Bajnokok Ligája - Bajnokok Ligája Power Ranking: bucira vert óriások, és harcos döntetlenek
Bajnokok Ligája Power Ranking: bucira vert óriások, és harcos döntetlenek
Fotó: Europress/AFP

Bajnokok Ligája Power Ranking: bucira vert óriások, és harcos döntetlenek

Mártha BenceMártha Bence
2019/09/19 16:57

Power Rankinget készíteni mindig elég hálátlan feladat, hiszen érzések, benyomások, és mindössze egyetlen lejátszott BL-meccs alapján kell megpróbálni belőni a 32 csapat sorrendjét. Erre nem vállalkozunk, az idei szezonban azonban minden forduló után jövünk egy olyan poszttal, amiben a legjobb nyolc sorrendjét próbáljuk felállítani. Lássuk az első játéknap utáni állást.

Paris Saint-Germain (vs Real Madrid 3-0)

Azért az ritka, hogy így bucira verjék a Real Madridot, és rendszerint masszív klasszisteljesítmény kell hozzá. A PSG - nem elvitatva a madridiak játékának szerepét a vereségben - ezt hozta tokkal-vonóval, hiszen amellett, hogy háromszor is bevették a Real Madrid kapuját (a bosszút lihegő Di Maria vezérletével), nemcsak hogy gólt nem kaptak, de Zidane csapata egyetlen kaput eltaláló lövést sem jegyzett a meccsen.

 A francia bajnok úgy simázta le a Realt, hogy az eltiltott Neymar, illetve a combját kúráló Mbappé mellett Cavani és Draxler sem állt Tuchel rendelkezésére. Az új szerzemények közül Navas jobban mozgott a kapuban, mint Icardi a csatársorban, de a hiányzók visszatérésével inkább az lesz a kérdés, hogy fog tudni egy ennyire bő keretet melegen tartani az edző. Ennél szebben nehéz lett volna rajtolni, az biztos. 


Napoli ( vs. Liverpool 2-0)

A címvédőt lepofozó Napolinak még akkor is helye van a csapataink között, ha a Liverpool elleni meccs meglehetősen ikszes volt is, és a dél-olaszok hajrában kapott büntetőjét illetően is felmerülhetnek kérdések. Talán az egész forduló - posztokra bontott - legjobban teljesítő játékosai között is találunk nápolyit, méghozzá azt a Kalidou Koulibalyt, aki a bajnokikon egyelőre még keresgélte a formáját, most viszont úgy tette zsebre a liverpooli támadókat, mint legszebb napjain.

A nápolyiak a Pool ellen visszatértek a 4-4-2-es hadrendhez, és jól is működött a rendkívül támadó szellemű formáció, bár Carlo Ancelotti ízléséhez képest azért túlságosan sokszor került helyzetbe a Liverpool is. Dries Mertens megbízhatóan szállítja a gólokat, a fiatal Fabian Ruiz újra remekelt, Alex Meret pedig folyamatosan bizonyítja, hogy nem véletlenül az egyik legtöbbre tartott olasz kapus.

Juventus (@Atletico Madrid 2-2)

Torinóban még csak kóstolgatják a Sarriballt, de még az erre tökéletesen alkalmatlan (Allegri játékához viszont kiválóan passzoló) középpályával is elérték, hogy 2-0-ra tudjanak vezetni az Atléti otthonában. A vége döntetlen lett, mert visszaköszönt a csapat egy régi gondja, nevesül, hogy a pontrúgások ellen képtelen védekezni, de maga a teljesítmény már mutatta a Juventusban rejlő potenciált - már ha ez eddig kérdés volt.

A csoport legnagyobb rangadóját idegenben hajszál híján megnyerő Juve nem is a madridi játéka miatt került fel a legjobb nyolc listájára (hiszen a helyzetek alapján akár ki is kaphatott volna Madridban), hanem azért, mert sérülésektől tizedelve, új edzővel és új taktikával ismerkedve is masszív teljesítményt tett az asztalra a Metropolitanóban.

Atlético Madrid (vs Juventus 2-2) 

És persze az Atléti sem maradhat ki, hiszen a játéknap legjobb meccsén nagy küzdelemben ikszelt a Juventusszal. Az első félidőben is dominált Simeone csapata, de az igazán nagy fegyvertény, hogy 0-2-nél sem adták fel, mentek tovább előre, és a hajrában nyomasztó fölényt harcoltak ki, amibe kódolva volt az egyenlítés. 

