-vel, így, hogy le is győzték, végleg nem volt kérdés. Az egyaránt 19 éves Jadon Sancho és Erling Haaland által vezérelt támadóalakult nem lassít, a norvég csodatini pedig nagyon úgy néz ki, hogy nyomot akar hagyni maga után még úgy is, hogy talán csak ezt a félévet tölti Dortmundban.

Megjöttem!Megjöttem! Fotó: Europress/AFP

Tegyük hozzá, a Borussia győzelme abszolút megérdemelt volt, nagy hiba lenne csupán az újra duplázó Haalandnak betudni, hiszen például hasonlóan komoly szerepe volt benne a szintén télen érkezett Emre Cannak is. A Dortmund veszélyesebben támadott, mint a bombafavoritnak vélt párizsiak, többet lőtt kapura, és többször is találta el ellenfelénél, és bár Párizsban nehéz dolguk lesz, ha gólt szereznek, idegessé tehetik a tavasszal általában magától is ideges PSG-t.

6. RB Leipzig

Nagyon könnyen előfordulhat, hogy a nyolc között is lesz magyar játékos a BL-ben, és ha így lesz, azért nagyon sokat tesz Gulácsi Péter, aki a lipcseiek londoni meccsén csapata egyik legjobbjaként halmozta a bravúrokat. Persze nem csak a kapusnak köszönheti az idegenbeli győzelmet a Leipzig, sőt talán még nála is nagyobbakat védett a Spurs kapujában Lloris, úgyhogy abszolút nem mondható, hogy ne lenne megérdemelt a németek győzelme.

Persze a Spurs hiányzóinak is komoly szerepe volt a mérkőzés alakulásában, Kane és Son nélkül azért másképp néz ki ez a Tottenham, de a Leipzignek azt kellett megvernie, aki a másik térfélen volt. És azt megtette.

5. Barcelona

Csak két olyan csapat került be a nyolcasunkba, amely nem nyert, és nem ez az egyetlen hasonlóság közöttük: ahogy a Barca, úgy a Liverpool is végigtámadta a saját nyolcaddöntőjét, de a katalánoknak összejött az egyenlítés Nápolyban. A Barcelona tette a dolgát becsülettel, a kapujához szegezte az ezt egyébként cseppet sem bánó Napolit, csak a fantázia hiányzott a támadásaikból, az olaszok fegyelmezett védekezésén sokáig nem is találtak fogást.

A Barca támadójátéka elég egypólusú, ez később még problémát okozhat, de a Camp Nouban szinte biztos, hogy megfordítják a párharcot, hiszen a Napoli sem az a csapat már, mint két évvel ezelőtt. Nem tűnik erős kihívónak idén a Barca, de náluk is csak az a kérdés, hogy összeáll-e még idén a csapat. Mert ha igen, akkor bármire képesek lehetnek.

4. Liverpool

Az egyetlen csapat, amely úgy is bekerült a nyolcasunkba, hogy kikapott az első meccsen. A vereség, még ha veszélyes is, hiszen nem találtak be idegenben, nem tragikus, Madridban ki lehet kapni az Atléticótól, ráadásul a Liverpool játékban ellenfele fölé kerekedett, és néha nyomasztó fölényben futballozott: kétharmad-egyharmad arányban volt náluk a labda.

Simán továbbjuthat a PoolSimán továbbjuthat a Pool Fotó: Europress/AFP

Igaz, ebből nem sok jött ki, hiszen egyetlen kaput eltaláló lövést sem regisztrált Madridban a Liverpool, de ez nem szabad, hogy megingassa a magukba vetett hitet, mert csak arról volt szó, hogy a remekül tömörülő Atléti ellen nem voltak elég hatékonyak a támadóharmadban. A játékuk ennek ellenére stimmelt, bitang nehéz visszavágó vár az Atlétire az Anfielden.

3. Atlético Madrid

Sokan mondják, hogy ez az Atléti már nem az, amely kétszer is bejutott a BL-döntőbe, és ha van is ebben igazság, azért a Liverpool elleni nyolcaddöntő azt mutatta, a spanyolok még elő tudják venni azt a játékot, ami másodpercek híján a trónra segítette őket néhány éve. A best of Cholo-összeállításokban biztosan ott van a helye a Pool elleni csörtének, hiszen az Atléti mindent felvonultatott, ami legsikeresebb időszakában jellemezte: szűk védekezés, rengeteg megnyert párharc, cinikus, néhol kifejezetten sportszerűtlen játék. És a végén: győzelem.

Az a csapat, amely képes 33 százalékos labdabirtoklásból legyőzni a címvédőt, nem intézhető el egy legyintéssel a visszavágó előtt sem, bár Liverpoolban nyilván sokkal nehezebb lesz megoldani, hogy egyszer se csússzon el a védekezés. Ha viszont sikerülne betalálni az Anfielden...

2. Manchester City

A nyolcaddöntők legnagyobb rangadójának győztesét eleve muszáj volt előkelő helyre tennünk, de aki látta a Bernabeuban lejátszott meccset, az biztosan egyetért a City helyezésével. Az angoloknak tükörsimán kellett volna megnyerniük a mérkőzést, Courtois földöntúli bravúrjai, és egy védekezésben elkövetett, úgynevezett Guardiola-hiba adott esélyt a Real Madridnak, de csak látszólag.

Hát ez nem tűnt szabályosnakHát ez nem tűnt szabályosnak Fotó: Europress/AFP

A City végigtámadta a meccset, és bár mindkét gól elég furcsa helyzetből született - az első talán szabálytalan is volt -, az nem kérdés, hogy az angol bajnok megérdemelten nyerte meg a meccset, és döntötte el jó eséllyel a továbbjutást is. A nagy akadály nem is a Real Madrid, hanem Guardiola, akinek általában az elődöntőig tart csak a BL-menetelés, akármilyen erős csapata van.

1. Bayern München

Az egyetlen párharc, ami abszolút eldőltnek mondható a Chelsea-Bayern, valószínűtlen, hogy 0-3-ról fordítani tud a Chelsea Münchenben. A londoniaknak volt már erősebb csapatuk a mostaninál, de egy BL-nyolcaddöntőt idegenben ilyen arányban megnyerni mindig szép feladat, és látva a Bayern határozottságát (különösen a második félidőben) nálunk még első helyet is ért a power rankingben. 

Elég ránézni a statisztikákra, hogy lássuk, mekkora fölényben játszottak a németek: a játékidő kétharmadában náluk volt a labda, kétszer annyit lőttek kapura, másfélszer annyi támádást vezettek, és kétszer annyit passzoltak, mint az esélytelenül vergődő Chelsea. A visszavágó nem ígér izgalmakat, a Bayern az egyetlen csapat, amely abszolút nyugodtan várhatja a müncheni meccset. Sőt, a negyeddöntő sorsolását is.

Hozzászólások