A forduló legjobb meccse voltA forduló legjobb meccse volt Fotó: Atlético de Madrid/Facebook

Az Atléti támadójátékában rejlő lehetőségek kiaknázása lesz a következő időszak legnagyobb feladata, mert egyébként nagyon jól mutat a csapat. Diego Costa és Joao Felix párosa azonban még nem érett össze igazán, bár egy káprázatos támadást így is levezényeltek, de a meccs döntő szakaszában nem tőlük jöttek a fontos megmozdulások a támadóharmadban. A csoportból való továbbjutás rutinmunkának tűnik.

Manchester City (@Sahtar Donyeck 0-3)

A Citynek jól megy Donyeckben, és idén is nagy győzelemmel kezdték a csoportkört, pedig az ukránoknak az utóbbi évekhez hasonlóan most is erős csapatuk van. Helyüket a legjobb nyolc között annak is köszönhetik, hogy simán lehetett volna még megalázóbb a különbség, miközben az ukránok alig jelentettek veszélyt a manchesteri kapura: összesen egyszer találták el ugyanis.

Guardioláék úgy fűzték be az oktatófilmet, hogy David Silva és Sergio Agüero be sem szállt, mert nem volt rájuk szükség. Gabriel Jesus végig agilis volt, mellette a jobbszárny, Mahrez és Gündogan szerzett még gólt, de nem csak róluk szólt a történet, hiszen a City összesen 17 kapura lövéssel próbálkozott a meccsen. Az angol bajnok a legnehezebb idegenbeli meccsét nyerte meg könnyed tánclépésekkel, vélhetően a csoport első helye is eldőlt ezzel.

RB Leipzig (@Benfica 1-2)

Másfél magyarral a fedélzeten győzött Lisszabonban a lipcsei csapat, ami egyrészt nekünk különösen jó érzés (kivált, mert Gula fogott néhány komolyat megint), másrészt olyan eredmény, amit a legnagyobbak is megsüvegelnek. Lisszabonba nem nyerni járnak az ellenfelek ugyanis.

A két gólt vágó Timo Werner egyébként is az egyik legforróbb portéka a nemzetközi futballban, az Atlético Madrid például benne látja a másik fiatal zseninövendék, Joao Felix legideálisabb párját. A csoport kiegyenlített volta miatt a lisszaboni győzelem óriási értékkel bír, és csak még feljebb srófolja az árát, ha a következő körben a németek otthon is győzni tudnak a Lyon ellen. Azzal már szinte tovább is jutnak.

Borussia Dortmund (vs Barcelona 0-0)

Nem nyerte meg a Barca elleni csoportrangadót a Dortmund, pedig megérdemelte volna. Ez azon a tényen nem sokat változtat, hogy a meccsben hagyott két pont még nagyon hiányozhat a németeknek, de az első fordulóban mindig inkább a mutatott játék a kérdés, nem annyira az eredmény.

Ebben pedig odatette magát a Borussia, amely egy kihagyott tizenegyessel, illetve jó néhány nagyon komoly helyzettel lépegetett egyre közelebb a győzelemhez, amit végül nem sikerült megszereznie, hiába tett érte sokat. Ez a Barcelona sincs még készen, lesznek idén sokkal jobbak, mert most még Messi beállása sem segített rajtuk, sőt, de a Dortmund játéka önmagában megér egy helyet a nyolc között.

RB Salzburg (vs Genk 6-2)

Hazahúz a szívünk, hiszen a Genk védelmének mozgását elnézve akár megkérdőjelezhetnénk a 6-2-es győzelem értékét, de több okból sem tesszük. Először is a legfiatalabb BL-gólszerzőnk miatt, másodszor pedig a BL-ben hatot vágni bárkinek is meglehetősen ritka. A csoport bitang, Szoboszlaiékra még nagyon komoly feladatok várnak, de egyelőre úgy tűnik, készen állnak rájuk.


Természetesen nem felejtkeztünk el a vereség ellenére abszolút favoritnak tekinthető Liverpoolról, a továbbra is erősnek tűnő Ajaxról, a Crvena Zvezdának hármat gurító Bayernről sem, a szerencsés Valenciáról és a peches Chelsea-ről, és mostani hiányuk nem zárja ki, hogy a következő fordulót követő Power Rankingben már ott lesznek.

Hozzászólások